Χαρίτσης: “Η κυβέρνηση επέλεξε να μην στηρίξει την κοινωνία”

[ad_1]

“Βαθιά ιδεοληπτικό” χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “από την αρχή επέλεξε να μην στηρίξει την κοινωνία” και παρατήρησε: “Περιοριστήκατε σε ημίμετρα, αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και νέο δανεισμό για επιχειρήσεις ήδη χρεωμένες μέχρι τον λαιμό, ενώ αφήσατε τον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση εντελώς εκτεθειμένα στην κρίση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις απώλειες εισοδήματος και «στη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat”. Επεσήμανε ότι “ενώ προβλέπετε διψήφια ύφεση φέτος και αναιμική ανάπτυξη του χρόνου, με την κοινωνία ολόκληρη να έχει ξεπεράσει τα όριά της, υγειονομικά, οικονομικά και ψυχικά, συνεχίζετε στην ίδια συνταγή που ακολουθείτε από τον Ιούνιο του ‘19”, σημειώνοντας πως στον προϋπολογισμό του ‘21 “προβλέπονται μειωμένες δαπάνες για την υγεία κατά σχεδόν 600 εκ., στάσιμες δημόσιες επενδύσεις και αυξημένη φορολογία και καμία ουσιαστική στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, που βρίσκονται ένα click away από τον αφανισμό”.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης προειδοποίησε την κυβέρνηση “να μην παραπέμπει την στήριξη της κοινωνίας στο μέλλον, αλλά να αξιοποιήσει τώρα τις πρωτοφανείς δυνατότητες που διαθέτει, όπως την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών, το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για κρίσεις όπως η σημερινή, την πρωτοφανή ένεση ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ, μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και κάθε εθνικής επιβάρυνσης στα ευρωπαϊκά προγράμματα”.
Υπενθύμισε ότι “αν είχαν υλοποιηθεί εγκαίρως οι προτάσεις μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, θα είχαν προσφέρει μεγάλη κοινωνική ανακούφιση, θα είχαν περιορίσει σημαντικά την ύφεση, θα είχαν διασώσει τα δημόσια οικονομικά και θα είχαν δημιουργήσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη”. Υπογράμμισε πως “αυτό που έχετε πετύχει σήμερα είναι και το ΑΕΠ να καταβαραθρώσετε και τα δημόσια οικονομικά να εκτροχιάσετε και την ανάκαμψη να καθυστερήσετε και βεβαίως το οικονομικό κλίμα να διαλύσετε”.
Αφού υπενθύμισε ότι “τις τελευταίες βδομάδες καταθέσαμε τροπολογία με κοστολογημένες προτάσεις για καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα πληττόμενα νοικοκυριά ειδικά για την περίοδο του Δεκεμβρίου”, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε: “Η ολιγωρία σήμερα ισοδυναμεί με κατάρρευση αύριο, κοινωνική και δημοσιονομική. Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών τομών του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο και να δώσει μια νέα, ουσιαστική προοπτική κοινωνικής ευημερίας και συλλογικής ασφάλειας”.[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο