Όχι στο κλείσιμο της Οικονόμειου Σχολής στην Τσαριτσάνη

Όχι στο κλείσιμο της Οικονόμειου Σχολής στην Τσαριτσάνη

ΨΗΦΙΣΜΑ

Συνέπειες της παραπάνω πολιτικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, είναι εκτός από τη μη λειτουργία της Γ΄ Λυκείου και της μεταφοράς των μαθητών στο Λύκειο Ελασσόνας, η περαιτέρω υποβάθμιση του Σχολείου και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματός του.
Συγκεκριμένα, στο Λύκειο Τσαριτσάνης φοιτούν σήμερα 9 μαθητές στην Α’ Λυκείου, 6 μαθητές στη Β’ Λυκείου και 5 μαθητές στη Γ’ Λυκείου ενώ στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Οικονομείου Σχολής στεγάζεται και το Γυμνάσιο Τσαριτσάνης στο οποίου φοιτούν συνολικά 47 μαθητές.
Η αιτιολογία στην οποία στηρίζεται η συγκεκριμένη απόφαση σας είναι ότι ο αριθμός των μαθητών στις συγκεκριμένες ομάδες προσανατολισμού είναι μικρός, πλην όμως στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει και τμήματα με λιγότερους μαθητές.
Η έκδοση της απόφασης αυτής λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και το γεγονός ότι αφορά τους μαθητές της Γ’ τάξης, συνεπάγεται ολοκληρωτική ανατροπή των σχεδιασμών των οικογενειών των μαθητών και των ίδιων των παιδιών που αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Και αυτό σε μία κρίσιμη σχολική χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων, όπου αντί να αισθάνονται ασφάλεια και οικειότητα στον οικείο σχολικό τους χώρο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα δεδομένα και την αβεβαιότητα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο, όχι μόνο δε δείχνει το προσήκον ενδιαφέρον για τα παιδιά αυτά αλλά ανατρέπει, βάζει φραγμούς και εμπόδια στον αγώνα που δίνουν για το μέλλον τους, και έχουν ανάγκη ηρεμίας και χρόνου για μελέτη, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος την τελευταία χρονιά της φοίτησής τους στο σχολείο.
Η απόφαση του Υπουργείου όχι μόνο δεν λύνει αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα καθώς λόγω της πανδημίας του «covid 19» και των μέτρων για την προστασία των μαθητών, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι Σχολικές Μονάδες με επιπλέον αριθμό μαθητών, και που μάλιστα θα αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται είτε με το λεωφορείο, με όποιους κινδύνους ελλοχεύει αυτό για την υγεία τους αλλά και την υγεία των οικογενειών τους, είτε με ταξί επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το κλείσιμο του Λυκείου της Τσαριτσάνης θα φέρει μαρασμό και θα πλήξει την κοινωνική ζωή του τόπου, στην οποία η νεολαία πρωτοστατεί. Ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου και μεταφορά του στην Ελασσόνα, θα έχει σαν άμεση συνέπεια την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υπεράριθμα τμήματα, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ακόμη λόγοι ιστορικοί επιβάλλουν όχι την υποβάθμιση και κατάργηση αλλά την ενίσχυση του Σχολείου καθώς στον τόπο αυτό ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα σχολεία στο Θεσσαλικό χώρο, το έτος 1670. Εδώ δίδαξαν μεγάλες μορφές των γραμμάτων, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, Ο Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ’ Οικονόμων και άλλοι.
Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τσαριτσάνης στεγάζονται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», η οποία διαθέτει άριστη κτιριακή υποδομή. Διαθέτει αίθουσα πληροφορικής, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλιστα, η Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης από τις 8 Μαρτίου 2020 είναι επισήμως προς ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Το δυναμικό του Σχολείου, οι επιτυχίες των μαθητών αλλά και το γεγονός ότι η κωμόπολη της Τσαριτσάνης έχει έντονη δραστηριότητα, σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσεται συνεχώς και διατηρεί τον πληθυσμό της, συνηγορούν στους λόγους για τους οποίους η απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε κατεύθυνση και απαιτούμε την επανεκτίμηση και την αναθεώρηση της απόφασης.
Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας και να πάρουν θέση.
Τσαριτσάνη, 20.08.2020
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο