Φάκελο για αποζημιώσεις για την ελαιοπαραγωγή ετοιμάζει ο Δήμος Μεσσήνης 

Το ζήτημα της μεγάλης ζημιάς της ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα, κατά τη φάση της καρπόδεσης, συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο Μεσσήνης, του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών του δήμου.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου και η προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Μαρία Παπαθανασοπούλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι ξεκίνησε από τις υπηρεσίες του δήμου η αποτύπωση της ζημιάς που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά το προηγούμενο διάστημα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί, ώστε έγκαιρα να συνταχθεί τεκμηριωμένος φάκελος που θα σταλεί αρμοδίως. Τονίστηκε, επίσης, ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και οι αγρότες αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια.

Από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ότι έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται πως οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή θα είναι τεράστιες και το ποσοστό τους θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, τη θέση χωραφιού, την πρωιμότητα κ.λπ.

 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του δήμου θα καταρτιστεί ένας φάκελος σε επίπεδο Δήμου Μεσσήνης. Ο φάκελος θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία αποζημίωσης. Για τη διαδικασία αυτή έχει ζητηθεί η συνδρομή των προέδρων των κοινοτήτων με την καταγραφή των ζημιών και την υποβολή των σχετικών εγγράφων στο αρμόδιο τμήμα του δήμου. Το ίδιο ζητήθηκε και από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών.

Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι παρότι όπως υποστηρίζεται από τον ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνει στο στάδιο της ανθοφορίας και του δεσίματος, πρέπει να παρακολουθεί σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και να καταγράφει τη ζημιά, προκειμένου να την εντάξει στην 6μηνιαία έκθεση που υποβάλλεται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο φάκελος του δήμου θα λειτουργήσει ενισχυτικά σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι είναι σημαντική η αποτύπωση της ζημιάς και από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και ζήτησε να συμπεριλάβουν και φωτογραφικό υλικό στα στοιχεία τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Αγροτικών Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Ανδρούσας και Περιχώρων Γιώργος Αργυρόπουλος, Ριζομύλου Πέτρος Σαμπαζιώτης, Πεταλιδίου Γιώργος Καπρουλάς, Αγίας Σωτήρας Πεταλιδίου Παναγιώτης Παναγόπουλος, Λογγάς Θεόδωρος Παπανδρέου, Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος, Μάνεση και Περιχώρων Δημήτριος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάρα Μανώλης Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο