Το άγχος της εγκύου επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις

[ad_1]

Το άγχος της εγκύου φαίνεται πως επηρεάζει την πορεία της ανάπτυξης του εγκεφάλου των εμβρύων, αλλάζοντας τη νευρική συνδεσιμότητα, αναφέρει νέα έρευνα του Children’s National Hospital.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Open Network, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ άγχους της μητέρας και νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά και υποδεικνύει επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις όσον αφορά τη διάγνωση και τη μείωση του στρες.

Ερευνητές έδειξαν ότι το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη στις εγκύους συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά τους.

Αν και το περιβάλλον φροντίδας μετά τον τοκετό περιπλέκει την αναζήτηση αιτίων. απεικονιστικές εξετάσεις μετά τη γέννηση που  δείχνουν σημαντικές διαφορές στην  ανατομία του εγκεφάλου έχουν υποδείξει ότι τα προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να ξεκινούν κατά την κύηση. Ωστόσο λείπουν άμεσες ενδείξεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο, δήλωσε η δρ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου, διευθύντρια του Developing Brain Institute at Children’s National.

Η δρ. Λυμπεροπούλου με τους συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την απεικονιστική εξέταση rs-fMRI για να εξετάσουν αναπτυσσόμενα νευρικά κυκλώματα σε έμβρυα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, στα τέλη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κύησης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 50 υγιείς εγκύους από χαμηλού κινδύνου κλινικές στην Ουάσιγκτον που χρησίμευαν ως εθελόντριες ελέγχου σε μεγαλύτερη έρευνα.

Οι έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα διένυαν από την 24η έως την 39η εβδομάδα κύησης και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για ύπαρξη στρες, άγχους και κατάθλιψης. Στη συνέχεια, τα έμβρυα υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που έδειξαν συνδέσμους μεταξύ ξεχωριστών περιοχών που δημιουργούν κυκλώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έγκυες με άγχος ήταν πιο πιθανό να κυοφορούν έμβρυα με ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ περιοχών σημαντικών για την κινητοποίηση και τις αισθητικοκινητικές ικανότητες.

Επίσης έμβρυα εγκύων με πολύ άγχος ήταν πιο πιθανό  να έχουν ασθενέστερες συνάψεις μεταξύ περιοχών που εμπλέκονται σε εκτελεστικές και ανώτερες νοητικές λειτουργίες.

Η Dr. De Asis-Cruz, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν μορφή αλλαγής στον εμβρυικό προγραμματισμό, όπου εγκεφαλικά δίκτυα έχουν αλλάξει από το αυξημένο επίπεδα άγχους ακόμα και πριν γεννηθούν.

Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της στήριξης της εγκύου για θέματα ψυχικής υγείας,

Πηγές: JAMA Open Network

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο