Εκθέτει η Γαλακτοκομική Σχολή

         

ΣΕ… ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΑΚΑΛΥΠΤΑ

                                  Εκθέτει η Γαλακτοκομική Σχολή

        Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!


Φωτό αρχείου όταν ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής.

Σε έναν αγώνα ανούσιο και θλιβερό έχει αποδυθεί η σημερινή Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά την ανυπαρξία της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του Δήμου αφού όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί από την απελθούσα Δημοτική Αρχή εγκαταλείπονται, ενώ τίποτα στον ορίζοντα δεν αφήνει να διαφανεί ότι κάτι άλλο σχεδιάζεται και είναι σε εξέλιξη!!

Θυμίζει άλλες εποχές τότε που η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζονταν μόνο στην διαχείριση των απορριμάτων και της ύδρευσης!!

Όπως  είναι γνωστό η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει με όσα προβλήματα, λάθη και παραλείψεις ,τις διαδικασίες για την δημιουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα ,μιας Σχολής που λογικά θάπρεπε να λειτουργεί εδώ και κάποιες δεκαετίες, αφού η περιοχή είναι κυρίως κτηνοτροφική και η πρώτη σε αριθμό ζώων και παραγωγής γάλακτος.

Πέτυχε να ξεκινήσει να λειτουργεί η Σχολή και να αποκτήσει τους πρώτους σπουδαστές της με την αρωγή και των τυροκομικών μονάδων όπου έκαναν και τα μαθήματα τους.

Όλοι στην Ελασσόνα είχαμε πιστέψει ότι η Σχολή όχι μόνο θα καθιερωθεί, αλλά και θα καταστεί το σημείο αναφοράς σε Πανελλήνιο επίπεδο προσελκύοντας ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δυστυχώς αυτή η προσδοκία…κατέρρευσε εξ αιτίας της πρωτοφανούς αδιαφορίας της νέας Δημοτικής Αρχής Γάτσα- Καρανίκα που όχι μόνο δεν φρόντισε να διασφαλίσει την συνέχεια της Σχολής,αλλά  δεν έκανε και τίποτα να εμποδίσει την παύση της λειτουργίας της, λές και θέλησε να τιμωρήσει τον τόπο!!

Σήμερα μετά και την επιμονή του πρώην υφυπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη που συνέβαλε τα μέγιστα στην θητεία του σε συνεργασία με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και τον Δήμαρχο Νίκο Ευαγγέλου για να …στήσουν την Σχολή, αντί να προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος της,συνεχίζει να κάνει και άλλο λάθος, κατηγορώντας την προηγούμενη Αρχή!!

Είναι προφανές πως οι Γάτσας –Καρανίκας ή  ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτοί κυβερνούν, ή σκόπιμα, δεν γνωρίζουμε τους λόγους, δεν φροντίζουν έστω και αυτή την στιγμή, σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν, να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες επαναλειτουργίας της Σχολής.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού κ. Κόκκαλη και του ρεπορτάζ της ΕΚΔΟΣΗΣ- ekdosi.gr ,από τον Δήμο Ελασσόνας λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση, και ακολούθως του πρώην Δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου τις οποίες και παραθέτουμε, όπως και ρεπορταζ εφημερίδας που επικεντρώνεται σε θέματα αγροτοκτηνοτροφικά:

 Ν. Γάτσας: «Η Υπουργός Παιδείας εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κ. Ευαγγέλου»

Απάντηση του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσαστην ανακοίνωση του κ. Ευαγγέλου σχετικά με τη Γαλακτοκομική Σχολή:

«Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση του κ. Ευαγγέλου σε όσα του καταλογίζει η Υπουργός Παιδείας για ασυνέπεια ως προς την παραχώρηση του χώρου και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία του τμήματος ΙΕΚ τυροκομίας στην Ελασσόνα.

Στην απάντησή της στον βουλευτή κ. Κόκκαλη, η κ. Κεραμέως τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ελασσόνας ουδέποτε παραχώρησε τον χώρο του Καπνεργοστασίου, «όπως θεσμικά οφειλόταν», ούτε εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό με πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως είχε υποσχεθεί.

Εκθέτει έτσι ανεπανόρθωτα την διοίκηση Ευαγγέλου χρεώνοντας στο δήμο Ελασσόνας τη μη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος ΙΕΚ γαλακτοκομίας.

Ως δήμαρχος Ελασσόνας ένιωσα θλίψη με την αναφορά της Υπουργού στην ασυνέπεια που επέδειξε η προηγούμενη διοίκηση και νιώθω ακόμα μεγαλύτερη θλίψη για την πολιτική εκμετάλλευση της ελπίδας των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Δυστυχώς όμως για τον κ. Ευαγγέλου τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αν είχε πράγματι ιδρυθεί γαλακτοκομική σχολή υπό την αιγίδα του ΕΛΓΟ Δήμητρα ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υποδομές θα είχαν δημιουργηθεί και οι σπουδαστές δεν θα εγκατέλειπαν κακήν κακώς τις σπουδές τους.

Δεν περιμένουμε πλέον από τον κ. Ευαγγέλου να απολογηθεί για τα λάθη, τις αστοχίες και την προεκλογική εκμετάλλευση της υπόθεσης «Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας».

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίουενημέρωσα το σώμα για την απάντηση της Υπουργού και τόνισα τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης, δεσμευόμενος ότι η διοίκησή μας θα προχωρήσει με σοβαρότητα και υπεύθυνους χειρισμούς στη διεκδίκηση μίας κανονικής γαλακτοκομικής σχολής, αντάξιας της γαλακτοκομικής παράδοσης της περιοχής».

Ν. Ευαγγέλου: To Γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

«Όσο και αν προσπαθεί η Δημοτική Αρχή των κ. Γάτσα-Καρανίκα να επιρρίψει τις ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τόσο περισσότερο εκτίθεται στην κοινή γνώμη, αλλά και σε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλλαν προσπάθειες προκειμένου η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, να λειτουργεί στο χώρο που πρέπει και με τον εξοπλισμό που χρειάζεται.

Μπερδεύεται όταν αναφέρει ότι η υπ. Παιδείας αναφέρεται σε μας γιατί εμείς σε αγαστή συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και με συμπαραστάτη την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα κάναμε το παν, προκειμένου η Σχολή να λειτουργήσει μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν κατέστη δυνατό.

Η συνεργασία με το 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας ήταν μια προσωρινή λύση αφού, παρά τις υποσχέσεις που είχαμε λάβει δεν μπόρεσε να τεθεί η λειτουργία της Γαλακτοκομικής υπό την ομπρέλα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε όλες αυτές τις επαφές είχαμε κοντά μας ως Δημοτική Αρχή τον πρώην υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και συντοπίτη μας κ. Β. Κόκκαλη αλλά και τον καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα.

Εκτός πια και αν ψεύδονται και αυτοί σύμφωνα με τον κ. Γάτσα και την μοναδική αλήθεια την κατέχει αυτός.

Είναι φανερό πια ότι κανείς δεν διαθέτει την κοντή μνήμη του σημερινού δημάρχου και τον θέτω στην κρίση τους και στην κρίση του κόσμου της Ελασσόνας.

Όσο κι αν προσπαθεί να κρύψει με δελτία τύπου που βρίθουν ανακριβειών την πραγματικότητα δυστυχώς για εκείνον δεν μπορεί.

Ο κ. Γάτσας ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης συστηματικά υπονόμευε την δημιουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής, με διάφορες δικαιολογίες όπως και σήμερα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πόση υποκρισία αλήθεια μπορεί να τον διαθέτει;

Αντί λοιπόν να δηλώνει ότι θλίβεται για μας, ας απαντήσει γιατί οδήγησε με την αδιαφορία του στο κλείσιμο της Σχολής, γιατί δεν έκανε τα αδύνατα δυνατά να την λειτουργήσει με καλύτερες προυποθέσεις από την δική μας Δημοτική Αρχή.

Η μεγάλη θλίψη που εκφράζει ο κ. Γάτσας και οι συνεργάτες του σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι είναι εμμονή με τα έργα που φέρουν την σφραγίδα μας και που από τότε που ανέλαβε το Δήμο Ελασσόνας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει.

Θα θέλαμε να προτείνουμε στην παρούσα Δημοτική Αρχή να αποφεύγει την θλίψη και να κάνει επιτέλους έργο, χωρίς εμμονές με την παράταξη μας και το έργο που προσφέραμε εμείς στο Δήμο Ελασσόνας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.»

Στην συνέχεια επαναδημοσιεύουμε από το δημοσιογραφικό portal agro 24 το ρεπορτάζ που είχε κάνει για την Γαλακτοκομική Σχολή.

Πρώτη χρονιά το 2018 για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, που θα στεγαστεί προσωρινά στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας

Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα λειτουργήσει η νεοσύστατη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας. Η Σχολή τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας από τον Οκτώβριο. Το επόμενο έτος θα εγκατασταθεί σε ένα παλιό καπνεργοστάσιο του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και πρότυπο τυροκομείο.

Τα παραπάνω είπε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου, με τους Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Νίκο Ευαγγέλου, δήμαρχο Ελασσόνας.

Δύο χρόνια θα διαρκεί η φοίτηση

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, “βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας (παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό)”, ενώ η διάρκεια φοίτησης θα είναι δύο χρόνια. Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη έχει ως εξής:

“Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, για την παρουσία σας σε αυτή την ιστορική στιγμή, της επίσημης ανακοίνωσης λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής, που συνδέω το όνομά μου με την έναρξη λειτουργίας της Σχολής και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια, όλους τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, όλους τους βουλευτές του νομού και τις τοπικές αρχές, που με διαφορετικό τρόπο ο καθένας από την πρώτη στιγμή, βοήθησε να ξεπεράσουμε μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια και να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα.

Η ενασχόληση των Ελλήνων με την τυροκόμηση από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα, οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία διαφόρων τύπων τυριών. Πολλά από τα τυριά που παρασκευάζονται σήμερα στη χώρα μας, έχουν ιστορία αιώνων, κατά τη διάρκεια των οποίων εξελίχθησαν στη σημερινή τους μορφή και είναι άρρηκτα συνδεμένα με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας.

Με τις επιστημονικές εξελίξεις στη χημεία, τη μικροβιολογία και άλλες θετικές επιστήμες, άρχισε η σταδιακή εξέλιξη της γαλακτοκομικής παιδείας και έρευνας στη χώρα μας, η οποία αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια. Ιδρύθηκαν γεωργικές σχολές, όπως της Τίρυνθας (1829), των Αθηνών (1887), η οποία έπαψε να λειτουργεί το 1897 και μετατράπηκε σε γεωργικό σταθμό και οι μαθητές της αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην «Κασσαβέτειο και Τριανταφυλλίδειο Σχολή Αϊδινίου» στον Αλμυρό Βόλου. Στις παραπάνω Γεωργικές Σχολές, διδάσκονταν μεταξύ των άλλων μαθημάτων, τα μαθήματα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας. Στη σχολή Αϊδινίου μάλιστα συστήθηκε έδρα Τυροκομίας, που οφείλεται στις προσπάθειες του Ρ. Δημητριάδη. Το πρώτο πρακτικό σχολείο με αντικείμενο αποκλειστικά την τυροκομία, το Τυροκομικό Σχολείο, όπως ονομάστηκε τότε η Γαλακτοκομική, ιδρύθηκε το 1916 στα Ιωάννινα, χάρη στις προσπάθειες του Hπειρώτη γεωπόνου Νικ. Ζυγούρη.

Η επαρχία Ελασσόνας γνωστή για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα και ιδιαίτερα τη φέτα, εύλογα προέβαλε ως ο φυσικός χώρος για τη δημιουργία μιας δεύτερης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα μας, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και ΥΠΑΑΤ, υπήρξε η «συναντίληψη» για την αναγκαιότητα λειτουργίας Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, προκειμένου:

  • να εξυπηρετηθεί το υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής,
  • να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
  • να υπάρξει κατάρτιση στο αντικείμενο
  • και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη στην έρευνα και την καινοτομία, σε ένα προϊόν που έχει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου προχωράμε στην ίδρυση της Σχολής.

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας θα είναι ένα δημόσιο «φυτώριο» τυροκόμων στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας τεχνίτες τυροκόμους, σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα.

Η διάρκεια φοίτησης θα είναι δύο χρόνια. Στους απόφοιτους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα:

  • να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις και
  • να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι μαθητές θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος, μέχρι τη συσκευασία των τελικών προϊόντων.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων των ιδιαίτερων τόπων καταγωγής τους, συνήθως άγνωστων στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέποντας τη Σχολή από απλό χώρο εκμάθησης, σε χώρο ανταλλαγής γνώσεων και πολιτισμού.

Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας (παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό), προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων αυτών.

Άλλωστε, η γαστρονομία μας αποτελεί μέρος του ίδιου του πολιτισμού μας και ως εκ τούτου οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με ημερίδες – παρουσιάσεις που θα πραγματοποιούνται, εκτός ωραρίου διδασκαλίας στη Σχολή, από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, με μονοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε μονάδες επεξεργασίας γάλακτος ή εκθέσεις, καθώς και με υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Οι απόφοιτοι της Σχολής θα μπορούν ν’ απασχολούνται ακόμα και σε γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού, αποδεικνύοντας στην πράξη, το επίπεδο εκπαίδευσης και την πανευρωπαϊκή αναγνώριση της Σχολής.

Ένα όραμα πολλών ανθρώπων, πλέον είναι πραγματικότητα. Με σχέδιο και αλλεπάλληλες επαφές σε όλα τα επίπεδα, μετά από αγώνα που δώσαμε τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε η Ελασσόνα να υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή.

Αλλά πέραν από τους νόμους και τα κτίρια, πέρα από τα προγράμματα σπουδών, αυτό που πρώτιστα είναι απαραίτητο, είναι η θέληση εκείνων που θα σπουδάσουν, να κάνουν πράγματι αληθινές σπουδές. Μένει να αποδείξουν με τη μάθηση και την άσκηση οι σπουδαστές μας ότι μπορούν να δώσουν αυτά που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και η ανάγκη επένδυσης στη γνώση και τον πρωτογενή τομέα είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ας είναι λοιπόν η Γαλακτοκομική Σχολή ο θεμέλιος λίθος ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης μακριά από τις ιδεοληψίες για επαγγέλματα με κύρος, που όμως σήμερα έχουν δημιουργήσει στρατιές ανέργων σε μία χώρα που έχει χάσει την πυξίδα της σε πολλά επίπεδα. Θέλουμε να επενδύσουμε και επενδύουμε στα όσα απλόχερα έχει δώσει ο θεός στην πατρίδα μας και ταυτοποιούν τη μοναδικότητά της. Και πιστέψτε με, θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο γιατί είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Σας ευχαριστώ.”

Εξειδικευμένη γνώση και νέες θέσεις εργασίας

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης τόνισε “τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την υλοποίηση του εγχειρήματος, γιατί η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής έχει πολλαπλά οφέλη στην εξειδικευμένη γνώση και την έρευνα πάνω στο αντικείμενο, όσο και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επένδυση στον πρωτογενή τομέα σε εκπαίδευση και κατάρτιση, θα δημιουργήσει επιπλέον τις βάσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση ασύγκριτα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, στα οποία διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα.”

Ένα όραμα 20 ετών γίνεται πραγματικότητα

Στη συνέχεια ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας να “αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέργειας”. Τέλος, ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι “είναι ιδιαίτερη μέρα για την Ελασσόνα, αφού ένα όραμα είκοσι ετών, σήμερα είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται την Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από προσπάθειες ετών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και ήταν παρόν σε κάθε προσπάθεια.”

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο