ΦοίνικαςΟ Φοίνικας είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς «Ένας περίπατος στην πόλη» με επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου. Πρόκειται για μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’60 από τον Άρη Κωνσταντινίδη, την οποία διασχίζει κανείς κινούμενος προς την ανατολική έξοδο της πόλης. Κυριαρχούν εδώ οι τριώροφες, ορθογώνιες εργατικές πολυκατοικίες με ευρύχωρα κενά που λειτουργούν ως κοινή αυλή, μικρή πλατεία, τόπος πρασίνου, αναπνοή από την επιθετική πυκνότητα της πόλης. Λαϊκή γειτονιά, κατοικήθηκε όπως ήταν η αρχική πρόθεση από ανθρώπους του μεροκάματου, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν Ρομά και παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι φωτογράφοι αυτού του «Περιπάτου» περιπλανήθηκαν στον κεντρικό δρόμο του Φοίνικα, ο οποίος έχει εξελιχθεί πλέον σε οδική αρτηρία. Ο Γιάννης Ιωακειμίδης περιεργάζεται αστικές σκηνές χωρίς την παρουσία ανθρώπων, από γενικά πλάνα μέχρι εγγύτερες όψεις της αυστηρής αρχιτεκτονικής. Η Σοφία Τολίκα ξεκινά από τον τοπικό πνεύμονα αθλητικής δράσης και παρατηρεί προσεκτικά τις γεωμετρίες του δημόσιου χώρου της μικρής όσο και ιδιαίτερης αυτής αστικής ενότητας. Η Αλέκα Τσιρώνη μάς μυεί με τις φωτογραφίες της σε εσωτερικούς χώρους, από ψητοπωλεία και μικρά καφέ μέχρι διαμερίσματα, ξεδιπλώνοντας ιδιωτικούς μικρόκοσμους. Ο Μικέλε Τροϊάνι, αντίστοιχα, ξεκινά την περιήγησή του από το ρέμα στο ανατολικό άκρο του συνοικισμού για να φιλοτεχνήσει σε μια βραχεία σειρά ένα συνοπτικό πορτρέτο της περιοχής.

Ο «Περίπατος» αυτός μάς ξεναγεί σε μια περιοχή αναλλοίωτη σε μεγάλο βαθμό από τα κύματα που τη διασχίζουν καθημερινά με μηχανοκίνητη ταχύτητα, η οποία δε διστάζει να εκφράσει την ταυτότητά της. (Από τον πρόλογο του Ηρακλή Παπαϊωάννου, ερευνητή της φωτογραφίας και επιμελητή του MOMus/ΜΦΘ)

 

Φοίνικας
Ένας περίπατος στην πόλη (Νο 8)
επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου
φωτογράφιση: Γιάννης Ιωακειμίδης, Σοφία Τολίκα, Αλέκα Τσιρώνη, Μικέλε Τροϊάνι
University Studio Press
36 σελ.
ISBN 978-960-12-2473-2
Τιμή €4,00
001 patakis eshop

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο