Το μόλεμαΤο μόλεμα είναι μια ιστορία για την υπευθυνότητα που χρειάζεται να δείχνουμε απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους, όταν παρουσιάζεται μια δυσκολία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι έπαθαν τα πουλερικά και φοράνε γυαλιά ηλίου και τσεμπέρια; Γιατί ξεθωριάζουν τα φτερά τους; Από πού έρχονται όλες αυτές οι οδηγίες για συχνό πλύσιμο; Και, αλήθεια τώρα: Για πόσο καιρό πρέπει να μείνουν κλεισμένα μέσα στις φωλιές τους; Για όλα φταίει το μόλεμα!

Μόλεμα θα πει μόλυνση και ρύπανση ή λέρωμα, θα πει όμως και λοιμός και επιδημία. Στην προκειμένη περίπτωση είναι μια παράξενη ασθένεια, η οποία απειλεί τα πουλερικά που ζουν ανέμελα στη φάρμα «Ο Μακάριος». Αρχικά, όλα τα πτηνά παραξενεύονται και αντιδρούν όταν το περιστέρι καταφθάνει με τα δυσάρεστα νέα. Μια χαρά είναι η ξέγνοιαστη ζωή στη φάρμα, με παιχνίδι, βόλτες, καθαρό νερό και τροφή, και καθόλου δεν θέλουν να πάρουν στα σοβαρά αυτή την αόρατη απειλή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας από το μόλεμα, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους. Σιγά σιγά όμως πείθονται και αρχίζουν να τηρούν τα μέτρα, κι ας φαίνεται η ζωή ανυπόφορη μέσα στις φωλιές.

Οι μέρες περνούν, τα πουλερικά ακολουθούν βήμα βήμα όλους τους νέους κανόνες, προστατεύοντας τα ίδια αλλά και τα άλλα πτηνά γύρω τους. Έτσι το μόλεμα, όπως σιγά σιγά ήρθε, φεύγει, και η ζωή στη φάρμα όχι απλώς επιστρέφει στον παλιό της ρυθμό, αλλά γίνεται καλύτερη: όλα τα πτηνά τώρα ξέρουν καλά πως όσο σημαντικό είναι να νοιάζεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά τόσο είναι να υπολογίζεις και να προστατεύεις και τους άλλους.

 

Το μόλεμα
Φίλιππος Μανδηλαράς
εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
24 σελ.
ISBN 978-960-484-576-7
Τιμή €4,99
001 patakis eshop

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο