ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ- Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…Σφυρίζει αδιάφορα

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ- Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…Σφυρίζει αδιάφορα

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ– Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…

                                                Σφυρίζει αδιάφορα

ΟΙ ΜΚΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ…ΧΡΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ- Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…Σφυρίζει αδιάφορα

Μετά την υπογραφή του Π.Δ για τον Όλυμπο για την δημιουργία του οποίου κάποιοι και από την Ελασσόνα …έβαλαν πλάτη σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσιρώνη, από τους οποίους φυσικά κανείς τους δεν βγήκε στα Μ.Μ.Ε όπως το έπραξαν οι κάθε λογής… μαιδανοί, τυχοδιώκτες και παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, αρκεί να φανούν, να ακουστούν ότι και αυτοί με τον τρόπο τους συνέβαλαν,για να αποκομίσουν δάφνες!!!

Ήδη άρχισαν τα…όργανα και οσονούπω θα ξεπροβάλλουν και οι …επενδυτές, κοντά σιμά θα επιδράμουν και οι αποκαλούμενες ΜΚΟ …γνωστές πλέον και μη εξαιρετέες για την πολυσχιδή τους δράση…ποιος ξεχνάει εκείνη την καταπληκτική Μ.Κ.Ο που είχε οικονομήσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, για φανταστείτε, για να διδάξει στους κατοίκους της Φοργκίνα Φάσο πως να καλλιεργούν ντομάτες, και θα έρθουν να μας …ανοίξουν τα μάτια τι να  πράξουμε σε ότι αφορά την Αξιοποίηση του            Ολύμπου.

Δυστυχώς όμως για τον τόπο, ευχόμαστε να διαψευστούμε, το μέλλον φαντάζει ζοφερό με την Δημοτική Αρχή να μεριμνά και να τυρβάζει περί άλλων και για την Αξιοποίηση του Ολύμπου να σφυρίζει αδιάφορα.

Κατά καιρούς δημοσιεύσαμε μέσα από τις στήλες της ΕτΕ πάρα πολλά κείμενα για το βουνό των Θεών, τα οποία δυστυχώς δεν  αξιοποιήθηκαν.

Στον αγώνα μας αυτό που διαρκεί περισσότερο από 30 χρόνια και είναι συνέχεια των αγώνων όλων εκείνων που πολλές 10ετίες πρίν από εμάς είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα της Αξιοποίησης του Ολύμπου, με αφορμή την υπογραφή του Π.Δ επαναδημοσιεύουμε κάποιες σκέψεις μας και προτάσεις, ελάχιστες, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της δημοτικής Αρχής, να αντιμετωπίσουν αυτές τις σκέψεις ως απαρχή για να ανοίξει επιτέλους στην Ελασσόνα ένας ουσιαστικός διάλογος για τις προοπτικές που διανοίγονται με την νέα πραγματικότητα.

Για να μην είμαστε για μια ακόμα φορά απλά παρατηρητές σε ότι θα κάνουν οι άλλοι για εμάς!!

Παραθέτουμε τα κείμενα…:

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

                                             Ο Όλύμπος…ενώνει

                            ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΑΣΣΟΝΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι έφταιξε τα προηγούμενα χρόνια και ο τόπος πάει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς ωστόσο η απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα να είναι…ευανάγνωστη από την πλειονοψηφία των κατοίκων και αυτό είναι δικαιολογημένο.

Λέει λοιπόν ο Ελασσονίτης δημότηςτι στο καλό συμβαίνει, ζώ σε έναν τόπο που ακόμα το περιβάλλον είναι άριστο και σε πολλά σημεία των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον Δήμο ίσως και αρχέγονο, παράγουμε αν όχι τα ποιοτικότερα προιόντα στην χώρα και στην Ευρώπη, σίγουρα από τα καλύτερα, παράγουμε την μεγαλύτερη ποσότητα του γνωστού τυριού Φέτα και το καλύτερο σε ποιότητα, διαθέτουμε το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, είναι μοναδικότητα πανελλήνια το Π.Ο.Π. Αρνάκι- Κατσικάκι Ελασσόνας, παράγουμε άριστα και βραβευμένα με παγκόσμια βραβεία κρασιά, το κορυφαίο σε ποιότητα Τσίπουρο, το καλύτερο μέλι στον κόσμο, από τα μελίσσια που βόσκουν στις πλαγιές του Ολύμπου,διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αμυγδαλεώνα στην Ελλάδα, οσονούπω θα διαθέτουμε και τον μεγαλύτερο καρυδεώνα , κάποτε τα καπνά, τα λεγόμενα μαύρα Ελασσόνας ήταν και είναι ακόμα περιζήτητα για τα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών, είχαμε τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια Αμπελώνα,τον διαλύσαμε, ο τόπος είναι χειμαδιό, ευλογημένος, η παραγωγή μαλλιού και δερμάτων ζώων ανθούσε, όπως και οι μικρές μονάδες τύπου φασόν που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους και πλειάδα άλλων μικρότερων ή και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Το εκπληκτικότερο όλων, η επιβλητική παρουσία του μυθικού βουνού στους πρόποδες του οποίου όλα συμβαίνουν!!

Αμείλικτο το ερώτημα στα χείλη όλων…τι συμβαίνει, γιατί ο τόπος δεν αναπτύσσεται, τι άλλο χρειάζεται σε μια κοινωνία για να ζήσει και μάλιστα με άνεση και αξιοπρέπεια;

Τι άλλο πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του, να τον κρατήσει στις πατρογονικές ρίζες και γιατί όχι να προσελκύσει και άλλους πληθυσμούς από περιοχές που υστερούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Λείπει ‘ισως το βασικότερο στοιχείο για να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος που έτσι και αλλοιώς υπάρχει, λείπει η ενέργεια εκείνη που θα συνέχει όλες αυτές τις δυνάμεις, ο συνεκτικός κρίκος, που θα λειτουργεί και ως το κέντρο γύρω από το οποίο θα δραστηριοποιείται το σύνολο του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το σημείο αναφοράς, ο συνεκτικός κρίκος,το κέντρο γύρω από το οποίο θα διαδραματίζονται όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες;

Ο Όλυμπος φυσικά, αυτός ο μοναδικός ορεινός όγκος που όμοιός του δεν υπάρχει στον πλανήτη, αυτός ο ορεινός όγκος στις πλαγιές του οποίου φύονται ίσως τα περισσότερα ενδημικά φυτά στον κόσμο,στις κορφές του οποίου κατοίκησαν…οι θεοί του Αρχαίου κόσμου, με το δικό του μικροκλίμα και τις μοναδικότητες του, ο Παγκόσμιος Όλυμπος!!.

Τι θα …γεννηθεί αλήθεια από αυτή την περιστροφική δραστηριότητα των κατοίκων γύρω από το γνωστότερο βουνό στον κόσμο, το οποίο για εκατομμύρια ανθρώπους κυριαρχεί στα όνειρά τους, να μπορέσουν κάποτε να το επισκεφτούνε, να το …αγγίξουν;

Θα …γεννηθεί αυτό που λείπει10ετίες και δυστυχώς λειτουργεί φυγόκεντρα, η Πανελασσονίτικη Συνείδηση!!!

Ζούμε σε έναν ενιαίο Δήμο και το συμφέρον όλων δεν μπορεί παρά να είναι η λογική του…Σύν,δηλαδή…Συνύπαρξη,Συνδημιουργία,Συνέργεια,

Συνοδοιπορία,Συντροφικότητα,Συμπόρευση.

Αντί για αυτό, τι επικρατεί; Όλα τα αντίθετα, όλα αυτά που οδηγούν στη διάσπαση και στην διαίρεση!!

 Κανείς δεν νοιώθει Ελασσονίτης, όλοι νοιώθουν και αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με το όνομα του χωριού τους!!

 Ποτέ δεν είδαμε την Ελασσόνα ως μια γεωγραφική ενότητα για να πετύχουμε ο καθένας με ότι πολιτισμικό… κουβαλάει να χτίσουμε την Ελασσονίτικη συνείδηση, να πάψουμε επιτέλους να λέμεη Φέτα που παράγω εγώ είναι η καλύτερη, το μέλι που παράγω εγώ είναι το ποιοτικότερο, το κρέας που δίνω εγώ στην αγορά είναι πολυτελείας, το κρασί που παράγω εγώ είναι το κορυφαίο.

Όσο θα πορευόμαστε με αυτή τη λογική η αποτυχία θα είναι δεδομένη, άμα δεν κατανοήσουμε ότι… το Ελασσονίτικο μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο, όπως και η Ελασσονίτικη Φέτα, το Ελασσονίτικο κρασί, τα Ελασσονίτικα αμύγδαλα και καρύδια, το Ελασσονίτικο κρέας, τότε θα αναγκαστούμε να άλλάξουμε διεύθυνση οι περισσότεροι για να μπορέσουμε να ζήσουμε!!

Καλές οι διαπιστώσεις θα πείτε,πως όμως θα καταφέρουμε αυτό που  τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας δεν κατάφεραν;

Οι απαντήσεις είναι απλές, άλλωστε στο…απλό κρύβεται η επιτυχία…κάποια από τις πολλές σκέψεις που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση της δημιουργίας επιτέλους της Ενιαίας Αντίληψης, της Συναντίληψης, της Ελασσονίτικης Συνείδησης, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε την δική μας έκθεση προιόντων και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο…χρησιμοποιώντας το…υπερόπλο μας, το κορυφαίο μας συγκριτικό πλεονέκτημα τον Όλυμπο, την» Αγροόλυμπος» ή αγγλιστί την «Agroolympos»!!

Τι θα πετύχουμε με αυτό,,πρώτα απ όλα θα γνωριστούμε μεταξύ μας, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι, που οι κάτοικοί του ζούνε μια μοναδικότητα…συμβολαιγραφικά ανήκουν στην Φαρκαδώνα, τηλεφωνικά, στον Τύρναβο, διοικητικά στην Ελασσόνα και πάει λέγοντας,με τους κατοίκους της Καρυάς και του Λιβαδίου, της Άκρης με το Μεσοχώρι και όλων των πληθυσμών των χωριών με συνέπεια όλο αυτό το ανθρώπινο μωσαικό, χωρίς να χάνει τα πολιτισμικά του στοιχεία να οικοδομεί την Πανελασσονίτικη Αντίληψη, την Συνείδηση που θα απελευθερώσει απίστευτες αναπτυξιακές δυνάμεις που θα δράσουν απολύτως ευεργετικά και καταλυτικά για το μέλλον του τόπου.

Στο ερώτημα γιατί ο Όλυμπος, θεωρούμε ότι ήδη έχουμε απαντήσει σε προηγούμενα άρθρα μας εξηγώντας γιατί ο Όλυμπος είναι το φυσικό σημείο αναφοράς.

Και μόνο αυτή η δράση της  έκθεσης τοπικών προιόντων «Αγροόλυμπος» είναι ικανή να αλλάξει όλο το σκηνικό τόσο σε επίπεδο σχέσεων όσο και οικονομίας.

Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργήσει και να έχει εφαρμογή σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, Αθλητικές…φανταστείτε να συρρέουν απ όλο τον πλανήτη αθλητές και επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες στην κατοικία  του Δία,στο πεδίο της Έρευνας, των Γραμμάτων, της Φυσιολατρείας,της Φιλοσοφίας.

Μας καθιστά όμως ξεχωριστούς, μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα σχεδόν απροσπέλαστο μειονέκτημα το οποίο μας καταδικάζει στην υπανάπτυξη και την μιζέρια και αυτό δεν είναι άλλο από την λογική του αυτονόητου!!

Δηλαδή αυτό που για εμάς είναι αυτονόητο, ότι θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τον Παρθενώνα πολύ απλά γιατί μπορούμε να τον ξαναφτιάξουμε για τους άλλους λαούς είναι το ζητούμενο!!

Αν για εμάς ο Όλυμπος είναι ένα συνηθισμένο βουνό για όλους τους άλλους είναι όνειρο ζωής, ανεκπλήρωτος πόθος να τον …αγγίξουν!!

Όλοι οι άλλοι επειδή ακριβώς το στερούνται το βλέπουν και το επιζητούν, και, εμείς που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε αυτό, με αυτό, δυστυχώς δεν το βλέπουμε!!!

 Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτιά μας, και να προσεγγίσουμε όλο αυτό που διαθέτουμε με τα μάτια ενός Γάλλου, ενός Ιάπωνα, ενός Κινέζου, ενός Αμερικανού για να κατανοήσουμε την αξία του και  μάλιστα  να αντιληφθούμε ότι κατέχει θέση παγκόσμιου υπερόπλου;

Είμαστε λίγες ημέρες πρίν από τις εκλογές και δυστυχώς από πολλούς υποψηφίους ακούμε διάφορα για τον Όλυμπο και μας προξενεί θλίψη η διαπίστωση ότι επιχειρούν απολύτως ευκαιριακά και μόνο για… αλίευση ψήφων τάχα μου κάτι να πούνε, να προτείνουν, να κάνουμε εκείνο ή το άλλο χωρίς να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι περί τίνος πρόκειται!!

Η προσέγγιση στον Όλυμπο δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματική ούτε ευκαιριακή,θα είναι Ολιστική και θα …ακουμπά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μια Συλλογικότητα και από ανθρώπους που έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν!!

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

                                            Όλυμπος ο Οικουμενικός

ΑΣ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΑ…ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Ζούμε σε ένα τόπο προνομιακό στον Δήμο Ελασσόνας με πολύ …βαριά  πολιτισμική κληρονομιά, σε ένα τόπο που…υπάρχει πρίν από τον Όμηρο, σε ένα τόπο που στο διάβα των αιώνων η παρουσία του στο Ιστορικό γίγνεσθαι είναι αδιάλειπτη, στα χώματα του οποίου επέλεξαν να  κατοικήσουν οι …θεοί και να διαδραματιστούν γεγονότα που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Σε ένα τόπο που ήταν και παραμένει το φυσικό…πέρασμα ανθρώπων, ζώων και πτηνών, στο… σταυροδρόμι που όλοι χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους σκοπούς τους και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Από μόνα τους τα τοπωνύμια μαρτυρούν του λόγου το αληθές…Περραιβία, Διάβα, Σαραντάπορος, Πόρτες.

Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης η Αρχαία Περραιβία ,ο νύν Δήμος Ελασσόνας  ήταν πάντα και παραμένει τόπος Οικουμενικός

Όταν οι…θεοί επιλέγουν την κατοικία τους φροντίζουν ο τόπος αυτός να είναι ο καλύτερος, να μπορούν να εποπτεύουν τα πάντα για να τα ρυθμίζουν όλα και φυσικά να απολαμβάνουν  ότι καλύτερο παράγει η γή, τα καλύτερα αγαθά, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Αυτός είναι ο τόπος μας που ύμνησε ο… θείος Όμηρος, που μας… κοινώνησε το έργο των προγόνων μας,με τις διηγήσεις του για τον Άζωρο, τον πηδαλιούχο της Αργούς, τον μάντη Μόψο, τους Περραιβούς με τα μαύρα τους καράβια, τον Πολυποίτη, την δυσχείμερη Δωδώνη, την Λευκή Πόλη την Ολοοσσώνα, και,και,…αδιαλείπτως αφού παρέλαβαν την σκυτάλη οι επόμενοι, μέχρι και τις ημέρες μας σε όλες τις ιστορικές…στιγμές που έζησε ο τόπος, μέσα από τη δράση ανεπανάληπτων προσωπικοτήτων.

Είναι κοινό μυστικό ότι σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας, λές και είναι έμφυτο, υπάρχει η προσμονή ότι ο Όλυμπος…μπορεί, ότι το μυθικό βουνό θα… ξανακατοικηθεί από τους …θεούς όταν αποφασίσουμε να γίνουμε μέτοχοι αυτής της απίστευτης και μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς, που μας άφησαν, άμα φανούμε αντάξιοι και ενεργοποιήσουμε την…Οικουμενικότητα!!

Μέσα στην …Οικουμενικότητά του ο Όλυμπος δεν μπορεί φυσικά να,,,κομματιάζεται , είναι αδιανόητο να μιλάμε για Ανατολική πλευρά και για Νοτιοδυτική κάτι που ορισμένοι κύκλοι με μεθοδικότητα καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια προφανώς για ίδια συμφέροντα!!

Είναι ώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις συμπεριφορές και με φρόνηση…Ολύμπια, όλοι όσοι κατοικούμε στις παρυφές του Ολύμπου να επανεργοποιήσουμε τα…Παγκόσμια περάσματα και να στήσουμε…γέφυρες με την δημιουργία του… Ολύμπιου Μονοπατιού, να συνδέσουμε τις ακτές του Αιγαίου με τις κορφές του Δία μέσα από τα άγρια σε ομορφιά μικρά μονοπάτια του, κατηφορίζοντας στην Περραιβική γή, περιδιαβαίνοντας στα Αρχαία Περάσματα και από εκεί να οδηγούμαστε στην γή των Μετεώρων και τανάπαλιν παρέχοντας τη δυνατότητα στα εκατομμύρια των επισκεπτών να γεύονται κατά την διάρκεια της διαμονής τους τα θεικά προιόντα, όλα αυτά τα αγαθά που απολάμβαναν οι …θεοί και οι ημίθεοι, μεταξύ αυτών, την κορυφαία σε ποιότητα Φέτα, το καλύτερο μέλι στον κόσμο, και, φυσικά το ποτό των ποτών, το Νέκταρ,το κρασί και το τσίπουρο που όμοιά τους δεν υπάρχουν.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία να…ξαναζωντανέψουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής και να…ζήσουμε νοερά το μεγαλείο τους, αντικρύζοντά ς τους στον χώρο που θα στεγάσει το μυθολογικό- θεματικό Πάρκο !!

Χτίζοντας την βιβλιοθήκη του…Ολύμπου, καλώντας τους απανταχού Ελασσονίτες όπου εντοπίζουν κάποια αναφορά σε εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, επιστημονικές μελέτες, Συνέδρια. Σεμινάρια, να φροντίζουν να περιέρχονται στην κατοχή τους για να καταστήσουμε την βιβλιοθήκη του Ολύμπου Οικουμενικό σημείο αναφοράς για το σύνολο των ανθρώπων.

Οικοδομώντας την Φιλοσοφική Σχολή στην οποία θα φοιτούν νέοι από τα πέρατα της γής και θα γαλουχούνται στα νάματα της σοφίας των προγόνων, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Αναξίμανδρου, του Επίκουρου …και της αστείρευτης γνώσης όλων των Σοφών μας.

Αναβιώνοντας τους  αθλητικούς αγώνες των Περραιβών, τις Δολιχοδρομίες και όχι μόνο, προχωρώντας και σχεδιάζοντας την διοργάνωση και όλων των σύγχρονων αθλημάτων στη…σκιά του Ολόλαμπρου Ολύμπου.

Ερευνώντας την σπάνια και μοναδική στον πλανήτη χλωρίδα του αλλά και της προσέγγισης με την πανίδα παρατηρώντας και χαίροντας τα ονομαστά Αγριόγιδά του και τους…βασιλείς των αιθέρων, τους Ολύμπιους Αετούς.

Διεισδύοντας  μέσα  από την μελέτη της γεωμορφολογίας, στο Παγκόσμιας Εμβέλειας Ερευνητικό Κέντρο του, στην εποχή της Δημιουργίας, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο την πορεία της ζωής στον πλανήτη.

Παρατηρώντας από το… Παρατηρητήριο τις εναλλαγές στα χρώματα της φύσης 365 ημέρες το χρόνο ανάλογα με την εποχή, αλλά και τα μοναδικά και απίστευτα σε ομορφιά…παιχνιδίσματα του φωτός του ηλίου, με τις κορφές, στην Ανατολή, και στη Δύση, εκεί που ούτε το χιόνι μπορεί να τις κατακτήσει.

Περπατώντας στο…θρυλικό  «ξερολάκκι» , μέσα στα «καζάνια» σκαρφαλώνοντας στο «Σκολιό» και στο «Μύτικα» περνώντας από τη μια… διάσταση στην άλλη με το πέρασμα από τις «Πόρτες» αφού διαβούμε την επικίνδυνη διαδρομή «κόψη Ναούμ» …κατακτώντας τα φοβερά και τρομερά «χτένια», απολαμβάνοντας τους γλυκύτατους ήχους του Ολύμπιου Οικοσυστήματος, ακούγοντας και θωρώντας τον φύλακα φρουρό των Αγριόγιδων(το αρσενικό) στην εμφάνιση ανεπιθύμητων να σφυρίζει και να ειδοποιεί το κοπάδι για την…ξένη εισβολή!

Ζώντας την περιπέτεια και τις καταπληκτικές αλλά και φοβερές εναλλαγές του Ολύμπιου Μικροκλίματος ευρισκόμενοι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μέσα στην…καρδιά του Καιρού, αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, το Χαλάζι, το χιόνι, τη βροχή, την καταιγίδα, την χιονοθύελλα, τον καύσωνα, τις ριπές του ανέμου και την τρομερή πτώση των κεραυνών, στιγμές που..συνθέτουν από μόνες τους …ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής!

Αυτόν λοιπόν, τον… δικό μας Όλυμπο, τον Παγκόσμιο, τον Οικουμενικό θέλουμε να προσεγγίσουμε,να ανταποκριθούμε στο… αέναο κάλεσμά του και να…φιλοξενηθούμε στην αγκαλιά του, γιατί μας περιμένει, μας το ζητά και μας διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να φοβηθούμε τίποτα, αρκεί να το θελήσουμε!!

Εμείς, μια Ομάδα Ανθρώπων, επιστημόνων, ερευνητών, παραγωγών, κτηνοτρόφων αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στο Ολύμπιο κάλεσμα και να ξεκινήσουμε το ταξίδι της γνωριμίας με τον Όλυμπο,δίνοντας την δυνατότητα στον…Παγκόσμιο Πολίτη να το ζήσει, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια, για να να συμβεί αυτό, όχι γιατί είναι αυτοσκοπός, αλλά για να διαθέτουμε εκτός από το επιστημονικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό κύρος και το Θεσμικό, έτσι ώστε σε…συνεργασία με το Μυθικό βουνό, μέχρι εκεί που θα μας επιτρέψει, να γευτούμε τα…δώρα του που απλόχερα μας χαρίζει!!

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕΧΘΕΣΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

 

 

Ο Όλυμπος…ξεκλειδώνει!!

 

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Μέρες που είναι θα ακούμε όλο και περισσότερο προτάσεις επι προτάσεων για τον Δήμο Ελασσόνας, για τα χωριά, να κάνουμε πλατείες, να κάνουμε πάρκα, να  κάνουμε παιδικές χαρές, να λύσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των επαγγελματιών, και όλων των κατοίκων παραμένοντας ωστόσο στο θεωρητικό μέρος και στις εκθέσεις ιδεών, ξεπερνώντας ενίοτε και τις αρμοδιότητες και εξουσίες του πρωθυπουργού της χώρας, στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουμε τους συνδημότες μας προκειμένου να αποσπάσουμε την ψήφο τους και να εκλεγούμε!!

Και όταν εκλεγόμαστε…ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι από όσα λέγαμε τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί για αυτονόητους λόγους, ωστόσο…όσοι εκλεγήκαμε τη δουλειά μας την κάναμε!!

Ακούμε και διαβάζουμε…μέρες που είναι…να κάνουμε πλατείες στα χωριά και παιδικές χαρές, μέχρι και για σχολεία ακούσαμε!!

Με κάθε σεβασμό στο όραμα του καθένα και ας μας συγχωρέσουν όσοι μας θεωρήσουν… σκληρούς στη διατύπωση, με θλίψη ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις προτάσεις, όχι γιατί είναι κακές αλλά διότι πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, καταδεικνύοντας είτε τον…στρουθοκαμηλισμό είτε την πονηρία κάποιων, αρκεί να …αλιεύσουν ψήφους.

Τα σχολεία τα χρειαζόμαστε για να στεγάσουμε τα παιδιά μας για να μάθουν γράμματα, τις παιδικές χαρές τις θέλουμε για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας,τις πλατείες τις θέλουμε για να συναντώνται οι συνδημότες, να συζητάνε και να χαίρονται τα παιδιά που θα παίζουν και ο κατάλογος μακρύς.

Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όλο αυτό το πλαίσιο ή όραμα η πρόταση ή όπως θέλετε ονομάστε το;

 Τα παιδιά, οι άνθρωποι!! Μη παιδιά, μη άνθρωποι, όλα είναι άχρηστα.

Σε τι γινόμαστε μάρτυρες όλοι μας τα τελευταία χρόνια χωρίς να προβαίνουμε στην παραμικρή κίνηση και ενέργεια για να το…αναχαιτίσουμε;

Στην καθημερινή φυγή των ανθρώπων μας όχι για το ταξίδι της…Ζωής, αυτό κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, αλλά για την αναζήτηση εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα της επιβίωσης!!

Υπάρχουν χωριά σήμερα στον Δήμο μας και είναι δυστυχώς πολλά, που δεν ακούγονται παιδικές φωνές, παρά μόνο η καμπάνα που ηχεί πένθιμα ενημερώνοντας όσους εναπόμειναν ότι ακόμη ένας συγχωριανός τους έφυγε από τη ζωή.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όσο εμείς που υποτίθεται ότι αγαπάμε τον τόπο και επιμένουμε να παραμένουμε, άμα δεν ανοίξουμε τα μάτια μας και άμα δεν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, η κατάρρευση στο σύνολο του Δήμου θα είναι νομοτελειακή!!

Σε έναν τόπο που…ζεί στους αιώνες αδιάλειπτα πρίν ακόμα από τον Όμηρο, και αυτό θα είναι το όνειδος της γενιάς μας!!

Άμα ανατρέξει κανείς στις σελίδες της ΕΚΔΟΣΗΣ, στα 22 και πλέον χρόνια που κυκλοφορεί έχουν γραφεί τα πάντα για όσα χρειάζεται ο Δήμος, έχουν γίνει προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από πολλούς Ελασσονίτες.

Να  κάνουμε τους δρόμους, να κατασκευάσουμε την σήραγγα στην Μελούνα…τι είχε γίνει και τότε όταν για πρώτη φορά η ΕΚΔΟΣΗ ανέδειξε αυτή την προοπτική, όλοι οι πολιτευτές, οι βουλευτές οι υφυπουργοί, οι υπουργοί όποτε θυμόταν…πετούσαν και δύο κορώνες για την περιβόητη σήραγγα και ένα σωρό μπλά μπλά!!

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι,,,σωτήρες διάβαζαν μονάχα τους τίτλους της εφημερίδας και ποτέ το περιεχόμενο, άλλωστε όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, το περιεχόμενο τους άφηνε παγερά αδιάφορους, δεν τους ενδιέφερε!!

Ποτέ δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν έστω και λίγες γραμμές από τα κείμενα γιατί τότε θα διαπίστωναν ότι αυτή η πρόταση και κάθε άλλη που θα δημιουργούσε συνθήκες ανάπτυξης, ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με την προοπτική Αξιοποίησης του Ολύμπου.

Γιατί με  τον Όλυμπο;

Διότι πολύ απλά άλλος λόγος για την διάνοιξη της σήραγγας π.χ. γι αυτούς που κυβερνάν τον τόπο και για την οικονομία, δεν υφίσταται.

Δεν νοιάζεται κανείς τους άμα εμείς που ανεβοκατεβαίνουμε την Μελούνα κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε, για αυτούς όλα είναι οικονομία και τίποτ άλλο.

Η σήραγγα θα κατασκευαστεί μονάχα όταν θα συντρέχουν οι λόγοι, όταν αυτό θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τα οικονομικά, αλλοιώς δεν θα γίνει ποτέ!!

Υπήρξαν εποχές που σε όλες τις θέσεις κλειδιά στον Κρατικό μηχανισμό κατείχαν Ελασσονίτες και Λαρισαίοι και θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις-ο Σουφλιάς υπήρξε Υπουργός Πεχωδε για χρόνια και με μια του υπογραφή θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο, το ίδιο και ο Φίλιππος Σαχινίδης και παλαιότερα οι Φαρμάκης, Αγοράστης, Παπαδημόπουλος, Χατζημιχάλης και όσοι διετέλεσαν σε θέσεις εξουσίας.

Δεν έγινε όμως ποτέ διότι δεν υπήρχε η… πρωτογενής αιτία που θα τους έπειθε για την σκοπιμότητα, η ακόμα αν το θέλετε, θα τους εξανάγκαζε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι η πρωτογενής αιτία;

 Ο Όλυμπος και η Αξιοποίησή του φυσικά, και, για τα υπόλοιπα 50 τουλάχιστον χρόνια δεν θα υπάρξει άλλος λόγος για να Αξιοποιηθεί η περιοχή.

Δεν τους ενδιαφέρει πλέον αυτός ο οδικός άξονας, ο φυσικός οδικός άξονας που πάντα συνέδεε την Βόρειο όπως λέγονταν Ελλάδα με την Νότια Ελλάδα και αυτό διαφάνηκε από το έτος 1957 που έγινε η διάνοιξη της Εθνικής οδού στα Τέμπη!!

Υπήρχε μια ελπίδα, η Ελασσόνα να…έμπαινε στο…παιχνίδι των οδικών αξόνων πέριξ των οποίων στήνονται όλες οι επιχειρήσεις και η ανάπτυξη, όταν ο οδικός Άξονας Ε65 είχε προγραμματιστεί να διέρχεται την Ελασσόνα συνδέοντας την Εγνατία οδό με τον Π.Α.Θ.Ε και ουσιαστικά τα Βαλκάνια και την Δυτική Μακεδονία με το λιμάνι του Βόλου και από εκεί με την Ευρώπη την Ασία και άλλες Ηπείρους.

Δυστυχώς αυτό το υπερέργο δεν έγινε ποτέ διότι κάποιοι πολιτικοί φρόντισαν να το…κλέψουν από τον φυσικό του χώρο και να το μεταφέρουν στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στην Λαμία!!

Έκτοτε η Ελασσόνα που βρίσκεται σε θέση …κλειδί, έχασε το φυσικό προνόμιό της και πλέον σε ότι αφορά αυτά τα έργα που από μόνα τους είναι αναπτυξιακά, τέθηκε στα Αζήτητα!!

Διαθέτουμε ωστόσο έναν ακόμα…άσσο στο μανίκι μας και αυτό είναι η Αξιοποίηση του Νοτιοδυτικού Ολύμπου που άμα ξεκινήσουμε, σε χρόνο ελάχιστο όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Κινδυνεύουμε όμως άμα δεν το κάνουμε τώρα να χάσουμε απόλυτα το…παιχνίδι!!

Ήδη από την Ανατολική πλευρά 70 χρόνια οι άνθρωποι εργάζονται Αξιοποιώντας τον Όλυμπο και έχουν πετύχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Άμα εμείς δεν το κάνουμε τώρα όλα θα γίνονται από την Ανατολική πλευρά και όλα θα δρομολογηθούν από εκεί για τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα ούτε να παρέμβουμε, ούτε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της εξέλιξης.

Ακόμα υπάρχουν κάποιες ελπίδες να γίνουμε μέρος του σχεδιασμού των οδικών αξόνων και να επουλώσουμε την βαθιά πληγή που μας προξένησε η …κλοπή του Ε65, να σταματήσουμε την αιμορραγία να μπούμε σε φάση…ανάρρωσης και σίγουρης διεκδίκησης τμήματος της ανάπτυξης.

Για να συμβεί όμως αυτό είναι απαραίτητο να ασχοληθούνε άνθρωποι που έχουν την γνώση για το πρόβλημα, την εμπειρία από την μακρά τους ενασχόληση, και, την βούληση να παλέψουν για να κερδίσουμε το…στοίχημα της Αξιοποίησης του Ολύμπου, που θα μας δώσει την δυνατότητα να …ξεκλειδώσουμε τις… πόρτες της Ανάπτυξης, που παραμένουν ερμητικά κλειστές καθώς κάποιοι στο παρελθόν φρόντισαν να πετάξουν τα κλειδιά εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις