ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!! Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ                   Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!! Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

                                     Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!!

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ                   Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!! Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Κωμικοτραγικά δημοσιεύματα διαβάσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο από την Δημοτική Αρχή Γάτσα-Καρανίκα όσο και από τους βουλευτές του Νομού που θέλησαν ασχοληθούν με το θέμα που προέκυψε από την…βολιδοσκόπηση που επιχείρησε η κυβέρνηση για την επιβολή εισιτηρίου σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το βουνό των θεών, τον Όλυμπο.

Είδαν το …τυράκι όλοι αυτοί που ελέω…αγνώστων δυνάμεων κυβερνούν τον τόπο,δεν είδαν όμως την φάκα.

Ποιο ήταν λοιπόν το μέλημά τους, μόλις …διέρρευσε η πρόθεση της κυβέρνησης, γνωστή η μέθοδος απ όταν οι αρκούδες είχαν λαλιά, έτρεξαν με ανακοινώσεις το περιεχόμενο των οποίων τους εξέθετε ανεπανόρθωτα στα μάτια αυτών τουλάχιστον που στοιχειωδώς έχουν μια βιωματική σχέση με τον Όλυμπο και αγωνίζονται 10ετίες για την πολυπόθητη Αξιοποίηση του, με Αντικείμενο τον Όλυμπο, χωρίς τον Όλυμπο!!

Για να δούμε όμως τι δήλωσαν οι ..άρχοντές μας…

Δήλωση Δημάρχου Ελασσόνας για το σχέδιο υπουργικής απόφασης περί επιβολής τέλους εισόδου στον Όλυμπο

«Αποτελεί μία κακή φάρσα η πρόταση για την επιβολή τέλους εισόδου στον Όλυμπο, τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ελασσόνας. Προφανώς αγνοεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνέταξε και παρουσιάζει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης ότι οι είσοδοι πρόσβασης στον Όλυμπο από το Δήμο Ελασσόνας δεν εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υποδοχής και είναι αστείο να φανταστούμε τέλη εισόδου χωρίς παροχές υποδοχής και ασφαλείας των ορειβατών. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων καλό είναι να μελετήσει πρώτα τις συνθήκες εισόδου στον Όλυμπο από την κάθε περιοχή και τον κάθε δήμο και να συντάξει μία πρόταση που θα θέτει αρχικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως καταφύγια, συντηρημένα μονοπάτια και πολλά άλλα, για να καταλήξει σε ανταποδοτικά τέλη για αυτές τις παροχές. Ο Δήμος Ελασσόνας αγωνίζεται χρόνια να οργανώσει το σχέδιο προστασίας των ορειβατών με οργανωμένα καταφύγια, διαδρομές ασφαλείας και ενημέρωση, και παρόλα αυτά δεν έχει καμία στήριξη από κανέναν φορέα, ούτε καν από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, που μάλλον έχει ξεχάσει τον Δήμο Ελασσόνας παρά το γεγονός ότι μέλη του ΔΣ προέρχονται από την περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα επιστρέψουν αθεώρητες τις πρόχειρες και ανούσιες αυτές προτάσεις».

Στέλλα Μπίζιου: Η αξιοποίηση του Ολύμπου θα γίνει μόνο μετά από διάλο γο και με την ευρύτερη συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ                   Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!! Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

 

Μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση θέσπισης εισιτηρίου για τις επισκέψεις στον Όλυμπο.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας, έκανε μια πρόταση, που όμως δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση του Ολύμπου, το δεΠροεδρικό Διάταγμαμε το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του Εθνικού Δρυμού, οι χρήσεις και οι περιορισμοί εντός αυτού, βρίσκεται ήδη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.

Επικοινώνησα με τον κ.Αμυρά, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αξιοποίηση του Ολύμπουθα ληφθεί μόνο μετά από διάλογο και με την ευρύτερη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό είναι κάτι που θα ανακοινώσει επισήμως και ο ίδιος ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή, το προσεχές διάστημα.

Επιτέλους, ας σταματήσει η πολιτική σπέκουλα και η παραφιλολογία».

Κόκκαλης : Δεκαετιών η απόφαση για εισιτήριο σε δρυμούς – Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση.

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ                   Ο Όλυμπος…έρμαιο ορέξεων!!! Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Η σχεδιαζόμενη υπουργική απόφαση για την επιβολή εισιτηρίου στον Εθνικό δρυμό του Ολύμπου, πυροδότησε αντιδράσεις και φαίνεται να οπισθοχωρεί η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Πλην όμως, με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να μεταθέσει αβάσιμα και έωλα την ευθύνη για την θέσπιση του εισιτηρίου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντούμε λοιπόν ξεκάθαρα  ότι η πρόβλεψη του εισιτηρίου εισόδου σε εθνικούς δρυμούς έγινε για πρώτη φορά το 1988 με το άρθρο Άρθρο 21 παρ 3 του 2790/1988.  Έκτοτε ουδέποτε οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατήργησαν ή τροποποίησαν την διάταξη αυτή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4519/2018 δεν θέσπισε εισιτήριο εισόδου, ούτε εξέδωσε ποτέ Υπουργική απόφαση εφαρμογής της διάταξης, ούτε δόθηκε ποτέ πολιτική εντολή για τον σχεδιασμό Υπουργικής Απόφασης που θα έθετε την διαδικασία επιβολής του εισιτηρίου. Με το ν. 4519/2018 ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, σε περίπτωση εφαρμογής οποτεδήποτε του ισχύοντος νόμου από το 1988, να θέσει δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή,  η τυχόν επιβολή εισιτηρίου να μπορεί να αφορά μόνο τμήμα μια περιοχής, ύστερα μόνο από εισήγηση του Δ.Σ του τοπικού Φορέα Διαχείρισης και των ΟΤΑ, και με ειδική αιτιολόγηση για τις εξειδικευμένες ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής, που πρόκειται να καλυφθούν.

Αντίθετα η παρούσα Κυβέρνηση σχεδιάζει για πρώτη φορά μια υπουργική απόφαση για ευρεία εφαρμογή της διάταξης άκριτα και χωρίς αντίστοιχη αιτιολόγηση ή ανταποδοτικότητα ή ακόμα και λογική. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβλήθηκε σε καμιά προστατευόμενη περιοχή εισιτήριο, εκτός από τη συνέχιση της σχετικής ρύθμισης για το Φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ επί ΝΔ βλέπουμε την τραγική εφαρμογή στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και την αντίστοιχη προώθηση για την περιοχή του Ολύμπου.

Να σημειωθεί δε πως μεταξύ των δικλείδων ασφαλείας που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναβάθμιση των φορέων διαχείρισης σε κάθε περιοχή, με την ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό, γεγονός που επέτρεψε την τακτοποίηση θεμάτων όπως η πρόσληψη προσωπικού και η διαχείριση των εσόδων από τον κάθε φορέα διαχείρισης τοπικά με σκοπό την κάλυψη των οριοθετημένων αναγκών».

                                              ΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ!!

Με το ζητούμενο αυτό καθ αυτό που είναι επιτέλους να μπούμε στην διαδικασία να Αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο δεν έκαναν τον κόπο να ασχοληθούνε για ένα και μόνο λόγο, διότι είναι εντελώς άσχετοι, δεν γνωρίζουν τίποτα διότι ποτέ δεν ασχολήθηκαν, διότι ποτέ δεν αντιλήφθηκαν το…μέγεθος του Ολύμπου, και το χειρότερο διότι ποτέ δεν θέλησαν να ενημερωθούν , να πληροφορηθούν, να  ερευνήσουν, να διαβάσουν τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, τι ενέργειες έγιναν, και τι δεν έγινε, ποιοι εμπόδισαν και γιατί την όποια Αξιοποίηση από την Νοτιοδυτική Πλευρά που καλύπτει τα 2/3 περίπου του ορεινού όγκου.

Γιατί ποτέ  δεν θέλησαν να πληροφορηθούν τι σημαίνει Φορέας Διαχείρισης Όλύμπου, ποιοι διοικούν τον Φορέα, ποιες είναι οι αντιλήψεις τους και ποία η πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια, ο ρόλος της Περιφέρειας που έδινε εντολή για την κατεδάφιση μόνο του καταφυγίου στην θέση «Χριστάκη», η προβοκατόρικη στάση το Γ.Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος όταν με την στήριξη των μελών του Φ.Δ.Ο. απειλούσε για το… «Χριστάκη», οι επιδιώξεις για τα παράλια, η επιλογή πολλών αιρετών του νομού Λάρισας να επισκέπτονται τον Όλυμπο από την Ανατολική πλευρά.

Η ‘υπαρξη των καταφυγίων από την Ανατολική  πλευρά, και οι προσπάθειες οι λυσσαλέες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, από κύκλους περίεργους που έφτασαν μέχρι την δολιοφθορά με κίνδυνο να σκοτωθούν άνθρωποι όταν πριόνισαν τα δοκάρια στο καταφύγιο στην θέση «Χριστάκη», η παντοκυριαρχία ορισμένων κτηνοτρόφων που μετέτρεψαν το βουνό σε ιδιοκτησιακό τους στοιχείο.

Οι επισκέψεις που έγιναν επι πρωθυπουργίας Γ.Α.Π των φορέων της Επαρχίας και οι διαβεβαιώσεις από τους υφυπουργούς Φίλιππα Σαχινίδη και Αρναουτάκη για την κατασκευή 4 καταφυγίων σε πρώτη φάση, για τις αλλεπάλληλες μελέτες και εμπειρογνομωσύνες προκειμένου να δοθούν σε κάποιους χρήματα, εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε επτά (7)!!!!

Για την δυσφήμηση που υπέστη η περιοχή μας από ορισμένους κύκλους και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, επιστρατεύοντας προσωπικότητες με τεράστια απήχηση, αλλά και από τοπικούς άρχοντες που δεν δίσταζαν να λένε ψέματα μπροστά στις κάμερες προκειμένου να εμποδίσουν και τι όποιες σκέψεις ακόμα για Αξιοποίηση της Νοτιοδυτικής Πλευρά καθώς ….είναι πολλά τα λεφτά Άρη, και μια σειρά άλλα γεγονότα από την εποχή του Περραιβού μέχρι και σήμερα!!!

Είναι …τρανή η ιστορία με την πολυπόθητη Αξιοποίηση του βουνού που δυστυχώς απ ότι φαίνεται δεν θα γίνει ποτέ από την περιοχή μας άμα η Τοπική Κοινωνία δεν αποφασίσει να επιλέξει τους ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν!!

Σε ότι αφορά δε το …τυράκι της φάκας , η επιβολή ή όχι εισιτηρίου, ας μη σφάζονται και ας μη λαικίζουν τόσο οι άρχοντες μας…βεβαίως και θα μπεί εισιτήριο αφου λυθούν πρώτα βασικά και θεμελιώδη θέματα, και δεν θα αφορά τους Έλληνες, τόσο απλά.

Φυσικά θα είναι και ενός ύψους απολύτως ανεκτού για τους επισκέπτες τα χρήματα των οποίων θα επιστρέφουν στους ιδίους μέσα από τις παροχές που θα δημιουργούνται έτσι ώστε η καταβολή του αντιτίμου για την είσοδο όχι μόνο δεν θα τους στεναχωρεί, αντίθετα θα το εκτιμούν και θα το σέβονται.

Το άρθρο γράφτηκε πριν την υπογραφή του Π.Δ για τον Όλυμπο

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις