Αποστεωμένο και Απολίτικο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

Αποστεωμένο και Απολίτικο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

 Αποστεωμένο και Απολίτικο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας

Αποστεωμένο και Απολίτικο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

γράφει ο Απόστολος Βάλλας

Αποστεωμένο και Απολίτικο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

Στο πρόσφατο παρελθόν η άποψη που επικρατούσε σε ότι αφορά τις δυνάμεις που έχουν την δυνατότητα να παράγουν πολιτική ,ήταν ότι αυτό το έκαναν μόνο οι Αριστερές.

Παραμένοντας στον μικρόκοσμό μας και ειδικότερα στην σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα δηλώνουν όσοι βρίσκονται εκεί και κυβερνούν τον Δήμο, αυτοπροσδιορίζονται ως δυνάμεις Κεντροαριστερές κατά συνέπεια , σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία θα έπρεπε στον Δήμο να παράγεται Πολιτική, τέτοια που θα δημιουργούσε τις δυνατότητες και προυποθέσεις ο τόπος να εισέλθει σε μια φάση παραγωγική σε όλους τους τομείς.

Ποιος είναι ο χώρος…παραγωγής της πολιτικής; Προφανώς είναι όλοι οι χώροι όπου μπορούν οι άνθρωποι να συζητούν, ωστόσο έχει άλλη βαρύτητα αυτό που θα συμβεί σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο διαχρονικά διότι άπτεται της προόδου και ανάπτυξης του τόπου ή της οπισθοδρόμησης και της απαξίωσης των Δημοκρατικών Διαδικασιών και του θεσμού κατά συνέπεια.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ελασσόνας και στα όργανά του;

Δυστυχώς είναι απερίγραπτη, αποστεωμένη και το χειρότερο, η ηγεσία εμποδίζει κάθε προσπάθεια να αλλάξουν οι καταστάσεις και ο θεσμός να γίνει παραγωγικός και ωφέλιμος για την κοινωνία.

Πως επιτυγχάνεται αυτό; Πολύ απλά ,με την στάση του εκάστοτε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που αντί να ..πιέζει στην κατεύθυνση ουσιαστικής συμμετοχής των συμβούλων και των πολιτών που επιθυμούν να παρέμβουν, να καταθέσουν και να προτείνουν, το μόνο που κάνουν και μάλιστα με πρωτοφανές πάθος, είναι να μην επιτρέπουν να μιλήσει κανείς πολίτης, ακόμα και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων εκτός και υπάρχει κάποιο θέμα που να αφορά το χωριό τους-αναρωτιούνται μετά γιατί οι πολίτες δεν συμμετέχουν και αδιαφορούν!!

 Προφανώς κάποιοι το επιδιώκουν αυτό γιατί έτσι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν  να μην ελέγχονται και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!

Μέριμνα των Προέδρων δυστυχώς είναι σώνει και καλά να τελειώνουν οι συνεδριάσεις το συντομότερο δυνατό αδυνατώντας να κρύψουν  ότι κάνουν αγγαρεία.

Μόνιμη επωδός των Προέδρων η επίκληση του κανονισμού λές και δεν γνωρίζουν ότι όλοι ο νόμοι, όλοι οι κανονισμοί εκτός από το…γράμμα χαρακτηρίζονται και από το… πνεύμα.

Είναι φανερό ότι δεν επιθυμούν, δεν θέλουν με τίποτα τον διάλογο, την συζήτηση, την αντιπαράθεση, την ανταλλαγή απόψεων την κατάθεση προτάσεων την….γενεσιουργό δύναμη της πολιτικής, της σκέψης, του προβληματισμού!!

Ίσως γιατί οι ίδιοι δεν διαθέτουν και φοβούνται ότι θα φανεί η πολιτική τους γύμνια, ίσως γιατί εκτελούν τυφλά τις εντολές του Δημάρχου,ίσως γιατί αδιαφορούν, ίσως γιατί νοιώθουν ότι ξαφνικά έγιναν κάποιοι, ότι έχουν εξουσία στα χέρια τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, ή ότι άλλο μπορεί να διανοηθεί κανείς.

Τρέμουν στην ιδέα να μετατραπεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα …εργαστήρι πολιτικής σκέψης και παραγωγικής αντιπαράθεσης πάνω σε θέσεις και προτάσεις και στην δημιουργία προυποθέσεων μέσα από την Αντιπαράθεση να προκύπτει η Ενότητα, η Συμφωνία γιατί όχι σε όλα τα θέματα τουλάχιστον τα Πρακτικά, αφού στα ιδεολογικά…αν υπάρχει ακόμα ιδεολογία…πάντα θα υπάρχουν οι αποστάσεις,και να γίνεται πάντα το ορθότερο για τα συμφέροντα του Δήμου.

Αντί γι αυτό τι κάνουν οι Πρόεδροι και  οι Δήμαρχοι;

Οχυρώνονται πίσω από τις όποιες προτάσεις τους απολύτως συντεταγμένοι εξυπηρετώντας συμφέροντα και δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα, θεωρούν πως ότι λέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αξία πέρα απ ότι αυτοί προαποφάσισαν!!

Για να γίνουμε ακόμα πιο ξεκάθαροι στην σκέψη μας…στο ερώτημα τι είναι πολιτική, η απάντηση είναι σαφής…πολιτική είναι  διαχείριση συμφερόντων.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι… για ποια συμφέροντα θα έπρεπε να αγωνίζεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο που μπορεί και θέλει να κάνει πολιτική; Και εδώ σαφέστατη η απάντηση…υπέρ των συμφερόντων των Πολιτών που κατοικούν σε αυτόν τον Δήμο.

Άμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των Δημοτών, υπάρχει περίπτωση να φοβάται τον διάλογο και την παραγωγική πολιτική αντιπαράθεση; Φυσικά και όχι, έτι παραπανω, διακαώς ο εκάστοτε Πρόεδρος θα προσπαθεί να εμπλέξει όλο και περισσότερους πολίτες σε αυτή την διαδικασία προκειμένου οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται να είναι…προιόν ευρύτερης συναίνεσης με πολλαπλά οφέλη αφού και οι πολίτες που θα συνδιαμορφώνουν ουσιαστικά θα συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και στην σωστή εκτέλεσή τους!!

Για να γίνουν όμως όλα αυτά κυρίαρχη προυπόθεση είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή την διαδικασία και ο σημερινός Πρόεδρος όσο και ο προκάτοχός του έκαναν ότι περνούσε και περνά από το χέρι τους να εμποδίσουν την όποια συμμετοχή καθιστώντας το Κορυφαίο όργανο και θεσμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα θεσμό Αποστεωμένο, Αντιδημοκρατικό,Απολίτικο,Άνευρο,Αντιπαραγωγικό και εν πολλοίς Αντιπαθητικό!!

Τον στόχο τους τον πέτυχαν οι κύριοι γι αυτό και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν …πατά κανείς.

Αν είχαν στο ελάχιστο Πολιτικό Φιλότιμο θάπρεπε να ντρέπονται τα μάλα για την θλιβερή πραγματικότητα που δημιούργησαν και συντηρούν, απ ότι φαίνεται όμως από…αυτό δεν διαθέτει κανείς.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις