Έντονη αντιπαράθεση Γάτσα Ευαγγέλου

Έντονη αντιπαράθεση Γάτσα Ευαγγέλου

Ικανοποίηση Ν. Γάτσα για την έγκριση αναχρηματοδότησης των δανείων του Δήμου Ελασσόνας

 Έντονη αντιπαράθεση Γάτσα Ευαγγέλου

Έντονη αντιπαράθεση Γάτσα Ευαγγέλου Έντονη αντιπαράθεση Γάτσα Ευαγγέλου

 ΕΥΑΓΓΈΛΟΥ:Ανάσα ή θηλιά στο λαιμό των δημοτών;

H ικανοποίηση του δημάρχου για αναχρηματοδότηση των δανείων θα βαρύνει τους πολίτες της Ελασσόνας 

Την ικανοποίησή του για την έγκριση αναχρηματοδότησης των δανείων του δήμου εξέφρασε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Γάτσας μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας για αναχρηματοδότηση των δανείων του συνολικού ποσού 1.659.853,96 ευρώ εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο αποδέχτηκε την μείωση των επιτοκίων των δανείων και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής.

«Αποτελεί σημαντική εξέλιξη η έγκριση του Ταμείου, καθώς η μείωση του επιτοκίου και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής θα δώσει την απαραίτητη «ανάσα» στα οικονομικά του δήμου μας. Με ορθολογική διαχείριση και στοχευμένες παρεμβάσεις θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εστιάσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη, στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γάτσας.

Σε δήλωση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κουρομπίνας τόνισε: «Ο αγώνας για εξυγίανση των δανείων του δήμου μας, μετά από 14 μήνες προσπάθειας δικαιώθηκε. Από τους 300 δήμους της χώρας μας οι 200 έχουν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης. Τα 10 δάνεια γίνονται ένα (1) και το επιτόκιο από 7,02% και 5,9% αντίστοιχα γίνονται 4,3%.  Το τοκοχρεολύσιο από περίπου 30.000€/μήνα γίνεται περίπου στα 12.000€/μήνα. Είναι μια σημαντική ανάσα για τα οικονομικά του δήμου μας και ενστερνίζομαι απόλυτα την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών πως ήταν αναγκαίο να γίνει. Ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία και λόγω του covid-19, ο δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός στους δημότες και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ευχαριστώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ήταν και το μόνο που ανταποκρίθηκε. Ευχαριστώ την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου που θεωρώ υπερέβαλε ευατόν».

Οι όροι της σύμβασης έχουν ήδη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της κατάθεσης του αιτήματος στο Ταμείο, ωστόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσει και νέα συζήτηση στην οικονομική επιτροπή, στο Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος θα υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΕΥΑΓΓΈΛΛΟΥ:Ανάσα ή θηλιά στο λαιμό των δημοτών;

H ικανοποίηση του δημάρχου για αναχρηματοδότηση των δανείων θα βαρύνει τους πολίτες της Ελασσόνας

Το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας για αναχρηματοδότηση των δανείων του συνολικού ποσού 1.659.853,96 ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα από το  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τον κ. Γάτσα αποτελεί σημαντική εξέλιξη και θα δώσει όπως δήλωσε την απαραίτητη ανάσα στα οικονομικά του Δήμου.

Η αλήθεια ωστόσο ίναι εντελώς διαφορετική και αποτυπώνεται με πολύ απλούς υπολογισμούς, αρκεί κάποιος να γνωρίζει βασικά μαθηματικά και κυρίως να ξέρει να διοικεί.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι συνολικά μειώνεται το Κεφάλαιο Κίνησης αλλά κανείς δεν λέει ότι  αυξάνεται διαχρονικά το κόστος.

Το θέλουμε αυτό ως Δήμος;

Μας εξυπηρετεί αυτή η κίνηση και με ποιόν ακριβώς τρόπο;

Ποια θα μπορούσε η  ουσιαστική σκοπιμότητα στην παρούσα φάση και εφόσον όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή  δεν υφίσταται ασφυκτική  δυσχέρεια στα ταμεία του Δήμου;

Κατά την άποψη της παράταξής μας το μόνο που επιτυγχάνετε είναι μια πρόσκαιρη ρευστότητα κι αυτή για επικοικωνιακές και κυρίως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Να δοθούν στην δημοσιότητα οι πίνακες

Η παράταξη μας ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα  ο πίνακας των τοκοχρεολυσίων που μειώνεται μεν όπως επικαλείτε η Δημοτική Αρχή  κατά € 18.000/μηνιαίως το τοκοχρεολύσιο, ώστε να υπολογιστεί η διαφορά του καταλογισμού τόκων μέχρι την λήξη του δανείου.

Με την επιμήκυνση για την οποία πανηγυρίζουν οι διοικούντες  καταλογίζεται σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο κόστος χρήματος,τουλάχιστον κατά 300.000 και με την προϋπόθεση να παραμείνει το μηδενικό Euribor.

Σε περίπτωση που φτάσει στα επίπεδα του 2007-2008 που είχε ξεπεράσει το 5%, τότε η επιβαρυνση μπορεί να φθάσει τις 500.000,00€.

Δηλαδή περισσότεροι τόκοι από την στιγμή που το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Εφόσον γίνει αυτός ο υπολογισμός-καταλογισμός από την διαφορά των τόκων, τότε πραγματικά θα ανακύψει η πραγματική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν με τον τρόπο που επιλέγει να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δήμου θα δημιουργήσει μια οπισθοβαρή υποχρέωση εις βάρος των επόμενων γενεών, δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα και πολύ απλά  και θα μεταθέσει τα  προβλήματα στο μέλλον.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Δήμος της Ελασσόνας τελικά ζημιώνεται και κάποιοι πανηγυρίζουν για αυτό.

Είστε μαθητευόμενος Δήμαρχος αλλά αυτό λειτουργεί σε βάρος των Δημοτών.

Στην δική μας θητεία για την οποία καμαρώνουμε όχι με λόγια αλλά με στοιχεία  τακτοποιούσε και πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις των δανείων, εσείς από ότι φαίνεται ανακατεύετε-μαγειρεύετε τα Οικονομικά του Δήμου…. Αλλά και πάλι δεν σας βγαίνουν.

Όπως γνωρίζει και ο κάθε  απλός πολίτης τα Δάνεια είναι τοκοχρεολυτικά.

Στην αρχή  πληρώνουμε περισσότερους τόκους και λιγότερο κεφάλαιο,  όταν ένα δάνειο πλησιάζει στο τέλος αποπληρώνεται μεγαλύτερο ποσοστό Κεφαλαίου και μικρότερο ποσοστό τόκου σε κάθε δόση.

Εδώ όλα κινούνται με έναν εντελώς αδιανόητο τρόπο, η Δημοτική Αρχή  επιμηκύνει ένα δάνειο όπου έχει φτάσει σχεδόν στη λήξη του με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με νέους τόκους και στο τέλος αυτό να μετακυληθεί στους Δημότες.

Μόνο που ο Δήμος δεν είναι το σπίτι κάποιου για να κάνει ότι θέλει, εδώ μιλάμε για χρήματα Δημοτών και για επιπλέον επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν.

Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ο ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις