Η Βιβλιοθήκη;…πάει και αυτή!!!

Η Βιβλιοθήκη;…πάει και αυτή!!!

Η Βιβλιοθήκη;…πάει και αυτή!!!

Η Βιβλιοθήκη;…πάει και αυτή!!! Η Βιβλιοθήκη;…πάει και αυτή!!!

Θα αναρρωτηθεί ο αναγνώστης, μα που πάει…έχει ρόδες και κινείται; Προφανώς τις …ρόδες τις τοποθετούν άλλοι φυσικά για τους δικούς τους λόγους, ο καθένας.

Κουβαλά πολύ…πόνο η ιστορία με την βιβλιοθήκη της πόλης και …πάει πολύ πίσω με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών να μην έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του χώρου όπου στεγάζεται, στο Κέντρο της πόλης σε κτίριο που μδώρησε ο αείμνηστος Βασίλης Κυλώνης με την επιθυμία να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο.

Δυστυχώς η δημοτική βιβλιοθήκη δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα προσοχή και σημασία με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί!!

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο… καθρέφτης μιας Πόλης,είναι η βιβλιοθήκη της, η διαμόρφωσή της και φυσικά πάνω απ όλα η επισκεψιμότητα των κατοίκων.

Δυστυχώς αυτά  για την Ελασσόνα είναι δεδομένα άγνωστα αφού αυτό που κυριαρχεί είναι ότιδήποτε άλλο εκτός από μια επίσκεψη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων στην βιβλιοθήκη.

Πληροφορούμαστε από την Δημοτική Αρχή ότι πλέον θα μεταφερθεί η βιβλιοθήκη σε έναν χώρο που μόνο για βιβλιοθήκη δεν αρμόζει.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι σχετική μελέτη για την αναβάθμιση του χώρου είχε γίνει από τον αείμνηστο δήμαρχο Λάζαρο Μεταξιώτη, μακέτα της οποίας σας παραθέτουμε…

H h

Με αφορμή αυτή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής…  υπήρξαν αντιδράσεις από μέρους της μείζονος Αντιπολίτευσης με δήλωση του επικεφαλής .

Ν. Ευαγγέλου: Η Δημοτική Αρχή Γάτσα βαφτίζει το ξήλωμα της Βιβλιοθήκης αναβάθμιση

Η προσπάθεια που είχαμε κάνει στη διάρκεια της θητείας μας προκειμένου να αποκτήσει η Ελασσόνα μια Δημοτική Βιβλιοθήκη, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της, από την πρώτη στιγμή υποβαθμίστηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία έφτασε sτο σημείο εδώ και ένα  χρόνο, όχι μόνο να υποβαθμίσει την λειτουργία της αλλά να μαζέψει σε χαρτόκουτα τα  βιβλία του πρώτου ορόφου της Βιβλιοθήκης, βιβλία σημαντικά φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θρησκείας και γλώσσας και το πιο λυπηρό, βιβλία Παιδικής Λογοτεχνίας με το πρόσχημα ότι θα μεταφερθούν σε νέο χώρο.

Είχαμε επισημάνει τότε,ότι αυτή η κίνηση είχε συναντήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίοι από  το 2017, είχαν περάσει 10.500 τίτλους βιβλίων σε νέο βιβλίο εισαγωγής, και τους είχαν ταξινομήσει, προκειμένου να διευκολύνουν τους αναγνώστες.

Έγινε δηλαδή με πολύ κόπο από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα και ενώ θα περίμενε κανείς να περάσει όλο αυτό το υλικό σε μια βάση δεδομένων προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε αυτό, η δημοτική αρχή Γάτσα μετέφερε τα βιβλία στο υπόγειο.

Τώρα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα και όχι από την ίδια την δημοτική αρχή, ότι υπεγράφη  σύμβαση και αναμένονται αρχιτεκτονικές προτάσεις για την λειτουργική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας και μεταφορά της σε άλλο κτίριο.

Ένα ακόμη ράβε-ξήλωνε της δημοτικής αρχής προκειμένου και πάλι να εξυπηρετήσει άλλου είδους ανάγκες και προφανώς για άλλη μια φορά να παραχωρήσει τους χώρους της Βιβλιοθήκης σε συλλόγους με στόχο όχι την στήριξή τους αλλά την άγρα ψήφων.

Ξεχνάει ότι η παραχώρηση του κτιρίου από τον αείμνηστο συμπολίτη μας  Βασ. Κυλώνη στο Δήμο και επιθυμία του, ήταν η λειτουργία του ως Πνευματικού Κέντρου.

Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην Ελασσόνα, να υποβαθμίζονται και να καταργούνται δομές που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή προκειμένου να παρουσιαστούν ως έργα που έκανε η σημερινή.

Καλούμε τον κ. Γάτσα να σταματήσει αυτό το ξήλωμα των υπηρεσιών και δομών που με τόσο κόπο υλοποιήσαμε ως Δημοτική Αρχή και που τόσο πολύ κόπιασαν οι εργαζόμενοι του Δήμου μας  να φτιάξουν και να προσφέρουν στους δημότες.»

Υπήρξε ωστόσο και ανταπάντηση από μέρους της Δημοτικής Αρχής… Οφειλόμενη απάντηση στον πρώην δήμαρχο κ. Ν. Ευαγγέλου

Την απάντησή του στη δήλωση-καταγγελία του πρώην δημάρχου Ν. Ευαγγέλου για τη δημοτική βιβλιοθήκη Ελασσόνας απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο οποίος σημειώνει τα εξής:

«Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά από τον κ. Ευαγγέλου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν είχε φτάσει στο σημείο να επικαλείται τη βούληση ενός νεκρού, για να μειώσει τη νέα διοίκηση του Δήμου.

Και ενώ έχω δηλώσει δημοσίως και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα απαντώ στις δηλώσεις – καταγγελίες του κ. Ευαγγέλου στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα δημοσιεύονται στον Τύπο, η ανακοίνωσή του δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο συγκατάβασης, ανοχής ή καθυστέρησης.

Είναι απολύτως ψευδές ότι αποτελούσε επιθυμία του δωρητή το κτήριο του «Πνευματικού Κέντρου Βασιλείου Ν. Κυλώνη» να χρησιμοποιηθεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Ευαγγέλου, καθώς η εκπεφρασμένη επιθυμία του δωρητή περιέχεται στη διαθήκη του και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η εγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο χώρο που στέγαζε τότε την Εμπορική Τράπεζα ήταν μία επιλογή της τότε δημοτικής αρχής σύμφωνη με τη βούληση του διαθέτη, που δεν απέκλειε οποιαδήποτε άλλη χρήση, πνευματική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, λαογραφική.

Είναι επίσης απολύτως ψευδές ότι η μετακόμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης στο κτηριακό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας ακυρώνει τη χρήση του κτηρίου του αειμνήστου Βασ. Κυλώνη ως πνευματικού κέντρου. Η νέα του χρήση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τη βούληση του διαθέτη και μάλιστα αναβαθμισμένη, καθώς το κτήριο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και θα ανακαινιστεί.

Είναι επίσης ψευδές ότι η δημοτική αρχή ακυρώνει κάθε προηγούμενη προσπάθεια ή έργο της διοίκησης Ευαγγέλου, καθώς καμία αναβάθμιση της βιβλιοθήκης και καμία συντήρηση του κτηρίου είχε γίνει ποτέ από τη διοίκηση Ευαγγέλου. Μάλιστα οι προσπάθειες των συμβασιούχων βιβλιοθηκονόμων δεν υποστηρίχθηκαν ποτέ από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ το κτήριο, όταν αναλάβαμε, βρισκόταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Εμφανείς υγρασίες, αποκολλήσεις σοβάδων και χρωματισμών, αποσαθρωμένο μπετόν στην οροφή, όχληση διαρροών σε όμορη ιδιοκτησία, χαλασμένα υδραυλικά, φθορές στην τοιχοποιία, στα κιγκλιδώματα και τις προσόψεις. Επιπλέον δεν υπήρχε καμία πρόσβαση των ΑμεΑ στον α’ όροφο και το κτήριο δεν θερμαινόταν επαρκώς, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται με τα πανωφόρια.

Σε αντιδιαστολή με τον κ. Ευαγγέλου, ο οποίος προφανώς δεν έχει ιδία γνώση για την κατάσταση που επικρατούσε στη δημοτική βιβλιοθήκη, η νέα διοίκηση επιλήφθηκε από τους πρώτους μήνες της θητείας της για τη συντήρηση και προστασία της βιβλιοθήκης, απομακρύνοντας βιβλία από τον πρώτο όροφο λόγω εκτεταμένης υγρασίας, προχώρησε σε ελαιοχρωματισμούς της τοιχοποιίας, των παλαιών μεταλλικών κουφωμάτων, των κιγκλιδωμάτων, σε υγρομονώσεις της οροφής και των γείσων, σε εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο και σε λειτουργικό επίπεδο εγκατέστησε για πρώτη φορά στο χώρο έναν διακομιστή (server) για την ηλεκτρονική καταχώριση των τίτλων σε ειδικό βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα με online δημοσίευση της λίστας στο διαδίκτυο.

Η απόφαση της νέας διοίκησης να μεταφέρει τη βιβλιοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας δεν περιορίζεται σε αυτό. Το Πνευματικό Κέντρο Βασ. Κυλώνη θα αναβαθμιστεί και θα αποδώσει την ύψιστη τιμή στον δωρητή της. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης στο κτηριακό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως θα εξυπηρετεί πλέον τα ΑμεΑ, τα οποία δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο σύνολο των τίτλων της βιβλιοθήκης. Η νέα διοίκηση τιμά εξόχως τη μνήμη των δωρητών και ευεργετών του δήμου και είναι ευγνώμων στον αείμνηστο Βασίλειο Ν. Κυλώνη για τη δωρεά του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου, που αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο στην πόλη και το Δήμο μας».

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Ευαγγέλου επανήλθε στο θέμα με την παρακάτω δήλωσή του… «Κατανοούμε πλήρως την αδυναμία του κ. Γάτσα να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο
Λυπούμεθα πολύ που ο σημερινός δήμαρχος Ελασσόνας αναγκάστηκε όπως ανέφερε στη δήλωση του να απαντήσει δημόσια και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, δείγμα μέγιστης ενόχλησης για τα όσα η παράταξή μας ανέδειξε σχετικά με τα νέα σχέδια της δημοτικής αρχής για την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Εμείς όμως που είμαστε υπέρ του δημόσιου διαλόγου επιλέγουμε να ανοίγουμε τα θέματα που απασχολούν τους δημότες και για τα οποία γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία.
Άλλωστε ως μείζονα αντιπολίτευση δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα της παρούσας δημοτικής αρχής Γάτσα, τα οποία είναι πολλά και δεν ευθυνόμαστε εμείς γι΄αυτό.
Για την ιστορία και μόνο να θυμίσω ότι για την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης υπήρχε μελέτη από τον πρώην δημάρχο Λάζαρο Μεταξιώτη την οποία και θα αξιοποιούσαμε ως δημοτική αρχή αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε.
Μια Δημοτική Βιβλιοθήκη άρα και δημόσια έχει λόγο να υπάρχει σε χώρο που είναι προσβάσιμος από όλους και στο κέντρο της πόλης, όχι σε υμιυπόγεια και σε σημείο που δεν είναι διακριτή από τους δημότες μας και θα πρέπει να ψάξουν για να τα την βρούν.
Εμείς θέλουμε την νέα γενιά να έχει καθημερινή εικόνα του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και να αποτελεί πέρασμα για όλους, όπως είναι το κτίριο του αειμνήστου Β. Κυλώνη.
Επίσης όταν μιλάμε για Πνευματικό Κέντρο θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελεί μια πολιτιστική ομπρέλα για μια σειρά δράσεων που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό.
Χωρίς βέβαια να υποβαθμίζουμε άλλες δράσεις μη πολιτιστικού περιεχομένου.
Όταν όμως σε ένα Πνευματικό Κέντρο αποφασίζεις να στεγάσεις δράσεις όπως αυτή του Ερυθρού Σταυρού τον οποίο και τιμάμε και αναγνωρίζουμε το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ή στεγάζεις έναν ορειβατικό σύλλλογο, τότε προφανώς δεν μπορείς να μιλάς για να έναν χώρο πολιτιστικών δράσεων, αλλά πολλαπλών δράσεων.
Αυτή λοιπόν όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανακοίνωση μας δεν ήταν η επιθυμία του δωρητή την οποία επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από εσάς.

Επίσης επειδή ο κ. Γάτσας στην απάντηση που αναγκάστηκε να μας δώσει, αναφέρθηκε σε εργαζόμενους, ας μας πει πόσους εργαζόμενους διαθέτει τώρα η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και αν έχουν πτυχίου βιβλιοθηκονόμου.
Κατανοούμε πλήρως την αντίδραση και τον θυμό του που επιλέξαμε αφουγκραζόμενοι τις παρατηρήσεις και τα παράπονα των δημοτών να αποκαλύπτουμε τα σχέδια του, αλλά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο ρόλος μας.»

 

Σχετικές δημοσιεύσεις