Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκδημία του λαοφιλούς  πολιτικού του νομού Γρεβενών Αντώνη Πέτσα. Επικεφαλής δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να στηρίζει διά της κάλπης τα ψηφοδέλτιά του, που αποτύπωναν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Υπηρέτησε την Α΄βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση , επί δύο διαδοχικές θητείες ως δήμαρχος Δεσκάτης, και τη Β’βάθμια, για δύο συνεχόμενες τετραετίες, ως νομάρχης Γρεβενών. Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε την πολιτική του διαδρομή, εστιάζοντας  σε εκλογικά γεγονότα σταθμούς.

Το βάπτισμα του πυρός για την πολιτική του πορεία, αποτέλεσε η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ του νομού Γρεβενών  στις εθνικές εκλογές του 1985. Με συνυποφήφιους τη Θεολογία Τσιαρτσιώτη και τον Χρήστο Σταμπουλίδη, το ΚΚΕ  λαμβάνει 4.229 ψήφους(11,56%) και αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στον νομό.Βουλευτές στη διεδρική των Γρεβενών εκλέγονται, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης με το ΠΑΣΟΚ, και ο Αναστάσιος Κρικέλης με τη ΝΔ.

Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Η αφετηρία της αυτοδιοικητικής πορείας του Α. Πέτσα, σημειώθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1986. Την πρώτη Κυριακή, ο συνδυασμός του έλαβε 1.502 ψήφους(40,45%), του Χρήστου Βαβίτσα 1.272(34,26%) και του Γιώργου Χύτα 939(25,29%). Στις επαναληπτικές κάλπες της επόμενης Κυριακής, τον συνδυασμό του εμπιστεύτηκαν 1.983 δημότες(59,57%), ενώ τον Χρ.Βαβίτσα ψήφισαν 1.346(40,43%).Στις δημαιρεσίες, στην αρχή της δημαρχιακής θητείας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης αναλαμβάνει ο θεόδωρος Τζιώλας.

Επανεκλογή του Α.Πέτσα στις δημοτικές κάλπες του 1990 από τον πρώτο γύρο. Ο συνδυασμός του πλειοψήφησε με 62,92% εξασφαλίζοντας 7 έδρες, ενώ του Δημήτρη Μπρώβα μειοψήφησε με 37,08% και 4 έδρες στο 11μελές δημοτικό συμβούλιο. Ο Δημήτρης Ανδρώνης εκλέγεται πρόεδρος του Δ.Σ. Το προαναφερθέν ποσοστό, ήταν το μεγαλύτερο που απέσπασε συνδυασμός, στις μεταπολιτευτικές δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις της Δεσκάτης.Στο πρόγραμμα του συνδυασμού, μεταξύ άλλων, τονίζεται:”Δεσκατιώτισσες-Δεσκατιώτες, Οι Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 του Οκτώβρη , θα είναι μια σημαντική μάχη που θα δώσει ο λαός μας. Βέβαια, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κρίνει ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία. Θα σημαδέψει όμως το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.(…) Ο αντικειμενικός καθορισμός των προτεραιοτήτων, η ιεραρχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μας με κριτήρια τη σημασία τους και το βαθμό επείγοντος, είναι βασικά στοιχεία της αντίληψής μας για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της ανάπτυξης».

Ο Α.Πέτσας, ήταν ο πρώτος αιρετός νομάρχης Γρεβενών μετά από τις αυτοδιοικητικές κάλπες του 1994. Στον α’ γύρο, ο νομαρχιακός συνδυασμός του Γιώργου Παπαϊωάννου λαμβάνει 41,08%, του Α.Πέτσα 27,34%, του Στέφανου Τσιμινάκη 26,99%, και του Γιάννη Πέτρου 4,59%.Στη δεύτερη και καθοριστική Κυριακή, είχαμε ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών της πρώτης, με τον Α.Πέτσα να αποσπά 56,45% των ψήφων των πολιτών, έναντι 43,55% του Γ.Παπαϊωάννου. Πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης με τον συνδυασμό του Α.Πέτσα, ο μετέπειτα δήμαρχος Δεσκάτης  Νίκος Μίγκος. Στο προεκλογικό φυλλάδιο του συνδυασμού, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:” Oι εκλογές αυτές θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο για την πορεία της Αυτοδιοίκησης στα επόμενα χρόνια, θα κρίνουν την τύχη της αποκέντρωσης της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης. Θα κρίνουν αν η τοπική Αυτοδιοίκηση γίνει ένας ισχυρός κοινωνικός και πολιτικός θεσμός σύγχρονος και αποτελεσματικός.Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία συγκροτήσαμε τον συνδυασμό της «Νομαρχιακής Ενότητας», με μόνη μας φιλοδοξία ν’ αγωνιστούμε μαζί με το δυναμικό του νομού μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας».

Στις νομαρχιακές κάλπες του 1998, τρεις συνδυασμοί διεκδίκησαν την ψήφο των εκλογέων την πρώτη Κυριακή. Ο συνδυασμός του Νίκου Τζήρου έλαβε 11.741 ψήφους(35,12%), του Α.Πέτσα 11.466(34,30%), και του Αριστείδη Ουζουνίδη 10.233(30,58%). Στην αποφασιστική δεύτερη Κυριακή, ο Α. Πέτσας επανεκλέγεται νομάρχης με 14.784 ψήφους(50,09%), έναντι 14.728 ψήφων(49,91%) του Ν. Τζήρου.Πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης  με τον συνδυασμό του εκλεγέντος νομάρχη, ο γιατρός Χρήστος Γκαγκτζής.

Η πολιτική πορεία του Αντώνη Πέτσα

Η πορεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το έργο που επιτέλεσε, τόσο ως δήμαρχος, όσο και ως νομάρχης, οι ευρύτερες  πολιτικές συγκλίσεις  βάσει των οποίων στελεχώθηκαν τα δημοτικά και νομαρχιακά ψηφοδέλτια, αποδεικνύουν τον πολιτικό που εργάστηκε με ζήλο, οραματισμό και δημοκρατικό ήθος για τον νομό Γρεβενών.Μεταθανάτια αναγνώριση του έργου του, αποτέλεσε το γεγονός της μετονομασίας του 1ου δημοτικού σχολείου Δεσκάτης  σε «Χώρο Πολιτισμού Αντώνη Πέτσα».

Γιώργος Διαμάντης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις