Διαδικτυακά σεμινάρια και τηλεδιαλέξεις από το Ίδρυμα Θεοχαράκη


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, ενώ παραμένει κλειστό εξαιτίας της πανδημίας, «ανοίγει» τις πόρτες του διαδικτυακά συνεχίζοντας τα online σεμινάρια και τις τηλεδιαλέξεις. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει γνώσεις και ευκαιρίες ψηφιακής αλληλεπίδρασης σε όσους αγαπούν τις τέχνες, την ψυχολογία, την ιστορία και την ελληνική γλώσσα.

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τα διαδικτυακά σεμινάρια και οι online ομιλίες πραγματοποιούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες, συνεργάτες του Ιδρύματος, και διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο. Για τη συμμετοχή σε αυτά, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να έχουν υπολογιστή ή ταμπλέτα (tablet) και να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά οι ενότητες των σεμιναρίων και οι θεματικές των διαλέξεων, καθώς και τα κόστη παρακολούθησής τους (με ειδικές τιμές για την περίοδο που διανύουμε). Όσον αφορά τα διαδικτυακά μαθήματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των σεμιναρίων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει μία ή περισσότερες από τις τρέχουσες ενότητες, ανεξάρτητα από το εάν έχει δηλώσει συμμετοχή σε σεμινάρια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η δήλωση συμμετοχής σε όλα τα σεμινάρια γίνεται μέσω mail στο education@thf.gr

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Φωτογραφία και άλλες τέχνες

Το σεμινάριο αφορά όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη «σύνδεσή» της με τις άλλες τέχνες. Για την παρακολούθησή του δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις· απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στις υπό παρουσίαση ενότητες εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις που διαμόρφωσαν τη φωτογραφία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στη φωτογραφία και τις άλλες τέχνες. Ακόμη, πληροφορούνται για τα  χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τα όρια κάθε σχετικού μέσου έκφρασης και δημιουργίας, μαθαίνοντας για σπουδαίους δημιουργούς, από το έργο των οποίων επηρεάστηκε ο πολιτισμός, η ανθρώπινη σκέψη και η εξέλιξη των τεχνών εν γένει.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών, παραμένουν στο επίκεντρο του εν λόγω σεμιναρίου.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος

Ημέρα και ώρα: Τρίτη 19:00-21:00

Ημερομηνίες:

 • 19 Μαΐου: Η αδιάσπαστη ενότητα φωτογραφίας και κινηματογράφου στο έργο του Wim Wenders
 • 26 Μαΐου: Φωτογραφική κριτική-portfolios
 • 2 Ιουνίου: Από το φιλμ στον καμβά: Gerhard Richter
 • 9 Ιουνίου: Η αφήγηση του μοντερνισμού και η διαμόρφωση της φωτογραφικής αισθητικής
 • 16 Ιουνίου: Φωτογραφία και ποίηση

Κόστος μεμονωμένου «εισιτηρίου» ανά ενότητα: 10€  

Στο συγκεκριμένο webinar, εκτός από το να κερδίσουν γνώσεις, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παράγουν το δικό τους καλλιτεχνικό έργο.

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Origami

Παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα για την Ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, που χρονολογείται από την εποχή Edo (17ος-19ος αιώνας περίπου), οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία -με την καθοδήγηση της εικαστικού Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη, αλλά και τη βοήθεια της τεχνολογίας- να φτιάξουν πολλά μικρά και μεγάλα αντικείμενα από χαρτί.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 18:30-20:00

Ημερομηνίες:

 • 14 Μαΐου: Χρηστικά Αντικείμενα/Εναλλακτικοί τρόποι κατασκευής κουτιών, μπολ κ.ά.
 • 21 Μαΐου: Modular – Σύνθετα Origami με πολλά χαρτιά/Γι’ αυτούς που αγαπούν τη γεωμετρία και τα παζλ (Απαραίτητα τουλάχιστον 6 χαρτιά, σε 3 ή 6 διαφορετικά χρώματα).

Κόστος μεμονωμένου «εισιτηρίου» ανά ενότητα: 10€ 

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Θεοχαράκη

Μέσω τηλεδιασκέψεων και μουσικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στις χορωδούς του Ιδρύματος να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ανάγνωση-αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του διαδικτύου, όσες συμμετέχουν στο συγκεκριμένο webinar μελετούν τη θεωρία της μουσικής, τα μουσικά όργανα και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες τραγουδώντας μαζί.

Σχεδιασμός, διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού

Ημέρα και ώρα: Σάββατο: 10:00-12:00

Ατομική συμμετοχή: 25€ /μήνα

Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου

 Πληροφορίες για το μάθημα: choir.thf@gmail.com

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ανθεκτικότητα, Προσαρμοστικότητα και Αλλαγή

«Οι πηγές “στήριξης” του εαυτού μας βρίσκονται τόσο μέσα μας, όσο και έξω από εμάς, αρκεί να ξέρουμε πώς θα τις αναζητήσουμε», αναφέρει η υπεύθυνη του σεμιναρίου ψυχολογίας-αυτοβελτίωσης Ειρήνη Γεωργίου, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος σε ένα διαδικτυακό ταξίδι αυτογνωσίας και διαχείρισης συναισθημάτων.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ειρήνη Γεωργίου

Ημέρες και ώρα: Δευτέρα & Τετάρτη 19:00-20:00

Ημερομηνίες:

 • 13 Μαΐου: Πώς να διαχειριστούμε το άγχος της αβεβαιότητας μέσα από γνωστικές τεχνικές και από τη σοφία του mindfulness.
 • 18 Μαΐου: Πώς να στηριχτούμε στα δυνατά μας σημεία, στα ταλέντα και τις ικανότητές μας ώστε να μετασχηματίσουμε και να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας σε μια νέα πραγματικότητα που ανατέλλει.
 • 20 Μαΐου: Πώς η ευγνωμοσύνη, η αποδοχή και το νόημα της ζωής είναι οι «άγκυρες» που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία πιο δυνατοί, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε.

Κόστος μεμονωμένου «εισιτηρίου» ανά ενότητα: 10€ 

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια και τα βιογραφικά των διδασκόντων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Τηλεδιαλέξεις

«Δύο Αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση. Από τον Οικουμενικό Ελληνισμό στο Νεοελληνικό Κράτος»

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μέσα από τις ομιλίες του, ο Γιώργος Κοντογιώργης προχωρά σε έναν απολογισμό της πορείας του Ελληνισμού, από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής στην Επανάσταση και στη γέννηση του Νέου Ελληνικού κράτους, έως τον 21ο αιώνα.

 

 

 

Ημέρα: Δευτέρα

Ημερομηνίες:

 • 18, 25 Μαΐου
 • 1, 8, 15, 22, 29 Ιουνίου
 • 6, 13, 20 Ιουλίου

Ώρα: 20:30-22:00

Κόστος μεμονωμένης διάλεξης: 10€

Κόστος κύκλου 10 διαλέξεων: 75€

Μάθετε περισσότερα για τον ομιλητή και για τον τρόπο παρακολούθησης της τηλεδιάλεξης εδώ. 

«Ο θυμός είναι λέξη ελληνική»

Ομιλητής: Τάκης Θεοδωρόπουλος

Φωτό: Ίδρυμα Θεοχαράκη

Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα της συλλογικής μας ευαισθησίας, με οδηγό μια από τις αρχαιότερες λέξεις της γλώσσας μας. Η λέξη «θυμός» στον Όμηρο σημαίνει ψυχή, καρδιά, διάθεση, επιθυμία. Σήμερα σημαίνει μόνον την οργή. Πώς έφτασε η ψυχή να ταυτιστεί με την οργή;

Ημέρα: Πέμπτη

Ημερομηνίες:

 • 14,21,28 Μαΐου 2020
 • 4,11,18 Ιουνίου 2020

Ώρα: 20:30-22:00

Κόστος μεμονωμένης διάλεξης: 10€

Κόστος κύκλου 6 διαλέξεων: 50€

Μάθετε περισσότερα για τον ομιλητή και για τον τρόπο παρακολούθησης της τηλεδιάλεξης εδώ. 

Η κράτηση θέσεων για την παρακολούθηση των τηλεδιαλέξεων γίνεται με αποστολή email στο info@thf.gr

*Οι τηλεδιαλέξεις με τίτλο «Η ιστορία της Όπερας», από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτη Παπαθανασίου, είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Ιδρύματος στο ΥοuTube.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο