ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Μας…πήραν και τον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου!! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ… ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ- Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…Σφυρίζει αδιάφορα

ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Μας…πήραν και τον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου!!

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ… ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ

Απομένει να δούμε τι άλλο θα συμβεί σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.

Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια έγινε μεγάλος αγώνας από την  Δημοτική Αρχή  Ευαγγέλου για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος σε ότι αφορά τον Όλυμπο και την διαχείρισή του.

Ο αγώνας που έγινε  ήταν να ξεκαθαρίσει το…τοπίο και να δοθεί η δυνατότητα στις Τοπικές  κοινωνίες μέσα από το θεσμοθετημένο όργανο τον Φορέα Διαχείρισης να μπορεί να συμμετέχει στις συζητήσεις για την λήψη αποφάσεων και γενικότερα να παρεμβαίνει προς όφελος της Κοινωνίας.

Αυτό ήταν το όνειρο το οποίο δυστυχώς κράτησε για πολύ λίγο.

Μέσα στις γιορτές τωνΧριστουγέννων η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και να τα…πάρει όλα στην Αθήνα όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Το δυστύχημα είναι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή προφανώς ακόμα δεν αντιλήφθηκε τι ακριβώς συνέβη,και όπως είναι φυσικό δεν αντέδρασε ούτε για την τιμή των όπλων αφού κανείς τους δεν παρακολουθεί ότι αφορά τις εξελίξεις στον Όλυμπο.

Δεν κατάλαβαν ποτέ οι άνθρωποι πως σε αυτή την συγκυρία η Αξιοποίηση του Ολύμπου είναι ο μοναδικός τρόπος και διέξοδος να βγεί η περιοχή μας από το τέλμα και την ανυπαρξία!!

Τι λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:

Καταργήθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων επτά Φορείς διαχείρισης περιοχών Natura

«Λουκέτο» βάζουν επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.

Οι σχετικές αποφάσεις για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα.

Οι φορείς που καταργούνται

  • Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
  • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
  • Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
  • Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
  • Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου: «Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000», τονίζει σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι «Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κατάργηση των φορέων σημαίνει ότι:

Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».

Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.

 

– Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

«Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020» συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι με τις πρώτες επτά αλλά και τις επόμενες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για την κατάργηση φορέων «το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι αυτές θα είναι «από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία»».

ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Μας…πήραν και τον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου!! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ… ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις