Τρία νέα κρούσματα και δύο θάνατοι-Εξήλθαν 98 από ΜΕΘ-Δύο νέοι θάνατοι (live)


Η τακτική ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ .Υγείας καθηγητή Σ. Τσιόδρα: Τρία νέα κρούσματα, με σύνολο 2.853. Δύο νέοι θάνατοι, με σύνολο 168. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 21 πολίτες και έχουν εξέλθει από ΜΕΘ 98. Έχουν ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ η οποία έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με τη νέα νόσο. Οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης, το ένζυμο που αποτελεί την «πόρτα» του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Νέα επιστημονικά ευρήματα από τη Ν. Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στη μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεϊνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλενογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό. Στη μελέτη αυτή που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από επιστήμονες από τη Βοστώνη, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν να επαναμολυνθούν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γι’αυτόν το σκοπό πειραματόζωα, τα οποί ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου και ένα μήνα μετά τους έδωσαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα στη μύτη ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους όπως όταν συμβαίνει έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ασθενούμε ξανά από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτήν την πανδημία. Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου οι οποίες όμως ήδη ετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα. Σύμφωνα με την διεθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Κέντρου Ελέγχου Νόσων θεωρείται βέβαια η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσιόδρας τονίζει την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Η κύρια πηγή μετάδοσης του πολύ καλά προσαρμοσμένου στον άνθρωπο νέου ιού, σύμφωνα και με επικαιροποιημένες οδηγίες που εκδόθηκαν χθες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, είναι πως ο ιός στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα και φυσικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο