Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Γενάρη στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμενοι από διάφορους κλάδους συμμετείχαν στην συγκέντρωση που οργάνωσε η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ελασσόνας,διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος τους και μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ελασσόνας,ο Χάρης Νούσιας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Είμαστε εδώ σήμερα μετά από το κάλεσμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ελασσόνας γιατί εδώ και δέκα μήνες με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας το πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους είναι συντριπτικό. Δεν σώθηκε η παρτίδα με τα click away και τα click in side. Αυτές οι αλχημείες ήταν αποτέλεσμα τις ολιγωρίας της κυβέρνησης στο να πάρει κατάλληλα μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας του λαού. Για αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε.

Είμαστε εδώ γιατί τα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ούτε τμήμα των απωλειών των προηγούμενων μηνών. Οι ενισχύσεις της κυβέρνησης για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους ήταν το αρχικό 800άρι του Απριλίου και η επιστρεπτέα προκαταβολή που την πήραν περίπου οι μισοί. Δικαίως οι συνάδελφοι την χαρακτήρισαν επιστρεπτεα κοροϊδία. Την ίδια στιγμή η φορολογία έμεινε αμετάβλητη, οι ρυθμίσεις τρέχουν, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν.Η εστίαση είναι κλειστή για μήνες, το Εμπόριο ανοιγοκλείνει και όλοι οι κλάδοι έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Κυρίως, συνάδελφοι, όμως είμαστε εδώ σήμερα γιατί ξέρουμε ότι χρειάζεται τον προβληματισμό, την αγανάκτηση, την αβεβαιότητα, που σήμερα κυριαρχούν σε όλους τους εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, να τη μετατρέψουμε σε οργανωμένο αγώνα και πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους. Μπορούμε να ταράξουμε τα νερά. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους.

Κινητοποίηση αυτοαπασχολουμενων και μικρών ΕΒΕ διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Είμαστε εδώ γιατί ξέρουμε, βιώνουμε όλοι μας μια κατάσταση οριακή. Αυτό κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση των δικαίων αιτημάτων μας. Είναι η ώρα για επαναφορά του αφορολόγητου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Να διαγραφεί τμήμα της φορολογίας που επιβλήθηκε μέσα στην πανδημία είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος είτε για δημοτικούς φόρους. Όσοι δεν είχαν εισόδημα, δεν έχουν να πληρώσουν φόρους. Να επεκταθεί το επίδομα “ειδικού σκοπού” σε όλους τους επαγγελματίες που επλήγησαν. Να μην επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Η υλοποίηση τέτοιων αιτημάτων μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική ανακούφιση για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τι απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας; Ότι αυτά δεν γίνονται γιατί δεν αντέχει η οικονομία.

Η οικονομία αντέχει όμως τα 47 δισ. για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τα οποία βρέθηκαν σε μια νύχτα,τα 120 εκατ. με τα οποία επιδοτήθηκε η “Aegean” και την αγορά με 2,32 δισ. των “ΡΑΦΑΛ”. Αυτά είναι 3 μόνο παραδείγματα μιας μακράς λίστας ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών στους μεγάλους ομίλους. Άρα ας αφήσει η κυβέρνηση το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία. Το πρόβλημα βρίσκεται στις προτεραιότητες και τις πολιτικές επιλογές. Η κυβέρνηση έχει Ευαγγέλιό της την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το πώς δηλαδή θα αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση μονότονα αναμασά ότι τάχα η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα αργήσει. Η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει κατηγορηματικά. Τα δήθεν προσωρινά μέτρα της κυβέρνησης κρατούν δέκα μήνες τώρα. Το τρίτο κύμα της πανδημίας που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι μπροστά μας. Αν συνυπολογίσουμε και την αργόσυρτη διαδικασία των εμβολιασμών, έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας. Η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την ελληνική και παγκόσμια οικονομία όλο και βαθαίνει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα ύφεση είναι πιο απότομη από την προηγούμενη. Οι προβλέψεις αλλάζουν συνεχώς προς το χειρότερο. Και έχουμε πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους; Πάλι θα τα ρίξουν στις πλάτες μας, αν δεν τους σταματήσουμε.

Τώρα είναι ώρα να σηκώσουμε ανάστημα. Δεν θα πληρώσουμε εμείς πάλι τη νέα κρίση.

Οι αιτίες για την κατάσταση στην οικονομία και στην Υγεία είναι κοινές.

Αποκαλύφθηκε όλο αυτό τον καιρό του εγκλεισμού, των έκτακτων μέτρων, του περιορισμού της ζωής και της καθημερινότητας όλου του εργαζόμενου λάου ότι οι αιτίες που μας έφεραν μέχρι εδώ βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και στην οικονομία, αλλά και στη Δημόσια Υγεία.

Αν είχαν από την πρώτη στιγμή υλοποιηθεί τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών, τα αιτήματα εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών, τα αιτήματα του δικού μας κινήματος για τη Δημόσια Υγεία, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερη. Τόσο στο μέτωπο των νεκρών, των διασωληνωμένων και των νοσούντων όσο και στην οικονομία. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που βιώνουμε, δεν θα είχαν την ίδια ένταση και έκταση, αν υπήρχε επαρκής πολιτική πρόληψης και τα νοσοκομεία δεν είχαν τα χάλια που έχουν. Το χαμένο εισόδημα θα ήταν λιγότερο, ο όγκος των υποχρεώσεων και των οφειλών θα ήταν μικρότερος, αν το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε μεγαλύτερες δυνατότητες να προστατέψει τον πληθυσμό με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση όμως, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θεωρεί “ακρογωνιαίο λίθο” της οικονομίας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και την επεκτείνει και στη Δημόσια Υγεία. Ακόμα και ο εμβολιασμός παρά τις υποσχέσεις καθυστερεί αδικαιολόγητα, έρμαιο των ανταγωνισμών και τις κερδοφορίας μιας χούφτας φαρμακευτικών μονοπωλίων.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών βιώνουμε σήμερα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι ρόδινη. Τα συσσωρευμένα χρέη θα απαιτηθούν. Οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό κάθε αυτοαπασχολούμενου και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εισοδήματός του. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν.

Δεν υποχωρούμε, δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Απαιτούμε μέτρα τώρα για την Υγεία και για το εισόδημά μας

Ήρθε η ώρα να ορθώσουμε ανάστημα για να μπει φραγμός στις πολιτικές που στοιχειώνουν τη ζωή μας. Είμαστε πεισμένοι ότι μπορούμε να αντισταθούμε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκονται στον συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, στην κοινή μας δράση με τους εργαζόμενους και τους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί αν αυτοί δεν έχουν λεφτά δεν θα έχουμε και εμείς δουλειά.

Δεν θα περιμένουμε τον αργό μας θάνατο.

Είναι ώρα να τους αμφισβητήσουμε. Είναι η ώρα να αντεπιτεθούμε.

Απαιτούμε:

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα «ειδικού σκοπού» ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση πανδημίας:

Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις