Ελασσόνα η παρακμιακή

Ελασσόνα η παρακμιακή

Δημοτικές εκλογές: Επανεξελέγη ο Γάτσας, έχασε ο Ευαγγέλου,απώλεια δυνάμεων για Αβρανά.. Ανατομία μιας ψηφοφορίας…

                                  Ελασσόνα η παρακμιακή

Αλισβερίσι κομματικών στελεχών…Συμμοριοποιείται η πολιτική ζωή της χώρας

Ελασσόνα η παρακμιακή

Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ελασσόνας, ένα γεγονός πολιτικό, η παραπολιτικό,ο καθένας όπως το προσεγγίσει, προσφέρεται για σεμινάριο και μελέτη για τα νέα πολιτικά ήθη που διαμορφώνονται τόσο τοπικά όσο και εθνικά.

Το πρώτο χαρακτηριστικό και σε πρώτη ανάγνωση αυτής της πολιτικής; …τίθεται ένα βασικό ερώτημα κατά πόσο είχε χαρακτηριστικά πολιτικής ..αναμέτρησης, είναι η απαξία των κομμάτων, ή ο νέος τρόπος για τις κομματικές ηγεσίες να…ξεφορτώνονται ανθρώπους που δεν είναι της αρεσκείας τους χρησιμοποιώντας τους επονομαζόμενους…κομματικά στελέχη, επί της ουσίας τους κολαούζους τους που δεν διστάζουν να κάνουν ότιδήποτε προκειμένου να αναρριχηθούν σε θέσεις εξουσίας αποκομίζοντας τα σχετικά οφέλη, όλα αυτά που απλόχερα προσφέρει η εξουσία για να μπορεί να διατηρείται η…εξουσία, στην εξουσία!!

Η δήλωση του αείμνηστου Θεόδωρου Πάγκαλου, απαντώντας στο ερώτημα που ετίθετο τι έγιναν τα χρήματα…ότι μαζί τα φάγαμε, στις ημέρες μας είναι επίκαιρο περισσότερο από κάθε άλλη εποχή!!

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η μεθόδευση  που επιλέγεται  από τους… επίδοξους καταληψίες-στην πραγματικότητα για κατάληψη πρόκειται –προκειμένου να επιτύχουν την εκλογή τους  με…νόμιμες διαδικασίες-ελέγχεται η νομιμότητά τους-μεθόδευση η οποία σε άλλες κοινωνίες θα παρέπεμπε σε ύβρι!!

Απροκάλυπτα, δεν τηρούνται πλέον ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, οι κάθε λογής υποψήφιοι στην συντριπτική τους πλειονοψηφία, όσοι έχουν την δυνατότητα βέβαια να το πράξουν, και είναι μειοψηφία, αρκετοί όμως για να καλύπτουν τους θύλακες της εξουσίας, δεν διστάζουν να απειλούν, να εκβιάζουν, να υπόσχονται, να εξαγοράζουν, να επιβάλλουν, να προσλαμβάνουν, να απολύουν, αδιαφορώντας για κανόνες και νόμους, αρκεί να επιτύχουν τον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της εξουσίας.

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι η στάση μεγάλου ποσοστού των ψηφοφόρων πού είτε επιβεβαιώνει την ρήση…ανάγκα και θεοί πείθονται, εξ αιτίας των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν,υποκύπτουν στα κελεύσματα των τυχοδιοκτών,στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή διότι αρχές και αξίες αποτελούν πλέον ένα πλαίσιο αναχρονιστικό και απειλή για την εξυπηρέτηση των μικρών ή μεγάλων προσωπικών,οικογενειακών και επιχειρηματικών συμφερόντων,μετατρέποντάς τους σε ψεύτες ολκής και παραδειγματικούς υποκριτές!

Τέταρτο χαρακτηριστικό η αναντιστοιχία σε ποσοστό όσων ψήφισαν στις Περιφερειακές εκλογές, όπου η καταγραφή καταδεικνύει το μέγεθος της συναλλαγής που κυριάρχησε στις Δημοτικές εκλογές  και δρομολόγησε το αποτέλεσμα επιβεβαιώνοντας όσα ήδη καταγράψαμε.

Είναι αξιοπερίεργο, έχει ωστόσο την ερμηνεία του, ο Αγοραστός που στηρίζονταν από το κόμμα της Ν.Δ π.χ στο Δ.Δ  Καλυβίων του Δήμου Ελασσόνας, αντίστοιχα και στο Δ.Δ. Λιβαδίου να καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, και ο αντίστοιχος συνδυασμός Ευαγγέλου που στηρίζονταν και αυτός από το κόμμα της Ν.Δ.να καταγράφει ποσοστό μικρότερο του 40%.

Είναι δε, αν μη τι άλλο, αφελές, για να μη το χαρακτηρίσουμε αλλοιώς,το επιχείρημα κάποιων, που δεν είναι άλλοι από τους επονομαζόμενους αντάρτες που το …διασπείρουν, ότι δήθεν οι ψηφοφόροι δεν ήθελαν τον Ευαγγέλου!!

Κάποιοι επιχειρούν να πείσουν το σύνολο των ψηφοφόρων ότι…νιάου νιάου στα κεραμίδια κάνει ο ελέφαντας και όχι η γάτα, πετυχαίνοντάς το κιόλας σε μεγάλο βαθμό ώστε να επιβάλλουν τα θέλω τους!!

Πέμπτο χαρακτηριστικό είναι η συμπεριφορά των υποψηφίων και περισσότερο όσων εξελέγησαν αλλά και η στάση των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών έως και σε επίπεδο Πρωθυπουργικό!!

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της εικόνας που δημιούργησε πλείστα όσα ερωτηματικά σε πολλούς…κομματικούς στην συμπεριφορά ψηφοφόρους, που είδαν με έκπληξη τον Πρωθυπουργό της χώρας στην επίσκεψή του στην Λάρισα στην προσπάθειά του να…στηρίξει την υποψηφιότητα του Αγοραστού να περιστοιχίζεται από εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους Ελασσονίτες με τον συνδυασμό που υποστηρίζονταν από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, αντίπαλο με τον συνδυασμό που υποτίθεται ότι στήριζε το κόμμα της Ν.Δ.!!

Από μόνη της αυτή η εικόνα προκάλεσε την…έκρηξη ακόμα και κομματικών στελεχών εκλεγμένων στις οργανώσεις της Ν.Δ τα οποία απολύτως προσβεβλημένα νοιώθοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν ως…λαγοί, όπως δήλωσαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά οι…αντάρτες δεν ήσαν τόσο αντάρτες, αλλά μάλλον τελούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπιμότητα προφανή, αντέδρασαν καταψηφίζοντας τον συνδυασμό του Αγοραστού που καταποντίστηκε, αναδεικνύοντας τον αντίπαλο του, τον Κουρέτα ,νικητή στον β΄γύρο των Περιφερειακών εκλογών,αποδίδοντας όπως επισήμαναν τα…ίσα!

Να επισημάνουμε επίσης ότι και ο… τελευταίος πολιτικός θα αντιλαμβάνονταν πως μια τέτοια εικόνα εξ αντικειμένου θα δημιουργούσε προβλήματα στην επιδίωξη του Αγοραστού να επανεκλεγεί, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εκτός και ο ίδιος έχει τυφλωθεί από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του και ως άλλος…Φαραώ πιστεύει ότι είναι θεός, κάτι που κρίνοντας από την γενικότερη στάση του δεν φαίνεται να ισχύει, και το πιθανότερο είναι ότι γνώριζε απολύτως αυτό που έκανε όπως και τις συνέπειές του!!

Σε δεύτερη ανάγνωση τα ίδια στελέχη που καταψήφισαν τον Αγοραστό φυσικά και για μια σειρά άλλους λόγους, αναρωτήθηκαν αν τελικά  με αυτή τους την αντίδραση στην πραγματικότητα…’επαιξαν το παιχνίδι της ηγεσίας του κόμματος που ήθελε να απαλλαγεί από τον Αγοραστό καθώς με την στάση του άφηνε να διαχυθεί η εντύπωση ότι είναι ακατανίκητος,ότι είναι το αφεντικό της Θεσσαλίας, οπότε και μη διαχειρίσιμος.

Εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται από τον κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη διαβάζοντας αυτή την προσέγγιση…τελικά γιατί έγιναν όλα αυτά, αν έγιναν, ποιος η ποιοί τα μεθόδευσαν, ποιόν η ποιους εξυπηρετεί αυτή η πραγματικότητα, και ποιος είναι ο ρόλος των οργανώσεων του κόμματος, που ανέχονται εκλεγμένα μέλη τους να συμμετέχουν σε συνδυασμό που είναι απέναντι στο ίδιο το κόμμα και να μην πράττουν το αυτονόητο που είναι η διαγραφή τους ;

Ακόμα πιο πιεστικά ερωτήματα τίθενται και για τον ρόλο των βουλευτών, των πολιτευτών,αλλά και των  Ελασσονιτών υποψηφίων για την Περιφέρεια που σε καμία περίπτωση δεν…έβαλαν πλάτη, αντίθετα με την στάση τους συνέβαλλαν στην συντριβή του Ευαγγέλου,μαζί και της δικής των μένοντας εκτός…νυμφώνος.

Οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλουν, από απλοικές εώς πολυσύνθετες αφού…καλούνται να αποκωδικοποιήσουν ανθρώπινες συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον απόλυτα τοξικό και απάνθρωπο, στην κατεύθυνση της φτωχοποίησης που οι πολιτικοί οδηγούν τους λαούς σε παγκόσμια κλίμακα, με την λέξη…Κρίση να επικρέμαται ως Δαμόκλεια Σπάθη στα κεφάλια των ανθρώπων, στο όνομα της οποίας υφαρπάζουν κάθε περιουσιακό,και πολιτισμικό στοιχείο εξαθλιώνοντας και στραπατσάροντας συνειδήσεις και αξιοπρέπεια.

Μοιραία όλες αυτές οι συμπεριφορές μας οδηγούν σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα με μαζικές διαστάσεις όπου πλέον η ψήφος του πολίτη, αυτό το θεωρητικό υπερόπλο, εξαγοράζεται με λίγα αυγά και μια σακούλα τρόφιμα, που φροντίζουν κάποιοι να τα διακινούν, τα οποία έτσι και αλλιώς ο αποδέκτης τα δικαιούται αναδεικνύοντας το νέο είδος ανθρώπου, αυτό του Μαζάνθρωπου!!

Όλες οι μεθοδεύσεις που επιλέγονται και  χρησιμοποιούνται από τους αδίστακτους…καταληψίες της εξουσίας, ακυρώνουν στην πράξη το…υπερόπλο της ψήφου, την ισχύ του, και το καθιστούν υπερόπλο  αλλοίωσης της βούλησης του λαού, της απαξίωσης και περιθωριοποίησης των ανθρώπων που έχουν γνώση, όραμα, προτάσεις, ικανότητα υλοποίησης για τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών και του τόπου, αναδεικνύοντας ανθρώπους που το μόνο τους προσόν είναι η συναλλαγή,η ικανοποίηση των προσωπικών τους επιδιώξεων και η τροφοδότηση του ναρκισισμού τους!!

Στην κατεύθυνση αυτή  συμβάλλουν και εμπλέκονται άμεσα και φορείς η υπηρεσίες μέσα από τις οποίες, χάρη στις δυνατότητες που τους παρέχουν,κάποιοι υποψήφιοι τις χρησιμοποιούν, ενίοτε και με τις ευλογίες των ανωτέρων τους, προκειμένου να επιτύχουν τις αλαζονικές επιδιώξεις τους όπως αποδεικνύεται στην πορεία της ζωής για πολλούς από αυτούς.

Περισσότερο από ορατή πλέον είναι και η παρέμβαση εργολάβων και όσων έχουν οικονομικές συναλλαγές με την κάθε μορφή εξουσίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, προφανώς όχι για την ψυχή των αποθαμένων τους, αλλά για την…προσέλκυση ψηφοφόρων με τον τρόπο που μόνο αυτοί γνωρίζουν!!

Επική είναι η απάντηση που έδωσε την ημέρα των εκλογών εργολάβος σε Δημότη όταν ρωτήθηκε αν ό ίδιος είναι υποψήφιος καθώς η αγωνία ήταν περισσότερο από εμφανής στο πρόσωπό του, λέγοντας…μακάρι να ήμουν υποψήφιος, θα είχα λιγότερη αγωνία…, και ο καθένας ας εξάγει τα συμπεράσματά του!!

Είναι φαινόμενο των καιρών όσα βιώσαμε στις εκλογές και αφορά την πλειονοψηφία, αν όχι όλες τις κοινωνίες, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο.

Οι διαστάσεις όμως αυτής της θλιβερής πραγματικότητας είναι εφιαλτικές τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, αφού η πολιτική ζωή προσλαμβάνει χαρακτηριστικά… συμμορίας,ορατά σε όποιον θέλει να δεί ότι, …συμμοριοποιείται το κοινωνικό γίγνεσθαι και χρησιμοποιείται ο πλούτος της χώρας αποκλειστικά για τα μέλη των…συμμοριών!!

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι τα πολιτικά κόμματα και οι επίδοξοι ηγέτες σε όλα τα επίπεδα δρούνε με κανόνες Μαφίας και Καμόρας όπου ο Νόμος της Ομερτά διασφαλίζει τις παρανομίες από τον νόμο, παρέχοντάς τους ασυλία, και η όποια αμφισβήτηση στην κυριαρχία της ηγεσίας μεταφράζεται τηρουμένων των αναλογιών ακόμα και σε στέρηση των αυγών και των τροφίμων που δικαιούσαι, απότοκο της δράσης των… συμμοριών που φτωχοποιούν τους λαούς για να τους έχουν υποχείρια!.

Μικρογραφία της Μεγαλογραφίας και ο Δήμος μας…ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φλερτάροντας με την απόλυτη παρακμή…

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις