ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Όλυμπος ο Οικουμενικός

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ                                                        Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

 Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

 Είναι πικρές οι διαπιστώσεις τις οποίες καλούμαστε να κάνουμε με αφορμή το φυσικό φαινόμενο, διότι περί φυσικού πρόκειται όσο και ορισμένοι να επιχειρούν να διαστρέψουν την αλήθεια,να πνιγεί στην κυριολεξία ο Θεσσαλικός κάμπος.

Η ανθρώπινη αλαζονεία, όταν  παρεμβαίνει δραματικά στα φυσικά φαινόμενα μόνο κακό, πόνο, καταστροφή και θάνατο μπορεί να προξενήσει στους ανθρώπους.

Ακόμα χειρότερο γίνεται όταν αγνοούμε προκλητικά γεωφυσικά δεδομένα αρκεί να ικανοποιήσουμε τον αρρωστημένο μας εγωισμό και την ακόρεστη δίψα μας για περισσότερο πλούτο, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες!

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ                                                        Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Τρανό παράδειγμα η δόμηση μέσα σε ρέματα και σε λεκάνες απορροής, όπου μοιραία το κακό θα..έρθει.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το φυσικό πέρασμα, η δίοδος, ο δρόμος,η πρόσβαση από την Δυτική Ελλάδα, την Μακεδονία, την Θράκη, και γενικότερα των Βαλκανίων για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο, Ευρώπη, Ασία, Αφρική από το λιμάνι του Βόλου και όχι μόνο, ήταν ο δρόμος που διασχίζει τον Δήμο Ελασσόνας, αυτό το φυσικό πέρασμα το οποίο οι ανόητοι και επικίνδυνοι που κυβέρνησαν την Πατρίδα μας για αλγεινά συμφέροντα επιχείρησαν να καταργήσουν φτιάχνοντας τον δρόμο( δια μέσου των Τεμπών το 1957.

Μια στοιχειωδώς σοβαρή εξουσία πρίν απ όλα θα φρόντιζε αυτό το πέρασμα, το από καταβολής κόσμου όχι μόνο να το διατηρήσει, αλλά και να το ενισχύσει για πολλούς λόγους, οικονομικούς, γεωστρατηγικούς,εν πασί περιπτώσει για λόγους Εθνικούς που άπτονται της ασφάλειας της χώρας.

Αντί αυτού οι επαίοντες τι έπραξαν; Το υποβάθμισαν σε βαθμό να θέλουν και να το αχρηστεύσουν.

 Να όμως που η φύση μας υπενθυμίζει, μας υποδεικνύει και μας …ενημερώνει πόσο ηλίθιοι και αυτοκαταστροφικοί είμαστε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε κάποιοι,ελάχιστοι, τα ευτελή μας συμφέροντα.

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ                                                        Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τους γενικότερους κινδύνους για την ομαλή και ασφαλή διέλευση ανθρώπων και αγαθών από την Νέα Εθνική οδό ,τον Π.Α.Θ.Ε, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αν δεν σοβαρευτούν κάποιοι, δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν πράξουν το αυτονόητο, να συνδέσουν την Εγνατία Οδό με τον Π.Α.Θ.Ε δια μέσω της Ελασσόνας με κατασκευή σήραγγας στην θέση «Μελούνα»,αποδίδοντας  αν το θέλετε και δικαιοσύνη μετά το απίστευτο κλέψιμο του Ε65, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανείπωτες σε θλίψη και πόνο καταστάσεις.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

 Πυκνά συχνά η Νέα Εθνική Οδός από τα Τέμπη κλείνει εξ αιτίας των άλυτων προβλημάτων οπότε σχεδόν το σύνολο της διακίνησης ανθρώπων και αγαθών να γίνεται από τον δρόμο της Ελασσόνας ένα δρόμο με προδιαγραφές του 1940 στον οποίο κινούνται αυτοκίνητα τεράστια, συρόμενα, κουβαλώντας 40 και 50 τόνους βάρος, ίσα που χωράνε να κινηθούν κα να περνάνε πάνω από γέφυρες  κατασκευής 70 και 80 ετών!!

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ                                                        Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Γράφαμε πρίν από αρκετά χρόνια και δυστυχώς δικαιωθήκαμε αν και διακαώς το απευχόμασταν.

                     ΓΡΑΦΑΜΕ… ΚΑΠΟΤΕ

Μέρες που είναι θα ακούμε όλο και περισσότερο προτάσεις επι προτάσεων για τον Δήμο Ελασσόνας, για τα χωριά, να κάνουμε πλατείες, να κάνουμε πάρκα, να  κάνουμε παιδικές χαρές, να λύσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των επαγγελματιών, και όλων των κατοίκων παραμένοντας ωστόσο στο θεωρητικό μέρος και στις εκθέσεις ιδεών, ξεπερνώντας ενίοτε και τις αρμοδιότητες και εξουσίες του πρωθυπουργού της χώρας, στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουμε τους συνδημότες μας προκειμένου να αποσπάσουμε την ψήφο τους και να εκλεγούμε!!

Και όταν εκλεγόμαστε…ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι από όσα λέγαμε τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί για αυτονόητους λόγους, ωστόσο…όσοι εκλεγήκαμε τη δουλειά μας την κάναμε!!

Ακούμε και διαβάζουμε…μέρες που είναι…να κάνουμε πλατείες στα χωριά και παιδικές χαρές, μέχρι και για σχολεία ακούσαμε!!

Με κάθε σεβασμό στο όραμα του καθένα και ας μας συγχωρέσουν όσοι μας θεωρήσουν… σκληρούς στη διατύπωση, με θλίψη ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις προτάσεις, όχι γιατί είναι κακές αλλά διότι πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, καταδεικνύοντας είτε τον…στρουθοκαμηλισμό, είτε την πονηρία κάποιων, αρκεί να …αλιεύσουν ψήφους.

Τα σχολεία τα χρειαζόμαστε για να στεγάσουμε τα παιδιά μας για να μάθουν γράμματα, τις παιδικές χαρές τις θέλουμε για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας,τις πλατείες τις θέλουμε για να συναντώνται οι συνδημότες, να συζητάνε και να χαίρονται τα παιδιά που θα παίζουν και ο κατάλογος μακρύς.

Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όλο αυτό το πλαίσιο ή όραμα η πρόταση ή όπως θέλετε ονομάστε το;

   Τα παιδιά, οι άνθρωποι!!

 Μη παιδιά, μη άνθρωποι, όλα είναι άχρηστα.

Σε τι γινόμαστε μάρτυρες όλοι μας τα τελευταία χρόνια χωρίς να προβαίνουμε στην παραμικρή κίνηση και ενέργεια για να το…αναχαιτίσουμε;

Στην καθημερινή φυγή των ανθρώπων μας, όχι για το ταξίδι της…Ζωής, αυτό κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, αλλά για την αναζήτηση εργασίας που θα διασφαλίζει την δυνατότητα της επιβίωσης!!

Υπάρχουν χωριά σήμερα στον Δήμο μας και είναι δυστυχώς πολλά, όπου δεν ακούγονται παιδικές φωνές, παρά μόνο η καμπάνα που ηχεί πένθιμα ενημερώνοντας όσους εναπόμειναν ότι ακόμη ένας συγχωριανός τους έφυγε από τη ζωή!!

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όσο εμείς που υποτίθεται ότι αγαπάμε τον τόπο και επιμένουμε να παραμένουμε, άμα δεν ανοίξουμε τα μάτια μας και άμα δεν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, η κατάρρευση στο σύνολο του Δήμου θα είναι νομοτελειακή!!

Σε έναν τόπο που…ζεί στους αιώνες αδιάλειπτα πρίν ακόμα από τον Όμηρο, και αυτό θα είναι το όνειδος της γενιάς μας!!

ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ–ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΠΑΘΕ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ                                                        Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

Άμα ανατρέξει κανείς στις σελίδες της ΕΚΔΟΣΗΣ, στα (22) και πλέον χρόνια που κυκλοφορεί έχουν γραφεί τα πάντα για όσα χρειάζεται ο Δήμος, έχουν γίνει προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από πολλούς Ελασσονίτες.

Να  κάνουμε τους δρόμους, να κατασκευάσουμε την σήραγγα στην Μελούνα…τι είχε γίνει και τότε όταν για πρώτη φορά η ΕΚΔΟΣΗ ανέδειξε αυτή την προοπτική, όλοι οι πολιτευτές, οι βουλευτές οι υφυπουργοί, οι υπουργοί όποτε θυμόταν…πετούσαν και δύο κορώνες για την περιβόητη σήραγγα και ένα σωρό μπλά μπλά!!

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι,,,σωτήρες διάβαζαν μονάχα τους τίτλους της εφημερίδας και ποτέ το περιεχόμενο, άλλωστε όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, το περιεχόμενο τους άφηνε παγερά αδιάφορους, δεν τους ενδιέφερε!!

Ποτέ δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν έστω και λίγες γραμμές από τα κείμενα γιατί τότε θα διαπίστωναν ότι αυτή η πρόταση και κάθε άλλη που θα δημιουργούσε συνθήκες ανάπτυξης, ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με την προοπτική Αξιοποίησης του Ολύμπου.

                        Γιατί με  τον Όλυμπο;

Διότι πολύ απλά άλλος λόγος για την διάνοιξη της σήραγγας π.χ. γι αυτούς που κυβερνάν τον τόπο και για την οικονομία, δεν υφίσταται.

Δεν νοιάζεται κανείς τους άμα εμείς που ανεβοκατεβαίνουμε την Μελούνα κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε, για αυτούς όλα είναι οικονομία και τίποτ άλλο.

Η σήραγγα θα κατασκευαστεί μονάχα όταν θα συντρέχουν οι λόγοι, όταν αυτό θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τα οικονομικά, αλλοιώς δεν θα γίνει ποτέ!!

Υπήρξαν εποχές που σε όλες τις θέσεις κλειδιά στον Κρατικό μηχανισμό υπήρχαν Ελασσονίτες και Λαρισαίοι και θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις-ο Σουφλιάς υπήρξε Υπουργός Πεχωδε για χρόνια και με μια του υπογραφή θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο, το ίδιο και ο Φίλιππος Σαχινίδης και παλαιότερα οι Φαρμάκης, Αγοράστης, Παπαδημόπουλος, Χατζημιχάλης και όσοι διετέλεσαν σε θέσεις εξουσίας.

Δεν έγινε όμως ποτέ διότι δεν υπήρχε η… πρωτογενής αιτία που θα τους έπειθε για την σκοπιμότητα, η ακόμα αν το θέλετε, θα τους εξανάγκαζε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

                   Ποια είναι η πρωτογενής αιτία;

 Ο Όλυμπος και η Αξιοποίησή του φυσικά, και, για τα υπόλοιπα 50 τουλάχιστον χρόνια δεν θα υπάρξει άλλος λόγος για να Αξιοποιηθεί η περιοχή.

Δεν τους ενδιαφέρει πλέον αυτός ο οδικός άξονας, ο φυσικός οδικός άξονας που πάντα συνέδεε την Βόρειο όπως λέγονταν Ελλάδα με την Νότια Ελλάδα και αυτό διαφάνηκε από το έτος 1957 που έγινε η διάνοιξη της Εθνικής οδού από τα Τέμπη, η οποία καλώς έγινε, δεν έπρεπε ποτέ όμως να ξεχάσουν την φυσική δίοδο!!

Υπήρχε μια ελπίδα η Ελασσόνα να…έμπαινε στο…παιχνίδι των οδικών αξόνων πέριξ των οποίων στήνονται όλες οι επιχειρήσεις και συντελείται η ανάπτυξη, όταν ο οδικός Άξονας Ε65 είχε προγραμματιστεί να διέρχεται την Ελασσόνα συνδέοντας την Εγνατία οδό με τον Π.Α.Θ.Ε και ουσιαστικά τα Βαλκάνια και την Δυτική Μακεδονία με το λιμάνι του Βόλου και από εκεί με την Ευρώπη την Ασία και άλλες Ηπείρους.

Δυστυχώς αυτό το υπερέργο δεν έγινε ποτέ διότι κάποιοι πολιτικοί φρόντισαν να το…κλέψουν από τον φυσικό του χώρο και να το μεταφέρουν στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στην Λαμία!!

Ακόμα υπάρχουν τα ταμπελάκια από την αρχική οριοθέτηση του Ε65 τοποθετημένα στην Ελασσόνα!!

Έκτοτε η Ελασσόνα που βρίσκεται σε θέση …κλειδί έχασε το προνόμιό της αυτό και πλέον σε ότι αφορά αυτά τα έργα που από μόνα τους είναι αναπτυξιακά τέθηκε στα Αζήτητα!!

Διαθέτουμε ωστόσο έναν ακόμα…άσσο στο μανίκι μας και αυτός είναι η Αξιοποίηση του Νοτιοδυτικού Ολύμπου που άμα…πάρει μπροστά σε χρόνο ελάχιστο όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Κινδυνεύουμε όμως άμα δεν το κάνουμε τώρα να χάσουμε απόλυτα το…παιχνίδι!!

Ήδη από την Ανατολική πλευρά 70 χρόνια οι άνθρωποι εργάζονται Αξιοποιώντας τον Όλυμπο και με παρεμβάσεις όχι και τόσο…φιλοολύμπιες έχοντας πετύχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Άμα εμείς δεν το κάνουμε τώρα, όλα θα γίνονται από την Ανατολική πλευρά και όλα θα δρομολογηθούν από εκεί για τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα ούτε να παρέμβουμε, ούτε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της εξέλιξης.

Ακόμα υπάρχουν κάποιες ελπίδες να γίνουμε μέρος του σχεδιασμού των οδικών αξόνων και να επουλώσουμε την βαθιά πληγή που μας προξένησε η …κλοπή του Ε65, να σταματήσουμε την αιμορραγία, να μπούμε σε φάση …ανάρρωσης και σίγουρης διεκδίκησης τμήματος της ανάπτυξης.

Για να συμβεί όμως αυτό είναι απαραίτητο σε αυτές τις εκλογές να εκλεγούνε άνθρωποι που έχουν την γνώση για το πρόβλημα, την εμπειρία από την μακρά τους ενασχόληση, και, την βούληση να παλέψουν για να κερδίσουμε το…στοίχημα της Αξιοποίησης του Ολύμπου, που θα μας δώσει την δυνατότητα να …ξεκλειδώσουμε τις κλειδαριές της Ανάπτυξης, που παραμένουν ερμητικά κλειστές καθώς κάποιοι στο παρελθόν, δυστυχώς και στο παρόν, φρόντισαν να πετάξουν τα κλειδιά εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, καταδικάζοντας τον τόπο στον μαρασμό και στην εξαφάνιση!!

Σχετικές δημοσιεύσεις