168 κρούσματα κορωνοϊου ένας νέος θάνατος


Tα νέα κρούσματα είναι 168 , και ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο,  είπε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο επιδημιολόγος κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, που αντικαθιστα τον Σωτήρη Τσίορδα.

Τα 45 από αυτά καταγράφηκαν στην Αττική και άλλα 24 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα τέσσερα συνδέονται με  ταξίδι στο εστερικό της χώρας.

Τριάντα ένα άτομα παραμένουν διασωληνωμένα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η  δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και θα έδινε περισσότερα απο 400  κρούσματα την ημερα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.

Αυτό οφείλεται στα τοπικά περιοριστικα μέτρα που πάρθηκαν και τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό βοήθησε στην επιβράδυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η κρίση όμως και ο ιός συνεχίζουν να σιγοβράζουν και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επίσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολιογίας του ΕΚΠΑ τόνισε ότι η επέκταση στις νεαρες ηλικίες, που παρατηρείται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας,  ακόμα και αν οδηγεί σε ηπιότερη εκδήλωση της νόσου στη μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών, οι επιπτώσεις της δεν είναι πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Επίσης είπε ότι παρότι οι νέοι σε ηλικία φορείς σε πολλές περιπτώσεις ασυμπτωματικοί μπορούν  να μεταδώσουν  τη νόσο στους μεγαλύτερους.

Όσον αφορά στο δείκτη μετάδοσης του ιου στον γενικό πληθυσμο τα μέχρι τώρα αποτελεσματα παραμένουν ασαφή, αφού ο επιδημιολικός αριθμός R μπορεί να εμφανίζεται κάτω από 1,00 χρειάζεται διάστημα 10 ημερών για να είναι απόλυτα τεκμηριωμένος.

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι θα περιμέναμε μια νέα αύξηση του ιού προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, επειδή η θερμοκρασία πέφτει και οι άνθρωποι μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, θεωρούμε πως με τη χρήση της μάσκας θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να πάμε σε δεύτερο λοκ ντάουν, η καλύτερη εναλλακτική που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η χρήση της μάσκας.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας όχι μόνο εθνική αλλά παγκόσμια στρατηγική και επέμεινε στον αυξημένο ρόλο και κρισιμότητα της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης, χωρίς να αποποιείται των κρατικών ευθυνών.

Η πλειονότητα του λαού όμως, είναι υπεύθυνη και συνεπής, πρόσθεσε ο κος Κοντοζαμάνης.,

naftemporiki.gr

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο