ΓΑΤΣΑΣ: «θέλουμε με την αφίσα για το Τζαμί να αναδείξουμε την άγνωστη ιστορία μας»!! Υπάρχει ερμηνεία για το χάλι μας ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ 2Ο 21…ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ- ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΓΑΤΣΑΣ: «θέλουμε με την αφίσα για το Τζαμί να αναδείξουμε την άγνωστη ιστορία μας»!!                                              Υπάρχει ερμηνεία για το χάλι μας ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ 2Ο 21…ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ- ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΓΑΤΣΑΣ: «θέλουμε με την αφίσα για το Τζαμί να αναδείξουμε την άγνωστη ιστορία μας»!!

Υπάρχει ερμηνεία για το χάλι μας

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ 2Ο 21…ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ- ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΓΑΤΣΑΣ: «θέλουμε με την αφίσα για το Τζαμί να αναδείξουμε την άγνωστη ιστορία μας»!!                                              Υπάρχει ερμηνεία για το χάλι μας ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ 2Ο 21…ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ- ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Του Απόστολου Βάλλα

Πρωτοφανείς στιγμές …αποκάλυψης για την Ιστορία μας ζούμε στον Δήμο μας με την Δημοτική Αρχή να…καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να κάνει κοινωνούς τους πολίτες της άγνωστης ιστορίας μας όπως επισήμανε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από την προβολή του Οθωμανικού τεμένους (Τζαμιού)!!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που διοργανώθηκε πρίν λίγες ημέρες είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Σε ερώτημα που τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παπαδημόπουλο για την επιλογή της αφίσας είπε: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο είναι το δεύτερο κατά σειρά που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την τοπική ιστορία του δήμου μας.

 Όσοι δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν νομίζω ότι έχασαν την ευκαιρία να λάβουν υπ όψιν τους κάποια νέα στοιχεία τα οποία και δόθηκαν στην δημοσιότητα από πρωτότυπες εργασίες των συνέδρων.

 Είναι ως ένα βαθμό μη κατανοητό ότι άνθρωποι που δεν ήρθαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο ούτε να μπούνε στον κόπο να έρθουν μια από τις δυο ημέρες γιατί ήταν διήμερο το συνέδριο, έχουν και τις ενστάσεις τους και τις ανησυχίες για την αφίσα του συνεδρίου η οποία πρώτον αποτελεί μια καλλιτεχνική παρέμβαση, δεύτερον αξιοποιεί ένα άγνωστο μνημείο του δήμου μας για να το προβάλλει όπως ακριβώς είναι και το πνεύμα αυτού του συνεδρίου, να προβάλλει άγνωστες πτυχές της ιστορίας  του τόπου μας.

 Θα ήτανε νομίζω άστοχο και παράδοξο να περιμένουμε από μια αφίσα συνεδρίου τοπικής ιστορίας να προβάλλει ένα ήδη γνωστό μνημείο, ένα πασίγνωστο μνημείο του τόπου μας, ενώ θέλουμε ουσιαστικά μέσα από την αφίσα να αναδείξουμε αυτό, ότι πρέπει ο τόπος μας, οι πολίτες μας και ο κόσμος μας, να γνωρίσουνε την άγνωστη ιστορία του τόπου μας που μπορεί να συνδέεται και με το οθωμανικό στοιχείο που φυσικά δεν είναι αμελητέο από την άποψη ότι για 500 χρόνια υπήρχε και καθόριζε τις ζωές των προγόνων μας.

Άρα δεν είναι στοιχείο που σίγουρα μας προσβάλλει.

Είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει αυτό που θέλει να πετύχει και το συνέδριο του Δήμου μας.

Η αφίσα είναι μια  καλλιτεχνική προσέγγιση που έγινε από την γραφίστρια που την σχεδίασε και μόνο η γραφίστρια, κανείς δεν διατύπωσε καμία επιφύλαξη γιατί είναι μια αξιόλογη γραφίστρια  και δεν θεωρούσαμε ότι πρέπει να επέμβουμε στο καλλιτεχνικό έργο ούτε εμείς ούτε και οι όποιοι συνδιοργανωτές και οι οποίοι ούτε αυτοί διατύπωσαν καμία αντίρρηση για την αφίσα είτε η μια με το τζαμί είτε την άλλη με την Ολυμπιώτισσα επομένως δεν παρενέβημεν στο έργο του καλλιτέχνη».

Εκπληκτικές πράγματι δηλώσεις από τον Δήμαρχο Ελασσόνας ακούσαμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 του μήνα.

Τώρα κατανοούμε γιατί η Δημοτική Αρχή Γάτσα-Καρανίκα όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με την Αξιοποίηση του Ολύμπου, αντίθετα με τις ενέργειες της επιχειρεί να θέσει και την τελική ταφόπλακα παραδίδοντας τα πάντα στους υποτιθέμενους επενδυτές, ότι δεν κατέβαλε καμία απολύτως προσπάθεια σε κανέναν τομέα για την προβολή των προιόντων που παράγουμε, για τον φυσικό μας πλούτο και για όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, γιατί πολύ απλά έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις της και επικεντρώθηκε στην προοπτική να κάνει γνωστή πρώτα στους δημότες και μετά στον κόσμο όπως ό ιδιος λέει, την άγνωστη ιστορία του τόπου μας προβάλλοντας το Τζαμί!!!

Δεν διστάζει μάλιστα να εγκαλεί και όσους δεν το παρακολούθησαν στερώντας τους και το δικαίωμα να έχουν τις ενστάσεις τους!!

Τι να λέμε τώρα…γιατί να προβάλλουμε το έμβλημα του Δήμου μας που περιλαμβάνει τον σφαιροβόλο, τον Πολυποίτη, τον Όλυμπο, το Πέτρινο γεφύρι και την Ολυμπιώτισσα, αυτά είναι γνωστά τα γνωρίζουν όλοι, Δημότες και πανέλληνες, άλλωστε σε αυτό οφείλουμε και τις …ορδές των επισκεπτών στον τόπο μας!!!

Καιρός είναι τώρα να προβάλλουμε και το Τζαμί, ναι μωρέ να φέρουμε και άλλους τουρίστες, γιατί όχι, άλλωστε όπως λέει και ο Δήμαρχος πρέπει να την μάθουμε και αυτή την Ιστορία, και στην επόμενη απογραφή λέμε εμείς, να είμαστε …πρώτα ο Θεός 10 χιλιάδες εναπομείναντες γνώστες της Ιστορίας του Τζαμιού!!

Και εμείς οι αφελείς που νομίζαμε ότι στις 6 Οκτωβρίου τιμούμε κάθε χρόνο τους αγώνες που έκαναν οι προπάτορες μας για να ελευθερωθούμε από τους Τούρκους κατακτητές το 1912!!!

Που νομίζουμε ότι αυτή η ημέρα είναι ένα δεύτερο 21 γιατί από εδώ ξεκίνησε ο διπλασιασμός της Πατρίδας μας.

Που μικρά παιδιά όταν παίζαμε νομίζαμε ότι το Τζαμί ήταν χώρος διασκέδασης και όχι προσευχής των Μουσουλμάνων.

Επειδή λοιπόν όλα αυτά τα αγνοούμε έρχεται ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ να μας..φωτίσουν ,να μας διδάξουν την ιστορία και να προβάλλουν τις άγνωστε πτυχές της!!

Τι κρίμα, ωρέ συμπατριώτες, βλέπετε πόσο αδικούμε την Ιστορία μας…αλλά τι να κάνουμε, είμαστε ανιστόρητοι.

Ευτυχώς λοιπόν που έγινε αυτό το συνέδριο και θα έχουμε την δυνατότητα βλέποντας αυτή την αφίσα, που είναι καλλιτεχνική παρέμβαση κατά τον Δήμαρχο και τους συνδιοργανωτές, εμείς πάλι βλέπουμε μια απλή φωτογραφία του Τζαμιού, να πληροφορηθούμε για την άγνωστη ιστορία μας!!

Άλλωστε, πώς να το κάνουμε το μνημείο είναι…καταπληκτικό…είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής πρότυπο για μελέτη στα Πανεπιστήμια!!

Α, να μην είμαστε και αγνώμονες πριν μερικά χρόνια είχαν έρθει και προσκυνητές στο Τζαμί δεν το θυμάστε;

ήταν τότε μετά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στην Ελασσόνα, αυτά που η σημερινή Δημοτική Αρχή δυστυχώς αγνοεί.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις