Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Ελασσόνα;

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Ελασσόνα;

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Ελασσόνα;

Καραγκόγκος Φώτης

Δημοτικ ός Σύμβουλος

 

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Ελασσόνα;

Με αφορμή την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  για την πρόβλεψη λειτουργίας 10 Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ αλλά και την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), ήρθε στη σκέψη μου η Σχολή γαλακτοκομίας- τυροκομίας της Ελασσόνας και η ευκαιρία που χάθηκε για την Ελασσόνα να διεκδικήσει τη έδρα για μία από αυτές τις σχολές.

Για τη «σχολή» που λειτούργησε το 2018 ως παράρτημα του ΙΕΚ Λάρισας  μετά από εργώδης προσπάθειες αρκετών ανθρώπων και σταμάτησε τη λειτουργία της το 2019 χύθηκε πολύ μελάνι και δεν χρειάζεται νομίζω ειδική αναφορά για το τι συνέβη και έπαψε η λειτουργία της. Ειπώθηκαν και γράφτηκαν άλλωστε τόσα πολλά που ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα σταθώ μόνο στη δέσμευση του νυν Δημάρχου κ. Γάτσα ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου ότι      «η διοίκησή μας θα προχωρήσει με σοβαρότητα και υπεύθυνους χειρισμούς στη διεκδίκηση μίας κανονικής γαλακτοκομικής σχολής, αντάξιας της γαλακτοκομικής παράδοσης της περιοχής». Συγκροτήθηκε μάλιστα και ειδική επιτροπή η οποία θα ασχολούνταν με το θέμα. Το αποτέλεσμα;

Δυο χρόνια μετά βλέπουμε με λύπη να δημιουργούνται σχολές  σε άλλες περιοχές και για ακόμη μια φορά η Ελασσόνα να χάνει το τρένο.

Θυμάμαι στη συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο όταν αποφασίζαμε για τη λειτουργία της σχολής ως παράρτημα ΙΕΚ είχα αναφερθεί πως  έπειτα από την συγχώνευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ & ΤΕΙ) αναγκαστικά θα δημιουργηθεί μια μεταδευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης και πως η ίδρυση αυτού του παρατήματος θα ήταν η αρχή για τη διεκδίκηση μιας αυτόνομης εκπαιδευτικής δομής  πρωτογενούς τομέα στο Δήμο μας.

Δεν γνωρίζω αν και ποιες ενέργειες έγιναν από την Δημοτική Αρχή αφού και σε ερωτήματα που τέθηκαν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχαμε καμία ενημέρωση.

Από το αποτέλεσμα που βλέπουμε μάλλον η διεκδίκηση αυτή την τελευταία διετία ξεχάστηκε ή δεν ήταν στις προτεραιότητες της νυν Δημοτικής αρχής.

Επειδή πιστεύω πως η ίδρυση στην περιοχή μας μιας εκπαιδευτικής δομής  πρωτογενούς τομέα  θα δώσει ώθηση και κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην παραμονή των νέων στην περιοχή, κάνω έκκληση σε όλους τους φορείς και ειδικά  στην παρούσα Δημοτική Αρχή να δραστηριοποιηθούν άμεσα και να αναλάβουν  άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου ένας στόχος πολλών ετών να γίνει πραγματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα για την ίδρυση υπάρχουν,  η βούληση και η διάθεση  της Δημοτικής Αρχής και των  φορέων  τις επαρχίας μένει να εκφραστεί, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια για τον τόπο μας.

Καραγκόγκος Φώτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Παραθέτω τις σχολές (ΔΙΕΚ) του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης

 • Στα Ιωάννινα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας,
 • Στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.
 • Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο νέες ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.
 • Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.
 • Στη Νεμέα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας.
 • Στην Καλαμπάκα θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Όπως και των θεματικών και πειραματικών ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας

 1. Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών)
 2. Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας
 3. Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής
 4. Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά
 5. Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης με έδρα το Σουφλί.
 6. Πειραματικό ΙΕΚ Καρδίτσας
 7. Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας
 8. Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας
 9. Πειραματικό ΙΕΚ Θέρμης
 10. Πειραματικό ΙΕΚ Λαμίας.

με τις παρακάτω νέες ειδικότητες

 1. Τεχνικός Παραγωγής και Συντήρησης Επίπλου και Ξυλοκατασκευών.
 2. Τεχνικός Επεξεργασίας και Μεταποίησης Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης.
 3. Ειδικός Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων.
 4. Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
 5. Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου.
 6. Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού (με πειραματικό πρόγραμμα).
 7. Ζυθοποιός/Βυνοποιός.
 8. Τεχνικός Κρέατος και Κρεατοσκευμάτων.
 9. Τεχνικός Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών.
 10. Τεχνικός Αυτοματισμών Ναυτιλίας.
 11. Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις