ΛΑΜΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας

ΛΑΜΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

     ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ…

 Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΦΑΝΤΟΜ 35!!

Έχουμε συνηθίσει πλέον στην Ελασσόνα να ανακοινώνονται έργα και ποτέ να μην ολοκληρώνονται, βλέπε Φράγμα Αγιονερίου,

Έχουμε συνηθίσει πλέον στην Ελασσόνα να ανακοινώνονται έργα και ποτέ να μην ολοκληρώνονται, βλέπε Φράγμα Αγιονερίου,

ή να ξεκινά η λειτουργία κάποιων, βλέπε Γαλακτομική Σχολή και να διακόπτεται η λειτουργία της γιατί η  σημερινή Δημοτική Αρχή αδιαφορεί,

 Φωτό αρχείου:Τότε που οι συσκέψεις ήταν στην καθημερινότητα και ειχαν αίσιο αποτέλεσμα!

 ή ακόμα χειρότερα να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, να ετοιμάζονται τα έργα και να απομένει το…γύρισμα ενός διακόπτη για να τεθούν σε λειτουργία δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους, και ποτέ να μη γυρίζει αυτός ο διακόπτης, για αλλότρια συμφέροντα, βλέπε Καπνεργοστάσιο!!

 

Το εξοργιστικό μάλιστα ήταν η απόλυτη αδιαφορία τους και ανικανότητα να αντιληφθούν την πραγματικότητα παρά και τις εκκλήσεις του τοπικού τύπου που δεν τους χαρίζονταν…

Ποιος δεν θυμάται και την ανακοίνωση για την ίδρυση της Σχολής Δασοφυλάκων την τελευταία ημέρα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρίν έρθει στην εξουσία η Ν.Δ.!!

Τότε που ο υφυπουργός Φώτης Χατζημιχάλης είχε κάνει την ανακοίνωση!!

Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τις εξαγγελίες Υπουργών, Περιφερειάρχη, Βουλευτών και κάθε πικραμένου που ήθελε σώνει και καλά να αποκτήσει εξουσία για την διαβόητη Παράκαμψη της Ελασσόνας, για την σήραγγα στην Μελούνα, για τις μελέτες που όλο άλλαζαν γιατί μεγάλωναν τα μέτρα του δρόμου, για τις προκηρύξεις του έργου που ποτέ δεν έγιναν τουλάχιστον μέχρι σήμερα, και,παρά το…κράξιμο από τον Τοπικό Τύπο, δεν ίδρωνε το αυτάκι κανενός!!!

Φθάσαμε αισίως σήμερα εν έτη σωτηρίω 2020 να χάνουμε την Σχολή Γαλακτοκομικής που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί!!!

 Ευτυχώς και οφείλουμε να το επισημάνουμε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης επαναφέρει το θέμα, για λόγους εκτός όλων των άλλων και συναισθηματικούς αφού με τον τότε δήμαρχο Νίκο Ευαγγέλου συνεργάστηκαν άψογα για την επίτευξη του στόχου.

Εντείνει λοιπόν σήμερα τις προσπάθειές του για την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

 Το θέμα συζητήθηκε στη βουλή με την αρμόδια υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως να επιρρίπτει ευθύνες για τη διακοπή λειτουργίας της σχολής στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στη διοίκηση του 2ου Δημοσίου ΙΕΚ Λάρισας.

Στην τοποθέτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής:

 «Κυρία Υπουργέ, η παρούσα ερώτηση έχει να κάνει με την αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος το οποίο διαθέτει η επαρχία Ελασσόνας, αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος από την πολιτεία, από το Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα από την Κυβέρνηση.

Το 45% της παραγόμενης φέτας μας, της ελληνικής, παράγεται στη συγκεκριμένη επαρχία, δηλαδή η μισή φέτα σχεδόν –η ΠΟΠ- στην Ελλάδα παράγεται στην επαρχία Ελασσόνας.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι η αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος είναι πάρα πολύ σημαντική.

Στο λογικό και δίκαιο αίτημα όλων των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας και των φορέων η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε δειλά δειλά κάποια συγκεκριμένα βήματα.

Το 2016 με συγκεκριμένη απόφαση θέσπισε ειδικότητα τυροκόμου στο 2ο δημόσιο ΙΕΚ της Λάρισας και δειλά δειλά αυτό το τμήμα -να μου επιτραπεί η έκφραση «Γαλακτοκομική Σχολή»- λειτούργησε με δεκαοχτώ σπουδαστές το 2018-2019.

Η πρακτική άσκησή τους ήταν στα τυροκομεία της περιοχής.

Ξαφνικά είδαμε ότι στην υπουργική απόφαση του 2019 είχε αφαιρεθεί αυτή η ειδικότητα από το 2ο ΙΕΚ Λάρισας, του τεχνικού γαλακτοκομίας-τυροκόμου, με συνέπεια το συγκεκριμένο ΙΕΚ, η Γαλακτοκομική Σχολή όπως λέγεται, να μην έχει λειτουργήσει το 2019-2020.

Να πω ότι για αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αυτό το όνειρο όλων των κατοίκων της περιοχής, χρειάζεται η συνδρομή και άλλων φορέων ξεκάθαρα.

 Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις σας, χρειάζεται η στήριξη του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και η συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρέπει, όμως, να τοποθετηθείτε σήμερα και να πείτε αν πράγματι επιθυμείτε να λειτουργήσει εκ νέου η Γαλακτοκομική Σχολή, γιατί είναι πολλά τα θέματα τα τρέχοντα και τα διαδικαστικά και τα παρεμπίπτοντα, όπως για παράδειγμα αυτά που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τις εγκαταστάσεις.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

«ο Δήμος Ελασσόνας με το υπ’ αριθμόν 7607/2018 έγγραφό του, αιτήθηκε προς τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Λάρισας τη λειτουργία ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» στην πόλη της Ελασσόνας.

Στο εν λόγω έγγραφο ο Δήμος τόνιζε ότι αφενός είχε βρει τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λειτουργία εκπαιδευτικής δομής στον τομέα της γαλακτοκομίας, αφετέρου ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για πλήρη αναμόρφωση του χώρου και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού. Επρόκειτο για ήδη προκηρυγμένη δράση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Εντάχθηκε, λοιπόν, πράγματι στον προγραμματισμό του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας και ξεκίνησε η λειτουργία της στον Δήμο Ελασσόνας την περίοδο 2018-2019. Ωστόσο, ο εν λόγω χώρος ουδέποτε παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας, όπως θεσμικά οφειλόταν, με συνέπεια έκτοτε να λειτουργεί τόσο για το πρακτικό, όσο και για το εργαστηριακό κομμάτι της εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας.

Το ΕΠΑΛ Ελασσόνας, όμως, στερείται παντελώς εργαστηρίου γαλακτοκομίας.

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τη σταδιακά αυξανόμενη διαρροή των σπουδαστών -ξεκίνησαν είκοσι εννέα και ολοκλήρωσαν τη φοίτηση δεκατέσσερις-  η διοίκηση του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας δεν πρότεινε την εν λόγω ειδικότητα για την περίοδο 2019 – 2020 και 2020 – 2021».

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε απευθυνόμενος προς την κ. Κεραμέως πως «το να μετακυλίουμε την ευθύνη -πιθανόν να υπάρχει- σε τοπικούς φορείς, αντί για σαφέστατη απάντηση, αντί για τη δήλωση γνωστοποίησης εάν το Υπουργείο επιθυμεί πράγματι τη λειτουργία γαλακτοκομικής σχολής, νομίζω ότι δεν είναι σωστή αντιμετώπιση του θέματος.

Ποια ήταν τα κριτήρια;

Το να αποδείξουμε ότι η Γαλακτοκομική Σχολή είναι ένα σημαντικότατο έργο νομίζω ότι δεν αντέχει στη λογική, να πούμε ότι δεν το θέλουν οι φορείς, δεν το θέλουν τα νέα παιδιά.

 Είναι δυνατόν, όταν αυτή η περιοχή έχει ένα τόσο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα;

Το ζητούμενο είναι ότι αυτό το έργο για να υλοποιηθεί απαιτεί τη συνδρομή όλων.

Το είπα και στην πρωτολογία μου.

 Εσείς, ως Υπουργείο Παιδείας, εφόσον είπατε ότι διεκόπη η χρηματοδότηση, εφόσον και ο Δήμος Ελασσόνας προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εφόσον και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ασχοληθεί με το θέμα, είστε σήμερα διατεθειμένοι, θέλετε να λειτουργήσει η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας και να δώσει μια πραγματική ώθηση στην περιοχή;

Είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε με τους φορείς -όχι το τρέχον έτος, που έχει χαθεί, το επόμενο τουλάχιστον- να λειτουργήσει σωστά και όπως πρέπει η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας;

 Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Γνωρίζουμε ότι πιθανότατα να έγιναν και παραλείψεις.

Το ζητούμενο είναι ότι ξεκίνησε η Σχολή, κυρία Υπουργέ.

 Με δεκαεπτά σπουδαστές; Ναι, με δεκαεπτά σπουδαστές. Με προβλήματα; Ναι, με προβλήματα. Δεν είναι λογική, όμως, επειδή υπήρχαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, να εγκαταλείπουμε τον στόχο μας.

Δεν είναι δικαιολογία να εγκαταλείπεται ένας στόχος πνοής για την περιοχή, επειδή υπήρχαν προβλήματα, έστω και πρόσκαιρα.

Σήμερα, μπορείτε να τοποθετηθείτε αν το Υπουργείο Παιδείας πραγματικά θέλει να λειτουργήσει η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;»

Να προτείνουμε και εμείς λοιπόν τόσο στην Δημοτική Αρχή Γάτσα-Καρανίκα , στον Περιφερειάρχη, αλλά και στην κυβέρνηση να κινήσουν τις διαδικασίες να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο για κατασκευή των πολεμικών αεροπλάνων Φαντομ 35, αφού μάλλον αεροπλάνα κατασκευάζουμε και όχι τυριά!!

Σας προτείνουμε κύριοι που κατέχετε την εξουσία σε όλα τα επίπεδα να το εισηγηθείτε, και ποιος ξέρει στην Ελλάδα είμαστε, αφού δεν μπορούμε να έχουμε Γαλακτοκομική Σχολή στην Ελασσόνα που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα Φέτας στον κόσμο, που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοπάδια ζώων, με τους περισσότερους τόνους γάλακτος,ίσως έχουμε την τύχη να …παράξουμε αεροπλάνα…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο