Τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορονοϊού έφεραν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 8%


Η διεθνής αντίδραση και η επιβολή μέτρων περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 8%, σύμφωνα με λεπτομερείς εκτιμήσεις δυο ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων αναφορών ενέργειας και καιρού, δορυφορικών παρατηρήσεων και δεδομένων κίνησης που συλλέγονται από συστήματα πλοήγησης οχημάτων σε περισσότερες από 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι μελέτες διαφέρουν σε ορισμένες λεπτομέρειες, οι αναλύσεις καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο τόνους τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Παράλληλα σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι παγκόσμιες εκπομπές άρχισαν να αποκλίνουν σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Οι επιστήμονες προβλέπουν με δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν θα χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα μπορούσαν να μειωθούν οι αθροιστικές παγκόσμιες εκπομπές για το 2020 κατά 4-7%, κάτι που θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πραγματικότητα, η κλίμακα μείωσης των εκπομπών φέτος θα μπορούσε να είναι παρόμοια με τις ετήσιες μειώσεις εκπομπών που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας για το κλίμα,(Συμφωνία του Παρισιού 2015), η οποία επιδίωκε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 έως 2 ° C.

Παρά τα πολύ θετικά σημάδια για το περιβάλλον, οι ερευνητές διερωτώνται αν θα αλλάξουν οι κοινωνίες και αν οι κυβερνήσεις προωθήσουν μια ατζέντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα καθώς επιδιώκουν να τονώσουν την οικονομία. Μάλιστα μια δεύτερη προσπάθεια παρακολούθησης των παγκόσμιων εκπομπών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες επιδιώκει, με αυτό το είδος δεδομένων, να αναζητήσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν.

Ανταπόκριση ΕΡΤ Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο