Τα αμύγδαλα ωφελούν την υγεία των αγγείων – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Έρευνα, με επικεφαλής την Dr. Wendy Hall, του King’s College London, αναφέρει ότι η αντικατάσταση δημοφιλών σνακ- όπως τα μπισκότα και τα τσιπς- με αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, σημαντικού δείκτη της υγείας των αγγείων και να μειώσει τη χοληστερόλη LDL.

Συμμετέχοντες με καρδιαγγειακό κίνδυνο άνω του μέσου όρου κατανάλωσαν αμύγδαλα ή άλλο σνακ με ίδιες θερμίδες σε έρευνα 6 εβδομάδων. Οι ερευνητές συνέκριναν δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας μεταξύ των 2 ομάδων.

Η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου και των επιπέδων χοληστερόλης LDL, υποδεικνύει ότι η αντικατάσταση συνήθων σνακ με αμύγδαλα στο 20% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, έχει τη δυνατότητα να μειώσει το σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 32%.

Η έρευνα προστίθεται σε άλλη του ίδιου πανεπιστημίου  που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, και ανακάλυψε ότι όσοι τρώνε αμύγδαλα στη Βρετάνια έχουν χαμηλότερη περίμετρο μέσης και ΔΜΣ.

Ερευνητές εξέτασαν ημερολόγιο τροφίμων 4 ημερών από 6.802 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι Βρετανοί που τρώνε αμύγδαλα έχουν πιο υγιεινή διατροφή και υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, λιπαρών, βιταμίνης C, φυτικών ινών και καλίου.

Είχαν επίσης χαμηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, υδατανθράκων, ζάχαρης και αλατιού.

Όσοι κατανάλωναν αμύγδαλα, επίσης είχαν χαμηλότερη περίμετρο μέσης κατά 2.1 εκατοστά και χαμηλότερο ΔΜΣ.

Και οι 2 έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από το Almond Board of California και υποδεικνύουν ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι ωφέλιμα σε όσους έχουν άνω του μέσου όρου κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, και δείκτης καλύτερης διατροφής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο