Τα παιδιά προτιμούν βιβλία που εξηγούν πώς λειτουργεί ο κόσμοςΤα παιδιά προτιμούν βιβλία τα οποία τους εξηγούν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τις σχέσεις αιτίας-αιτιατού που διέπουν τον κόσμο μας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές επέλεξαν δύο βιβλία του ίδιου συγγραφέα με θέμα τα ζώα, το ένα από τα οποία εξηγούσε πώς ένα μέλος του σώματος ή μία συμπεριφορά των εικονιζόμενων ζώων βοηθά στην επιβίωσή του, ενώ το άλλο έδινε στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των ζώων χωρίς να μπαίνει σε λεπτομερείς περιγραφές. Ένας εθελοντής διάβασε σε δύο ξεχωριστές επισκέψεις του σε μία ομάδα 48 παιδιών ηλικίας 3-4 ετών τα δύο βιβλία και στη συνέχεια τα ρώτησε πώς τους φάνηκαν.

Αν και τα παιδιά βρήκαν εξίσου ενδιαφέροντα τα δύο βιβλία, όταν ρωτήθηκαν ποιο ήταν το αγαπημένο τους, σχεδόν 44% των παιδιών επέλεξαν το περιγραφικό βιβλίο, έναντι 29% του άλλου βιβλίου.

«Αν τα παιδιά πράγματι προτιμούν τα βιβλία με αιτιακές εξηγήσεις, οι ενήλικες θα μπορούσαν να αναζητήσουν περισσότερα βιβλία πλούσια σε πληροφορίες αιτίας-αιτιατού για να διαβάζουν με τα παιδιά τους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει το κίνητρο του παιδιού να διαβάζει, κάνοντας ευκολότερη την εμφύσηση της φιλαναγνωσίας από νωρίς», δήλωσε η Margaret Shavlik εκ μέρους των συγγραφέων της μελέτης.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο