ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ –Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ… Ο Όλύμπος…ενώνει

«ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ» Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΗΣ…ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ                  Στο..μηδέν η Αξιοποίηση του!! ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ Η ΔΑΠΑΝΗ 200 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ-ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ-ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ –Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ…

                                  Ο Όλύμπος…ενώνει

   ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΑΣΣΟΝΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!

Γράφει ο Βάλλας Απόστολος: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Νίκο Ευαγγέλου.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ –Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ…                        Ο Όλύμπος…ενώνει

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ –Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ…                        Ο Όλύμπος…ενώνει

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι έφταιξε τα προηγούμενα χρόνια και ο τόπος πάει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς ωστόσο η απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα να είναι…ευανάγνωστη από την πλειονοψηφία των κατοίκων και αυτό είναι δικαιολογημένο.

Λέει λοιπόν ο Ελασσονίτης δημότηςτι στο καλό συμβαίνει, ζώ σε έναν τόπο που ακόμα το περιβάλλον είναι άριστο και σε πολλά σημεία των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον Δήμο ίσως και αρχέγονο, παράγουμε αν όχι τα ποιοτικότερα προιόντα στην χώρα και στην Ευρώπη, σίγουρα από τα καλύτερα, παράγουμε την μεγαλύτερη ποσότητα του γνωστού τυριού Φέτα και το καλύτερο σε ποιότητα, διαθέτουμε το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, είναι μοναδικότητα πανελλήνια το Π.Ο.Π. Αρνάκι- Κατσικάκι Ελασσόνας, παράγουμε άριστα και βραβευμένα με παγκόσμια βραβεία κρασιά, το κορυφαίο σε ποιότητα Τσίπουρο, το καλύτερο μέλι στον κόσμο, από τα μελίσσια που βόσκουν στις πλαγιές του Ολύμπου,διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αμυγδαλεώνα στην Ελλάδα, οσονούπω θα διαθέτουμε και τον μεγαλύτερο καρυδεώνα , κάποτε τα καπνά, τα λεγόμενα μαύρα Ελασσόνας ήταν και είναι ακόμα περιζήτητα για τα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών, είχαμε τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια Αμπελώνα,τον διαλύσαμε, ο τόπος είναι χειμαδιό, ευλογημένος, η παραγωγή μαλλιού και δερμάτων ζώων ανθούσε, όπως και οι μικρές μονάδες τύπου φασόν που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους και πλειάδα άλλων μικρότερων ή και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Το εκπληκτικότερο όλων, η επιβλητική παρουσία του μυθικού βουνού στους πρόποδες του οποίου όλα συμβαίνουν!!

Αμείλικτο το ερώτημα στα χείλη όλων…τι συμβαίνει, γιατί ο τόπος δεν αναπτύσσεται, τι άλλο χρειάζεται σε μια κοινωνία για να ζήσει και μάλιστα με άνεση και αξιοπρέπεια;

Τι άλλο πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του, να τον κρατήσει στις πατρογονικές ρίζες και γιατί όχι να προσελκύσει και άλλους πληθυσμούς από περιοχές που υστερούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Λείπει ‘ισως το βασικότερο στοιχείο για να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος που έτσι και αλλοιώς υπάρχει, λείπει η ενέργεια εκείνη που θα συνέχει όλες αυτές τις δυνάμεις, ο συνεκτικός κρίκος, που θα λειτουργεί και ως το κέντρο γύρω από το οποίο θα δραστηριοποιείται το σύνολο του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το σημείο αναφοράς, ο συνεκτικός κρίκος,το κέντρο γύρω από το οποίο θα διαδραματίζονται όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες;

Ο Όλυμπος φυσικά, αυτός ο μοναδικός ορεινός όγκος που όμοιός του δεν υπάρχει στον πλανήτη, αυτός ο ορεινός όγκος στις πλαγιές του οποίου φύονται ίσως τα περισσότερα ενδημικά φυτά στον κόσμο,στις κορφές του οποίου κατοίκησαν…οι θεοί του Αρχαίου κόσμου, με το δικό του μικροκλίμα και τις μοναδικότητες του, ο Παγκόσμιος Όλυμπος!!.

Τι θα …γεννηθεί αλήθεια από αυτή την περιστροφική δραστηριότητα των κατοίκων γύρω από το γνωστότερο βουνό στον κόσμο, το οποίο για εκατομμύρια ανθρώπους κυριαρχεί στα όνειρά τους, να μπορέσουν κάποτε να το επισκεφτούνε, να το …αγγίξουν;

Θα …γεννηθεί αυτό που λείπει10ετίες και δυστυχώς λειτουργεί φυγόκεντρα, η Πανελασσονίτικη Συνείδηση!!!

Ζούμε σε έναν ενιαίο Δήμο και το συμφέρον όλων δεν μπορεί παρά να είναι η λογική του…Σύν,δηλαδή…Συνύπαρξη,Συνδημιουργία,Συνέργεια,

Συνοδοιπορία,Συντροφικότητα,Συμπόρευση.

Αντί για αυτό, τι επικρατεί; Όλα τα αντίθετα, όλα αυτά που οδηγούν στη διάσπαση και στην διαίρεση!!

 Κανείς δεν νοιώθει Ελασσονίτης, όλοι νοιώθουν και αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με το όνομα του χωριού τους!!

 Ποτέ δεν είδαμε την Ελασσόνα ως μια γεωγραφική ενότητα για να πετύχουμε ο καθένας με ότι πολιτισμικό… κουβαλάει να χτίσουμε την Ελασσονίτικη συνείδηση, να πάψουμε επιτέλους να λέμεη Φέτα που παράγω εγώ είναι η καλύτερη, το μέλι που παράγω εγώ είναι το ποιοτικότερο, το κρέας που δίνω εγώ στην αγορά είναι πολυτελείας, το κρασί που παράγω εγώ είναι το κορυφαίο.

Όσο θα πορευόμαστε με αυτή τη λογική η αποτυχία θα είναι δεδομένη, άμα δεν κατανοήσουμε ότι… το Ελασσονίτικο μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο, όπως και η Ελασσονίτικη Φέτα, το Ελασσονίτικο κρασί, τα Ελασσονίτικα αμύγδαλα και καρύδια, το Ελασσονίτικο κρέας, τότε θα αναγκαστούμε να άλλάξουμε διεύθυνση οι περισσότεροι για να μπορέσουμε να ζήσουμε!!

Καλές οι διαπιστώσεις θα πείτε,πως όμως θα καταφέρουμε αυτό που  τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας,όταν κατά διαστήματα το πέτυχαν μεγαλούργησαν, συνολικά  δεν κατάφεραν;

Οι απαντήσεις είναι απλές, άλλωστε στο…απλό κρύβεται η επιτυχία…κάποια από τις πολλές σκέψεις που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση της δημιουργίας επιτέλους της Ενιαίας Αντίληψης, της Συναντίληψης, της Ελασσονίτικης Συνείδησης, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε την δική μας έκθεση προιόντων και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο…χρησιμοποιώντας το…υπερόπλο μας, το κορυφαίο μας συγκριτικό πλεονέκτημα τον Όλυμπο, την» Αγροόλυμπος» ή αγγλιστί την «Agroolympos»!!

Τι θα πετύχουμε με αυτό,,πρώτα απ όλα θα γνωριστούμε μεταξύ μας, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι, που οι κάτοικοί του ζούνε μια μοναδικότητα…συμβολαιγραφικά ανήκουν στην Φαρκαδώνα, τηλεφωνικά, στον Τύρναβο, διοικητικά στην Ελασσόνα και πάει λέγοντας,με τους κατοίκους της Καρυάς και του Λιβαδίου, της Άκρης με το Μεσοχώρι και όλων των πληθυσμών των χωριών με συνέπεια όλο αυτό το ανθρώπινο μωσαικό, χωρίς να χάνει τα πολιτισμικά του στοιχεία να οικοδομεί την Πανελασσονίτικη Αντίληψη, την Συνείδηση που θα απελευθερώσει απίστευτες αναπτυξιακές δυνάμεις που θα δράσουν απολύτως ευεργετικά και καταλυτικά για το μέλλον του τόπου.

Στο ερώτημα γιατί ο Όλυμπος, θεωρούμε ότι ήδη έχουμε απαντήσει σε προηγούμενα άρθρα μας εξηγώντας γιατί ο Όλυμπος είναι το φυσικό σημείο αναφοράς.

Και μόνο αυτή η δράση της  έκθεσης τοπικών προιόντων «Αγροόλυμπος» είναι ικανή να αλλάξει όλο το σκηνικό τόσο σε επίπεδο σχέσεων όσο και οικονομίας.

Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργήσει και να έχει εφαρμογή σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, Αθλητικές…φανταστείτε να συρρέουν απ όλο τον πλανήτη αθλητές και επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες στην κατοικία  του Δία,στο πεδίο της Έρευνας, των Γραμμάτων, της Φυσιολατρείας,της Φιλοσοφίας.

Μας καθιστά όμως ξεχωριστούς, μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα σχεδόν απροσπέλαστο μειονέκτημα το οποίο μας καταδικάζει στην υπανάπτυξη και την μιζέρια και αυτό δεν είναι άλλο από την λογική του αυτονόητου!!

Δηλαδή, αυτό που για εμάς είναι αυτονόητο, ότι θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τον Παρθενώνα πολύ απλά γιατί μπορούμε να τον ξαναφτιάξουμε, για τους άλλους λαούς είναι το ζητούμενο!!

Αν για εμάς ο Όλυμπος είναι ένα συνηθισμένο βουνό για όλους τους άλλους είναι όνειρο ζωής, ανεκπλήρωτος πόθος να τον …αγγίξουν!!

Όλοι οι άλλοι επειδή ακριβώς το στερούνται το βλέπουν και το επιζητούν, και, εμείς που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε αυτό, με αυτό, δυστυχώς δεν το βλέπουμε!!!

 Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτιά μας, και να προσεγγίσουμε όλο αυτό που διαθέτουμε με τα μάτια ενός Γάλλου, ενός Ιάπωνα, ενός Κινέζου, ενός Αμερικανού για να κατανοήσουμε την αξία του και  μάλιστα  να αντιληφθούμε ότι κατέχει θέση παγκόσμιου υπερόπλου;

Είμαστε λίγες ημέρες πρίν από τις εκλογές και δυστυχώς από πολλούς υποψηφίους ακούμε διάφορα για τον Όλυμπο και μας προξενεί θλίψη η διαπίστωση ότι επιχειρούν απολύτως ευκαιριακά και μόνο για… αλίευση ψήφων τάχα μου κάτι να πούνε, να προτείνουν, να κάνουμε εκείνο ή το άλλο χωρίς να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι περί τίνος πρόκειται!!

Η προσέγγιση στον Όλυμπο δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματική ούτε ευκαιριακή,θα είναι Ολιστική και θα …ακουμπά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μια Συλλογικότητα και από ανθρώπους που έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν!!

Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, φυσικά και δεν επαρκούμε για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την Αξιοποίηση του Μυθικού Βουνού, ωστόσο κάνουμε την αρχή και σας ζητάμε να μας στηρίξετε σε αυτή την προσπάθεια να εκλεγούμε διότι χρειαζόμαστε το Θεσμικό  κύρος για να καλέσουμε σε πανστρατιά όλες τις δυνάμεις των Ελασσονιτών και όχι μόνο για την υλοποίηση του Ονείρου…δική σας η απόφαση…

Σχετικές δημοσιεύσεις