Το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο βρίσκεται σε βάση υποβρυχίων στο Μπορντό


Το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα, μετά από καθυστέρηση δυο μηνών λόγω του κορονοϊού, και βρίσκεται σε μια βάση υποβρυχίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Μπορντό της Γαλλίας. Ονομάζεται «Bassins de Lumières» και είναι δημιουργία του στούντιο Culturespaces.

Η συνολική επιφάνεια προβολών ανέρχεται στα 12.000 τετραγωνικά μέτρα και για τη λειτουργία των εκθέσεων απαιτούνται 90 προβολείς και 80 ηχεία. Ο χώρος διαθέτει τέσσερις δεξαμενές υποβρυχίων βάθους 16 μέτρων και άλλα έξι τμήματα: το «Le Cube», στο οποίο θα παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που ειδικεύονται στη λεγόμενη immersive art. Το «La Citerne», στο οποίο δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ μουσείων και πρωτότυπων έργων. Το «Les Grands Nenuphars», όπου θα προβάλλεται η έκθεση στο νερό, έναν μουσειακό χώρο αφιερωμένο στην ιστορία της βάσης των υποβρυχίων και έναν εκπαιδευτικό χώρο όπου θα παρέχονται πληροφορίες για τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα εκτίθενται.

Οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι του θα είναι αφιερωμένοι σε πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, ξεκινώντας με τον Γκούσταβ Κλιμτ και τον Πάουλ Κλέε.

«Ο Κλιμτ αντιπροσώπευε την καινοτομία στην τέχνη και πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι αυτή η υποβρύχια βάση μπορεί επίσης να είναι καινοτόμος», δηλώνει ο Augustin de Cointet de Filain, διευθυντής του Bassins de Lumières.

Η βάση χτίστηκε από τον γερμανικό στρατό το 1943 για να στεγάσει έναν στολίσκο με 43 U-Boats, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του πολέμου. Παρά τις προκλήσεις που είχε η μετατροπή της καθώς είχε μείνει ανεκμετάλλευτη για σχεδόν 50 χρόνια, οι διοργανωτές πιστεύουν πως είναι ο ιδανικός χώρος για την ψηφιακή τέχνη.

«Ο χώρος είναι μαγικός. Συνδυάζει το σκυρόδεμα, το μεγαλείο, το νερό και τις αντανακλάσεις», προσθέτει ο διευθυντής του Bassins de Lumières.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο