Το προσδόκιμο ζωής μπορεί να μειωθεί παγκοσμίως λόγω covid-19 – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η πανδημία κορωνοιού θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη μείωση του προσδόκιμου ζωής σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας μοντέλο σε υπολογιστή, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ποσοστά λοίμωξης της τάξης μόνο του 2% θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του προσδόκιμου ζωής σε χώρες όπου το μέσο προσδόκιμο είναι υψηλό –περίπου 80 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης, η πτώση θα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερη- ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Σε εμφάνιση 10%, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής πιθανόν να είναι πάνω από ένα χρόνο σε χώρες με υψηλό προσδόκιμο ζωής, όπως στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Στο 50%, θα μεταφραζόταν σε 3-9 χρόνια χαμένης ζωής σε περιοχές με υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, η επίδραση είναι μικρότερη, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σε μεγαλύτερες ηλικίες, δήλωσε ο Guillaume Marois, ερευνητής στο International Institute for Applied Systems Analysis in Laxenburg, της Αυστρίας.

Ωστόσο, ακόμα και στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, το προσδόκιμο ζωής πιθανόν θα επανέλθει, μετά το τέλος της πανδημίας.Ο Sergei Scherbov, σημείωσε ότι στην Ευρώπη χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει το μέσο προσδόκιμο ζωής να αυξηθεί κατά 6 χρόνια (από 72,8 το 1990 σε 78,6 το 2019).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Πηγές: PLOS One.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο