Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ… Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ  ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…

                       Ελασσόνα η …μπαλωματού!!

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

Γράφει ο Απόστολος Βάλλας

Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, τον Δήμο Ελασσόνας με ρυθμούς ταχύτατους και δυστυχώς με ροή αυξητική!

Γεννιέται το ερώτημαγιατί φεύγουν οι δημότες, γιατί εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες και ψάχνουν να βρούνε κάτι καλύτερο σε άλλους τόπους;

Οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλουν, ωστόσο όλες συγκλίνουν σε μια μόνο φράση…διότι στον Δήμο Ελασσόνας,δεν υπάρχει ούτε παρόν,ούτε μέλλον!!

Και πάλι τίθεται το ερώτημα και μάλιστα αμείλικτα…γιατί δεν υπάρχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον σε έναν τόπο που διαθέτει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Η απάντηση από μόνη της, πολύ απλή και λιτή,… διότι από μόνα τους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν παράγουν τίποτα, απλά υπάρχουν και …περιμένουν τον άνθρωπο να τα αξιοποιήσει.

Τρανά παραδείγματα υπάρχουν πολλά που θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν, όμως στον Δήμο Ελασσόνας αυτοί που έχουν την εξουσία και την δύναμη να…ενεργοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα επέλεξαν την…αγκαλιά του Ορφέα!

Να δούμε κάποιες καλές πρακτικές άλλων περιοχών του κόσμου για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αποτυχίας μας.

Σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι θεωρούν ότι από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, παράγονται στην περιοχή του Μπορντώ της Γαλλίας.

Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί οι Γάλλοι έδωσαν ταυτότητα στο προιόν τους, το …έντυσαν με μύθο, όμορφα μπουκάλια, άριστη διαφήμιση και γι αυτό παρατηρούμε και το φαινόμενο να έχουν πουληθεί κάποια από τα κρασιά τους στο εξωφρενικό ποσό του (1) εκατομμυρίου δολαρίων τα (6) λίτρα!!!

Η πραγματική τιμή του καλύτερου κρασιού στον κόσμο από άποψη κόστους δεν υπερβαίνει το (3) ευρώ το λίτρο!!

Γιατί τα δικά μας κρασιά τα Ελασσονίτικα, με τους αμπελώνες στα 650 μέτρα υψόμετρο, προσήλια, ξερικά στην καλύτερη των περιπτώσεων πωλούνται στα (4) με (5) ευρώ το λίτρο!!

Να δούμε κάτι άλλο; Το μέλι Acnar Τούρκικης προέλευσης πωλείται προς 229 ευρώ το κιλό όπως και το ονομαστό Μανούκα!!

Γιατί άραγε; Διότι και σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τα ιδιαίτερα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και έδωσαν ένα προιόν με ονοματεπώνυμο που παραπέμπει σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά, σε ίστορικά,σε κλιματικά,σε φαρμακευτικά και όχι ένα προιόν με το όνομα του παραγωγού!!

Τόσο απλό, τόσο ανέξοδο, και όμως ακαταμάχητο…όπλο κι όμως το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο.

Δεν πουλάμε μέλι Ολύμπου αλλά μέλι του…τάδε…ε,και λοιπόν;

Τι σημαίνει ένα όνομα ανθρώπου για τον καταναλωτή; Απολύτως τίποτα…αν όμως διαθέταμε στην αγορά το Μέλι του Ολύμπου με τα μοναδικά του φυτά, το κλίμα του, τον μύθο, δηλαδή αν διαθέταμε στην αγορά το μέλι που απολάμβαναν οι Θεοί το Ολύμπου, πόσο αλήθεια θα κόστιζε το ένα του κιλό; Ποιος ξέρει; Πάντως σε καμία περίπτωση( 5) και( 6) ευρώ, στην χειρότερη είμαστε σίγουροι θα κόστιζε κάτι παραπάνω από 500 ευρώ!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!υποτίθεται ότι αυτό είναι πεζοδρόμιο

Ακούγεται περίεργο; Κι όμως, σε άλλες περιοχές συμβαίνει.. δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί και με όλα τα προιόντα που παράγουμε;.. με τα τυριά μας, το γάλα, το κρέας, το μαλλί, τα φρούτα,τα καπνά,τα αμύγδαλα, τα καρύδια,το τσάι,το σαλέπι, και ότι άλλο παράγουμε;

Θα αναρωτηθεί κανείς…και γιατί δεν το κάναμε μέχρι τώρα; Τι μας εμπόδισε; Και εδώ η απάντηση είναι πολύ πιο απλή απ ότι μπορούμε να πιστεύουμε…διότι αφ ενός μεν σε επιχειρηματικό επίπεδο δυστυχώς για τον τόπο δεν υπήρξε ποτέ η κουλτούρα αξιοποίησης των απίστευτων συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, παρά μόνο η λογική της ετικέτας του ονόματος του παραγωγού,και αυτό από μόνο του παραπέμπει σε ανασφάλεια και προβληματική αντίληψη, υπό συνθήκες και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει!!

Αφ ετέρου, και εδώ συντελείται η συνεχής διαδικασία του…βατερλώ, η τελεία απουσία των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών οι οποίες στο σύνολο τους εκτός μιας η δυο εξαιρέσεων,διακατέχονται από την λογική και πρακτική της 10ετίας του 50 και 60, δηλαδή, περισυλλογή απορριμμάτων, ύδρευση, άρδευση όταν το περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχιζε και τελείωνε σε αυτές τις δραστηριότητες, παραφράσοντας την ρήση… εμού εκλεγέντος γαία πυρί μιχθήτω, αντί του …εμού θανόντος!!

Κατόρθωσαν σχεδόν στο σύνολο τους οι δημοτικές αρχές, κόμματα και βουλευτές, από την μεταπολίτευση και μετά, εκτός μιας ή δυο εξαιρέσεων τον Δήμο Ελασσόνας που βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, μέχρι το 1957 όλη η διακίνηση από Δυτική Μακεδονία, Βαλκάνια, Θράκη και Τουρκία, ανθρώπων, ζώων και εμπορευμάτων που γινόταν υποχρεωτικά από εδώ, δεν υπήρχε άλλος τρόπος, με την ανικανότητά τους, την ασχετοσύνη τους ή ακόμα χειρότερα με το…εκλεγέντος εμού γαία πυρί μιχθήτω, να τον θέσουν στην απομόνωση, και μοιραία στην πληθυσμιακή συρρίκνωση!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

Από (70) χιλιάδες που κάποτε αριθμούσε ο Δήμος Ελασσόνας στην τελευταία απογραφή βρεθήκαμε να είμαστε μόλις (25) χιλιάδες!!

Τυχαίο; Προφανώς όχι, όλος αυτός ο μαρασμός έχει ονοματεπώνυμο, δυστυχώς όμως για το μέλλον του τόπου οι δημότες, όσοι απόμειναν, επιλέγουν τους τοπικούς άρχοντες με κριτήρια αλλοπρόσαλλα και καταστροφικά, σπανίως δε με αξιοκρατικά.

Πλέον από την περιοχή μας διέρχονται μόνο νταλίκες όταν για λόγους συντήρησης κλείνει ο δρόμος στα Τέμπη, αφού κανείς άλλος δεν έχει λόγο να επισκεφθεί την Ελασσόνα.

Μοναδικός πόλος έλξης κάποιων ανθρώπων τα Μοναστήρια μας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χωρίς καμία στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πλέον η Λευκή Πόλις του Ομήρου η ένδοξη Ολοοσσών τον μοναδικό τίτλο που μπορεί να φέρει είναι αυτός της… Μπαλωματού!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

πεζοδρόμιο σε κεντρικό δρόμο της πόλης!!

Παντού μπαλώματα, στους δρόμους, στην περισσυλογή των σκουπιδιών σε κάθε τι που …κινείται στον Δήμο Ελασσόνας!!

Αδιάψευστος μάρτυρας η καθημερινότητα με τους δημότες να έχουν φθάσει στα όρια της απελπισίας αφού σε κάθε τους μετακίνηση βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες…πολέμου!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ…ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…                  Ελασσόνα η …μπαλωματού!! ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΕΜΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!!

μπαλώματα

Δρόμοι κατεστραμμένοι, ανύπαρκτα πεζοδρόμια αδυναμία ασφαλούς κυκλοφορίας των κατοίκων παράλογες μονοδρομήσεις με κορυφαία αυτή που διεκδικεί και μια θέση στο βιβλίο γκίνες που επέβαλαν με το τό έτσι θέλω μετά την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην γέφυρα και την αναξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής που ενώ δια στόματος Δημάρχου είχε υποσχεθεί πως θα διόρθωνε το πρόβλημα που προέκυψε με την μονοδρόμηση, για μια ακόμη φορά δεν κράτησε τον λόγο της…υπάρχει το βίντεο το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τους την εξουσία κατέχοντες,ανυπαρξία οράματος,σχεδιασμού,προγραμματισμού, χρηματοδότησης, και οποιασδήποτε ενέργειαςπου θα έδινε την δυνατότητα στον τόπο να…βγεί από την αφάνεια!!

Σα να μη φτάνει όλη αυτή η απίστευτη αθλιότητα και παρακμή…έρχεται η εταιρία που έχει σε εξέλιξη έργα στην Ελασσόνα και ξαναχαλά δρόμο που μόλις πρίν λίγους μήνες επισκευάσθηκε!!

Τόση είναι η αδιαφορία της αλλά και η ανευθυνότητα με αρωγό την Δημοτική Αρχή η οποία δεν πράττει τα αυτονόητα, δεν επιβλέπει πως γίνεται το έργο και αν τηρούνται οι δεσμεύσεις!!

Επίσης και αυτό είναι το τραγικότερο που προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες,είναι η καταστρέφουν το οδόστρωμα που είχε πέσει μόλις πρίν λίγους μήνες!!

απρονοησία; ή οτιδήποτε άλλο, να φροντίσει να προβλέπεται στην μελέτη, αφού αποπερατωθεί το έργο να παραδοθούν και οι δρόμοι όπως ήταν πρίν ξεκινήσει το έργο και όχι δρόμοι…ατελείωτα μπαλώματα και μάλιστα χωρίς να φροντίζουν με μηχάνημα να συμπιέζουν τα σκαμμένα τμήματα με συνέπεια και τα μπαλώματα να…βυθίζονται και να δημιουργούνται κίνδυνοι τόσο για τα οχήματα και πολύ περισσότερο για τους πολίτες!!

Σχετικές δημοσιεύσεις