ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ Η ΝΑ ΘΥΜΩΣΟΥΜΕ- ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ… Θυμούνται τον Όλυμπο

ΘΑΒΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΕΤΑΙ…                   Παραλήρημα Αγοραστού!! ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ «ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ»ΓΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ Η ΝΑ ΘΥΜΩΣΟΥΜΕ- ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ…

                        Θυμούνται τον Όλυμπο

ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΘΥΜΥΘΟΥΝΕ  ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ

ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ Η ΝΑ ΘΥΜΩΣΟΥΜΕ- ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ... Θυμούνται τον Όλυμπο

Ημουν νιός και γέρασα…λέει ο θυμόσοφος λαός μας και έχει απόλυτο δίκιο. Λίγες μόνο εβδομάδες πρίν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας βουλής όλοι οι υποψήφιοι, παλαιοί και νέοι, θυμούνται τον Όλυμπο και την αναγκαιότητα να Αξιοποιηθεί, άλλοι κάνουν λόγο για να…βρούμε τον βηματισμό μας (τον χάσαμε), άλλοι για τα…διαμάντια της περιοχής…(να μας πούνε που τα βλέπουν), άλλοι ότι διεκδικούνε την Ανάπτυξη του Ολύμπου(εδώ γελάμε, λές και είναι ρεπανάκι το βουνό για να το αναπτύξουμε),και κατά το ρηθέν ..οτι του …καπνίσει του λολοστεφανή!!

Να τώρα και η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ θυμήθηκε και αυτή τους ορεινούς όγκους της περιοχής μας, μόνο που όταν ήταν παντοδύναμη κυβέρνηση έπασχε από μυωπία προφανώς, και, τον Όλυμπο, δεν τον έβλεπε, ποιος ξέρει ίσως τώρα να κατέφυγαν σε κάνα οφθαλμίατρο και ξεστραβωθήκανε, και άνοιξαν τα μάτια τους, για πόσο όμως!!

Α να μη ξεχαστούμε…το βουνό των Θεών το θυμήθηκε και ο Πρωθυπουργός μας, ναι, βέβαια, και αυτός αντιλήφθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ο Όλυμπος το υψηλότερο βουνό των Βαλκανίων φυσικά και το πιο γνωστό και φημισμένο στον κόσμο!!

Εντάξει μη παρασύρεστε, μη θυμώνετε, και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κάτι μήνες πριν τις εκλογές άρχισε να ψελλίζει κάτι τις για τον Όλυμπο χέρι- χέρι με τον Περιφερειάρχη…καλά αυτός πιά δεν…παίζεται, περισσότερο από (20) χρόνια, είτε ως βουλευτής είτε ως Περιφερειάρχης ψάχνει ακόμα να βρεί το βουνό, και είπε τώρα να το παίξει…ο Κοντός και ο Ψηλός με τον…κολλητό του για να …σηκώσουν τον Όλυμπο, και εδώ ταιριάζει η παροιμία…για πού το βάλατε μωρέ, ξεβράκωτοι στ αγκάθια!!

Είναι δυστύχημα τελικά για τον τόπο όλοι αυτοί οι… σωτήρες, που το μόνο που σώζουν είναι ο οικογενειακός τους προυπολογισμός…έχουν έξοδα οι άνθρωποι τόση φαιά ουσία…αγοράζουν από τα βοθροκάναλα, ε τι να κάνουν και αυτοί , με κάποιον τρόπο πρέπει να αμειφθούνε.

Άντε τώρα να διαβάσουμε και την …Ελπίδα που ποτέ δεν ήρθε, τι μας προτείνει για την Αξιοποίηση του Ολύμπου και ο καθένας θα κατανοήσει πόσο μας κοροιδεύουνε όλοι τους και μάλιστα χωρίς κανέναν ενδοιασμό και ντροπή, γιατί πολύ απλά είναι εντελώς άσχετοι..

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας: Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος θα μας οδηγήσουν στην ανάδειξη στο Νομό μας του χειμερινού τουρισμού

Το αυθεντικό αυτό τουριστικό προϊόν το οποίο συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής και είναι γνωστό σ΄όλο τον κόσμο πρέπει η περιφέρεια με τη συνέργεια της κατά τόπου τοπικής αυτοδιοίκησης να το αξιοποιήσει στο 100%.

Κοινά διαπιστωμένο είναι να πραγματοποιηθεί μια στρατηγική γεωγραφικής διάχυσης του τουρισμού σε όλο τον νομό και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση.

Χρειαζόμαστε νέους προορισμούς σ΄όλο το Νομό με προτεραιότητα την ανάδειξη των δύο μεγάλων ορεινών όγκων του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Σίγουρα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τις εναλλακτικές μορφές του θεματικού τουρισμού τόσο στον Όλυμπο όσο και στον Κίσσαβο , με το ποικίλο φυσικό τους ανάγλυφο του τοπίου.

Σχεδόν όλοι οι Δήμοι μας είτε συνορεύουν με τα δύο μεγάλα βουνά είτε δέχονται επισκέπτες που τα διασχίζουν. Γι αυτό για όλους είναι ζητούμενο η αξιοποίησή τους για τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού.

Η διαπίστωσή μας ότι στο Δήμο Τεμπών που έχει 72 χιλιόμετρα μονοπάτια, αλλά κανένα πιστοποιημένο με σήμανση μας άφησε με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Δήμος Αγιάς έχει 70 χιλιόμετρα με σήμανση και 80-90 σε δρομολόγηση να αποκτήσουν .. Ο Δήμος Ελασσόνας έχει συντηρήσει το μονοπάτι του Ξέρξη και το Ε4 από Λιβάδι μέχρι Μύτικα και Ο2 από Καρυά μέχρι Μύτικα και έχει κάνει προγραμματισμό για να προχωρήσει σε σήμανση και καθαρισμό κι άλλων μονοπατιών.

Ο Δήμος Φαρσάλων καθώς και ο Δήμος Κιλελέρ κι εκείνοι έχουν να δείξουν διαδρομές για περιπατικό θεματικό Τουρισμό. Βέβαια και ο Δήμος Τυρνάβου μπορεί να δημιουργήσει περιπατικές ήπιες διαδρομές με θεματικό περιεχόμενο όπως πχ μνημεία ή οινοποιεία.

Είναι ευνόητο ότι η ανάδειξη των γνωστών μονοπατιών , η χάραξη νέων η πιστοποίησή τους και η προβολή τους πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δημάρχους.

Δίνοντας έτσι ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό περιπέτειας, στον αθλητικό ορειβατικό τουρισμό, στον ορεινό τουρισμό, στον τουρισμό των Μικρών Περιπατικών Διαδρομών αλλά και στον ιστορικό – λαογραφικό τουρισμό που «κρύβουν» θα έχει ως συνέπεια την αναγνώριση του Νομού μας σαν χειμερινό Προορισμό.

Ο ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας ,οι συνοδοί βουνού, που ανήκουν στην ομοσπονδία – ΟΦΟΕΣΕ και η περαιτέρω αξιοποίηση από την περιφέρεια του ΦΕΚ 206/Β/30-1-2017 όπου βρίσκεται η Υπουργική Απόφαση του 151344/165/2017 με θέμα : Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών. (Σωκράτης Φάμελος) ,θα δώσουν την βοήθειά τους για σωστές λύσεις με τις προτάσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

O Ε.Ο.Σ Λάρισας, προχώρησε στην χαρτογράφηση πάνω από 20 ορειβατικών μονοπατιών στα Ορεινά του Νομού Λάρισας. Τα οποία εύκολα μπορούμε να τα βρούμε στη σελίδα του.

Σήμερα δεν υπάρχουν κατάλληλες σημάνσεις , τόποι ξεκούρασης και ενδείξεις για το που βρίσκεται ένας ορειβάτης (, με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του) για να πάρει βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι ότι ξεκινώντας ένα μονοπάτι δεν γνωρίζει ο ορειβάτης τον βαθμό δυσκολία του κατά την ανάβαση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του .

Με σήμανση πρέπει να διευκολύνουμε τον επισκέπτη να επιλέξει το μονοπάτι ή την διαδρομή που μπορεί να εκτελέσει, χωρίς ούτε να έχει ιδιαίτερη σωματική καταπόνηση, αλλά κυρίως χωρίς να κινδυνεύσει στις ορειβατικές διαδρομές.

Οι οργανισμοί προώθησης νέων προορισμών με τον ίδιο τον τοπικό DMO, όσο και με τον περιφερειακό, αλλά και τον εθνικό, που δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διαθέτουμε πολλούς προορισμούς, οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την είσοδό μας στον χάρτη του χειμερινού τουρισμού, αλλά πρέπει να αναδειχθούν προσελκύοντας όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη.

Θα επισημάνουμε ότι περιπατικός θεματικός τουρισμός υπάρχει και σήμερα στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο . Εμείς προτείνουμε να γίνει οργανωμένα και συγκροτημένα για να επεκταθεί χρονικά στη χειμερινή περίοδο γιατί σήμερα γνωρίζουμε ότι ο χειμερινός τουρισμός βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Το κόμμα μας τόνισε την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί ο τουρισμός γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να είναι το εργαλείο εφαρμογής μιας στρατηγικής που θα έπρεπε να στοχεύει στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του κλάδου και την ανάδειξη νέων προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε δωδεκάμηνη Βάση. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ κ. Μπρετόν, είχε δηλώσει πως το 20% του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθεί στον Τουρισμό. Δυστυχώς για μας είναι απλησίαστο αυτό το νούμερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γενναία Χρηματοδότηση λοιπόν για να βελτιώσουμε τις υποδομές ώστε να αυξήσουμε και την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας με συνέπεια να διευρύνουμε την τουριστική δραστηριότητα σε μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Μια τουριστική προβολή των πιστοποιημένων μονοπατιών μέσα την φυσική ομορφιά του Φθινοπωρινού και χειμερινού τοπίου των ορεινών μας όγκων και με το brand name του Ολύμπου θα φέρει το αποτέλεσμα που όλοι ζητάμε τον ποιοτικό, βιώσιμο και δωδεκάμηνο τουρισμό.

Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη Υπεύθυνη της Θεματικής Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λάρισας.

 • Τα μέλη της Θεματικής Τουρισμού είναι: Αράπουκλε Δέσποινα, Καββαδίας Χρήστος, Λαναράς Μπάμπης, Λιανός Αντώνης, Φιλιώ Μαλτέζου, Νάσος Νικόπουλος, Πανάρα Αθανασία, Παπαγεωργίου Κώστας, Παπακωνσταντίνου Μυρτώ, Τσακνάκης Πέτρος, Φουτζοπούλου Ιωάννα.

Σχετικές δημοσιεύσεις