ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ…ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ… Ένας Δήμος υπό κατάρρευση;

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ…ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ…                  Ένας Δήμος υπό κατάρρευση;

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ…ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ…

                Ένας Δήμος υπό κατάρρευση;

ΖΟΦΕΡΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο   ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ- ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!!

 ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ; ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ…ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ…                  Ένας Δήμος υπό κατάρρευση;

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ…ΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ…                  Ένας Δήμος υπό κατάρρευση;

Γράφαμε κάποτε πρίν από αρκετά χρόνια και δημοσιεύαμε κάποιες σκέψεις μας για την πορεία του τόπου μας και ξαναδιαβάζοντάς τες σήμερα διαπιστώνουμε πως η πορεία μας ως Δήμος καθημερινά χειροτερεύει και γι αυτό ρωτάμε την Σημερινή Δημοτική Αρχή…γιατί  δεν κάνατε τίποτα για την Ανάπτυξη του Δήμου;

 Γιατί επιτρέψατε η πραγματικότητα να γίνει ακόμα πιο άθλια;

Την απάντηση την δώσατε με την ανύπαρκτη διαχείριση και το ανύπαρκτο έργο σας, οπότε δεν περιμένουμε κάτι γιατί απλά θα πρόκειται για κούφια λόγια.

Ποτέ δεν μπήκατε στην διαδικασία να διαβάσετε, να πληροφορηθείτε για την ιστορία του τόπου και μοιραία τον καταδικάσατε ακόμη περισσότερο. Να λοιπόν τι γράφαμε…

 

Το…έγκλημα που συνετελέσθη σε βάρος της πάλαι ποτέ κραταιάς Επαρχίας Ελασσόνας πάει πολύ πίσω στο χρόνο και έχει τις ρίζες του στην μεταοθωμανική περίοδο, από το 1912 που απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό, χωρίς όμως να κατορθώσει να απελευθερωθεί ποτέ από τις λογικές του πλιάτσικου, της δουλοπρέπειας, αλλά και των μεγαλοτσιφλικάδων που βρέθηκαν με απέραντες εκτάσεις που τους χάρισαν οι Τούρκοι με την αποχώρησή τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν!!

Η συνέχιση της Τουρκικής πολιτικής με Έλληνες υπηκόους ανετράπη ως ένα βαθμό με την έλευση στην πολιτική σκηνή του Βενιζέλου ο οποίος προχώρησε στην αναδιανομή της γής δημιουργώντας συνθήκες τόσο οικονομικής όσο, και αυτό είναι το σημαντικότερο, πληθυσμιακής ανάπτυξης.

Πλέον οι εργάτες γής που απόκτησαν τα δικά τους χωράφια και μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους άρχισαν να γεννάνε πολλά παιδιά…χτίζοντας την Ελλάδα, κάτι που δυστυχώς στις ημέρες μας ανατράπηκε, οι Έλληνες δεν γεννάνε και αυτό συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την Πατρίδα, αφού σε λίγα χρόνια το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων θα είναι μη αναστρέψιμο.

Του πλιάτσικου, το οποίο κυριαρχούσε και κυριαρχεί στην καθημερινότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, από το ψέμα, την δόλια συναλλαγή, την μικροκλοπή στο ζύγι, στην ποιότητα, στο υλικό, μέχρι και τη σύγχρονη πρακτική με τους τραπεζίτες να κατακλέβουν τα πάντα από τους…σκλάβους!!

Της δουλοπρέπειας, με χαρακτηριστική πράξη την δήλωση υποταγής των πολιτών στους σύγχρονους…επιστάτες των Τραπεζιτών, των πάλαι ποτέ μεγαλοτσιφλικάδων,τα κόμματα, ανταλλάσσοντας το πολυτιμότερο τους αγαθό, την Ελευθερία με κάποια θέση στο δημόσιο και την ευνοική μεταχείριση σε κάθε τους υπόθεση σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας!

Στο παρελθόν οι σκλάβοι ζούσαν σε καλύβες και στις λάσπες, στις ημέρες μας άλλαξε η κατάσταση και τους επιτρέπουν να ζούνε σε σπίτια για ορισμένο χρόνο αφού πλέον και αυτά σήμερα τα παίρνουν πίσω με τους πλειστηριασμούς!!

Μέσα σε αυτό δυστυχώς το πλαίσιο και  σ΄αυτή την πραγματικότητα πορεύτηκε και η Επαρχία  Ελασσόνας με διαλλείματα κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, που ωστόσο δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν την κοινωνία στην έξοδο από την σκλαβιά.

Προυποθεση βασική για την έξοδο ήταν η αποδοχή από την συντριπτική πλειονοψηφία των απελευθερωμένων ενός …καταστατικού χάρτη αξιών που θα τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ή ορθότερα ,οι εκάστοτε ισχυροί δεν επέτρεψαν να συμβεί διότι θα έχαναν την ασυδοσία στην εξουσία.

Μάλιστα σε όσους επιχείρησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους για να οδηγήσουν τον τόπο στην Αληθινή απελευθέρωση που θα επέτρεπε την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του για όφελος της κοινωνίας ,τους έπληξαν με δολιότητα χωρίς να διστάσουν να σχεδιάσουν και το ενδεχόμενο της φυσικής τους εξόντωσης προκειμένου να  απαλλαγούν από την παρουσία τους!

Πολλές φορές στο παρελθόν επισημάναμε κάποιες από τις …αιτίες, εκτός φυσικά από την κορυφαία που αφορά στην Στάση Ζωής του καθένα ξεχωριστά, που η Επαρχία Ελασσόνας οδηγήθηκε στον μαρασμό και συνεχίζει αυτή την καταστροφική πορεία.

Μερικές από αυτές είναι η κατάρρευση της παντοδύναμης κάποτε οικονομικά Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου στις 10ετίες του 50 και εντεύθεν στα χέρια ελάχιστων Ελασσονιτών οι οποίοι ποτέ δεν επένδυσαν στην Ελασσόνα, αντίθετα φρόντισαν να τα επενδύσουν κυρίως στην Αθήνα, όντας κάτοχοι σχεδόν των 2/3 οικοδομικά της παλαιάς Ελασσόνας καταδικάζοντας την να παραμένει πολεοδομικά στη θλιβερή πραγματικότητα της Τουρκικής κατοχής…αρκεί μια επίσκεψη στην οδό Βενιζέλου και όχι μόνο για να καταλάβει ο καθένας γιατί ακόμα παραμένει αυτό το χάλι.

Η απαγόρευση καλλιέργειας των ονομαστών καπνών (μαύρα Ελασσόνας) που έδιναν τη δυνατότητα σε χιλιάδες κατοίκους να έχουν ένα εισόδημα ικανό να κρατήσει τους ίδιους στον τόπο τους αλλά και όλους τους επαγγελματίες που ενεργοποιούνταν γύρω από αυτό το προιόν.

Η κατάρρευση του Ομαδικού Αμπελώνα, του μεγαλύτερου στα Βαλκάνια που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, εξ αιτίας και των δυνατοτήτων όλων όσων θέλησαν να τον διοικήσουν, που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες, έφθασε να δίνει δουλειά, ψωμί μέχρι και σε 600 εποχικούς εργάτες με κύκλο εργασιών που ενέπλεκε σχεδόν το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων  της Επαρχίας…κουβαλώντας στον τόπο χρήμα και πλούτο, είχαμε δηλαδή εξαγωγή προιόντων!!!

Δυστυχώς όμως όλος αυτός ο πλούτος, ή ένα σημαντικό μέρος αυτού ποτέ δεν επενδύθηκε με συνέπεια να …χαθεί;

Ο μοναδικός οικονομικός πυλώνας που απέμεινε στην Επαρχία σήμερα είναι αυτός της κτηνοτροφίας που εξ αιτίας κάποιων ευνοικών οικονομικών προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως ανάχωμα στην μαζική φυγή των κατοίκων, κάτι που ο τόπος έζησε τις 10ετίες 50-60-70 όταν ολόκληρα χωριά μετανάστευαν σε χώρες του εξωτερικού για ανεύρεση εργασίας, και πείστηκαν αρκετοί νέοι να παραμείνουν και να γίνουν κτηνοτρόφοι.

Απ ότι φαίνεται μάλλον θα διαψευστούν όσοι επέλεξαν να γίνουν κτηνοτρόφοι άμα συνεχιστεί αυτή η ανίερη επίθεση από το Κράτος και την Ε.Ε εναντίον τους, που τους μετατρέπει σε σκλάβους που όχι μόνο θα εργάζονται για το ψωμί της ημέρας, επιπροσθέτως όπως συμβαίνει με το σύνολο των παραγωγικών τάξεων και όχι μόνο, θα χρωστάνε και τα…μαλλιοκέφαλά τους!!

Διαπιστώνουμε ότι η φυγή των μονίμων κατοίκων έγινε καθημερινότητα και μοιραία πληθυσμιακά ο Δήμος Ελασσόνας συρρικνώνεται.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι και το ακαθάριστο τοπικό προιόν μειώνεται δραστικά, δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι κάποιοι ενδεχομένως να γίνονται πιο πλούσιοι πρόσκαιρα, σε εύλογο χρονικό διάστημα άμα δεν αλλάξει αυτή η πορεία θα τα χάσουν και αυτοί, και  γι αυτό όσο δεν γίνονται κινήσεις δραματικά αναπτυξιακές, το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο!!

Ότι θα συρρικνωνόμαστε και πολιτισμικά και αυτή η πραγματικότητα θα είναι ίσως η θλιβερότερη και η πιο καταστροφική αφού θα παραπέμπει σε απώλεια ιστορικής μνήμης και σύνδεσης ,συνέχειας με το παρελθόν, θα σημαίνει τελεία αποκοπή από την  πολιτισμική μας ταυτότητά!!!  

Δυστύχημα υπήρξε για τον τόπο και η ανθρωπογεωγραφία του εξ αιτίας της πανσπερμίας των φυλών!!

Προφανώς και το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ αυτό η …πανσπερμία, το πρόβλημα ήταν και παραμένει η συμπεριφορά των ανθρώπων που συναποτελούν αυτό το …ανθρώπινο μωσαικό, η εμμονή τους με τον τόπο καταγωγής των γεννητόρων τους-οι περισσότεροι γεννήθηκαν στην Ελασσόνα, όμως δεν νοιώθουν Ελασσονίτες- που λειτούργησε αρνητικά στην λογική της συνύπαρξης, της συμπόρευσης, της συναπόφασης, της συνδημιουργίας της απόκτησης Ελασσονίτικης συνείδησης.

Ακόμη και σήμερα ο ανέλεγκτος τοπικισμός λειτουργεί καταστροφικά για τον Δήμο και δεν είναι τυχαίο ότι ο καθένας αυτοπεριχαρακώνεται τοπικιστικά χωρίς όλη αυτή τη διαφορετικότητα να την…σκεπάζει η Ομηρική Ελασσόνα!!

Δεν κατορθώσαμε από την απελευθέρωση και εντεύθεν να δημιουργήσουμε το κατάλληλο ανθρωπο-πολιτισμικό πλαίσιο που θα συνένωνε τους Μεγαλοελευθεροχωρίτες με τους Λιβαδιώτες, τους Μεσοχωρίτες με τους Ακριώτες, τους Βερδικουσιώτες με τους Καρυώτες,να νοιώθουν όλοι Ελασσονίτες και μέσα από την διαφορετικότητα των ηθών και εθίμων να…χτίσουμε την Πανελασσονίτικη Συνείδηση.

Είναι τόσο μεγάλη η απαξία για την Ελασσόνα, γι αυτόν τον ευλογημένο τόπο, γι αυτό το χειμαδιό που έδωσε την δυνατότητα σε γενιές Ελλήνων να επιβιώσουν,που προκαλεί λύπη και θλίψη, περισσότερο για όσους την εκφράζουν είτε συνειδητά είτε εν αγνοία τους, όταν στην ερώτηση…από πού είσαι, κατά κανόνα απαντούν από την Λάρισα!!!

Αν είναι δυνατόν, κανείς να ντρέπεται να πεί από πού κατάγεται,να πεί το αυτονόητο, π.χ. κατάγομαι από την Φαρμάκη Ελασσόνας,της Ελασσόνας και των χωριών της, που απλώνεται στους πρόποδες του πιο φημισμένου βουνού στον κόσμο, τον Όλυμπο, από την Λευκή Πόλη που μνημονεύει ο θείος Όμηρος!!

Αν και παρήλθαν 100 και πλέον έτη από την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, στις 6 Οκτωβρίου 1912 επικρατεί η άποψη ότι στη Μελούνα ακόμα υπάρχουν σύνορα!!!

Είναι τυχαίο που όλα τα μέσα εκτός από τα τοπικά που και αυτά απαξιώνονται, σε όλες τους τις αναφορές …σταματούν στη Λάρισα λές και μετά από εκεί δεν υπάρχει Ελλάδα;!!

Είναι τυχαίο που η Ελασσόνα μια περιοχή που ελέω πολιτικών(ανθρώπων-και επιλογών) του παρελθόντος δεν έγινε Νομός, μια πολιτική πράξη που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο θα την είχαν πραγματώσει όχι για να κάνουν το κέφι κάποιων αλλά για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να…απογειωθεί αναπτυξιακά η περιοχή που χαρακτηρίζεται από σπάνια και μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση του Α.Ε.Π;

Είναι τυχαίο που οι πολιτικοί όλων τον κομμάτων ενεργούν ως κολαούζοι της Λάρισας-η αναφορά δεν έχει να κάνει με τοπικισμούς,καθώς ο Δήμος Ελασσόνας είναι μια άλλη ενότητα από τη Λάρισα- μιας Λάρισας που ως άλλη Μαύρη Τρύπα όχι του διαστήματος άλλά της Γής καταπίνει ότι υπάρχει γύρω της δημιουργώντας στην πραγματικότητα και σε εύλογο βάθος χρόνου συνθήκες για την αυτοκτονία της;

                           Το διακύβευμα

Τα χρόνια που διανύουμε για την Δήμο Ελασσόνας θα αποδειχτούν κρίσιμα για το μέλλον, από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις ενέργειες που θα γίνουν θα κριθεί εν πολλοίς άμα αργά και βασανιστικά τεθεί σε..τροχιά ανάκαμψης ή άμα καταρρεύσει!!

Το μείζον πρόβλημα που οφείλουμε όλοι μας πολίτες και αρχές να αντιμετωπίσουμε είναι απολύτως ανθρωποκεντρικό,της παραμονής ή της φυγής, της συμμετοχής ή της αποχής, και θα κριθούμε αν και κατά πόσο βοηθήσαμε για να το ξεπεράσουμε.

Η μέχρι τώρα στάση όσων εμπλέκονται σε επίπεδο αποφάσεων είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο δεν είναι παρήγορη.

Οι αιρετοί αναλώνονται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις χωρίς να μπορούν να απαλλαγούν από προσωπικές πικρίες και μικροπολιτικές, και αυτό τους εμποδίζει να σκύψουν αποφασιστικά και υπεύθυνα πάνω στο μείζον πρόβλημα και μέσα από συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων να βρεθεί ο τρόπος και τα μέσα για να μετατρέψουμε την αδυναμία μας σε δύναμη.

Οι πολίτες που δηλώνουν ενδιαφέρον να εμπλακούν στην τεράστια αυτή υπόθεση για την σωτηρία του Δήμου ολοένα και λιγοστεύουν, παρατηρείται ένδεια συμμετοχής ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, ακόμα ένα στοιχείο ανησυχητικό.

Τα …ψέματα τελείωσαν,οι ώρες είναι κρίσιμες ο καθένας ξεχωριστά έχουμε χρέος και καθήκον να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να πάψουμε να ενεργούμε εκ του ασφαλούς και έξω από τον χώρο λήψης των αποφάσεων, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία των εκλογών,είτε συμμετέχοντας στα θεσμοθετημένα όργανα και πολύ περισσότερο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει έλλειμμα πολιτικής συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών, υπάρχει τεράστιο κενό, δυσαναπλήρωτο, και οι συνέπειες είναι εμφανείς…

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις