Όλυμπος ο Οικουμενικός

Όλυμπος ο Οικουμενικός

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

                           Όλυμπος ο Οικουμενικός

ΑΣ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΑ…ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Γράφει ο Απόστολος Βάλλας ζητώντας την ψήφο σας για να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι…

Όλυμπος ο Οικουμενικός

Ζούμε σε ένα τόπο προνομιακό, στον Δήμο Ελασσόνας, με πολύ …βαριά  πολιτισμική κληρονομιά, σε ένα τόπο που…υπάρχει πρίν από τον Όμηρο, σε ένα τόπο που στο διάβα των αιώνων η παρουσία του στο Ιστορικό γίγνεσθαι είναι αδιάλειπτη, στα χώματα του οποίου επέλεξαν να  κατοικήσουν οι …θεοί και να διαδραματιστούν γεγονότα που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Σε ένα τόπο που ήταν και παραμένει το φυσικό…πέρασμα ανθρώπων, ζώων και πτηνών, στο… σταυροδρόμι που όλοι χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους σκοπούς τους και για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Από μόνα τους τα τοπωνύμια μαρτυρούν του λόγου το αλήθές…Περραιβία, Διάβα, Σαραντάπορος, Πόρτες.

Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης η Αρχαία Περραιβία ,ο νύν Δήμος Ελασσόνας  ήταν πάντα  τόπος  Οικουμενικός, σημείο αναφοράς.

Όταν οι…θεοί επιλέγουν την κατοικία τους φροντίζουν πάντα να είναι στον καλύτερο τόπο, να μπορούν να εποπτεύουν τα πάντα, να τα ρυθμίζουν όλα και φυσικά να απολαμβάνουν  ότι ποιοτικότερο παράγει η γή, τα καλύτερα αγαθά, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Αυτός είναι ο τόπος μας που ύμνησε ο θείος Όμηρος, που μας… κοινώνησε το έργο των προγόνων μας,με τις διηγήσεις του για τον Άζωρο, τον πηδαλιούχο της Αργούς, τον μάντη Μόψο, τους Περραιβούς με τα μαύρα τους καράβια, τον Πολυποίτη, την δυσχείμερη Δωδώνη, την Λευκή Πόλη την Ολοοσσώνα, και,…αδιαλείπτως αφού παρέλαβαν την σκυτάλη οι επόμενοι, μέχρι και τις ημέρες μας σε όλες τις ιστορικές…στιγμές που έζησε ο τόπος, μέσα από τη δράση ανεπανάληπτων προσωπικοτήτων.

Όλυμπος ο Οικουμενικός

Είναι κοινό μυστικό και ζητούμενο, ότι σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας, λές και είναι έμφυτο,καταγεγραμμένο στο DNA τους, η προσμονή ότι ο Όλυμπος…μπορεί, ότι το μυθικό βουνό θα… ξανακατοικηθεί από τους …θεούς όταν εμείς αποφασίσουμε να γίνουμε μέτοχοι αυτής της απίστευτης πολιτισμικής κληρονομιάς, που μας άφησαν, άμα φανούμε αντάξιοι και… ενεργοποιήσουμε την Οικουμενικότητα του!!

Μέσα στην …Οικουμενικότητά του ο Όλυμπος δεν μπορεί φυσικά να,,,κομματιάζεται , είναι αδιανόητο να μιλάμε για Ανατολική πλευρά και για Νοτιοδυτική κάτι που ορισμένοι κύκλοι με μεθοδικότητα καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια προφανώς για ίδια συμφέροντα!!

Είναι ώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις συμπεριφορές και με φρόνηση…Ολύμπια, όλοι όσοι κατοικούμε στις παρυφές του Ολύμπου να επανεργοποιήσουμε τα…Παγκόσμια περάσματα και να στήσουμε…γέφυρες με την δημιουργία του… Ολύμπιου Μονοπατιού, να συνδέσουμε τις ακτές του Αιγαίου με τις κορφές του Δία μέσα από τα άγρια σε ομορφιά μικρά μονοπάτια του, κατηφορίζοντας στην Περραιβική γή, περιδιαβαίνοντας στα Αρχαία Περάσματα και από εκεί να οδηγούμαστε στην γή των Μετεώρων και τανάπαλιν παρέχοντας την δυνατότητα στα εκατομμύρια των επισκεπτών να γεύονται κατά την διάρκεια της διαμονής τους τα θεικά προιόντα, όλα αυτά τα αγαθά που απολάμβαναν οι …θεοί και οι ημίθεοι, μεταξύ αυτών, την κορυφαία σε ποιότητα Φέτα, το καλύτερο μέλι στον κόσμο, και, φυσικά το ποτό των ποτών, το Νέκταρ,το κρασί και το τσίπουρο που όμοιά τους δεν υπάρχουν.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία να…ξαναζωντανέψουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής και να…ζήσουμε νοερά το μεγαλείο τους, αντικρύζοντά ς τους στον χώρο που θα στεγάσει το μυθολογικό- θεματικό Πάρκο !!

Χτίζοντας την βιβλιοθήκη του…Ολύμπου, καλώντας τους απανταχού Ελασσονίτες όπου εντοπίζουν κάποια αναφορά σε εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, επιστημονικές μελέτες, Συνέδρια. Σεμινάρια, να φροντίζουν να περιέρχονται στην κατοχή τους για να καταστήσουμε την βιβλιοθήκη του Ολύμπου Οικουμενικό σημείο αναφοράς για το σύνολο των ανθρώπων.

Οικοδομώντας την Φιλοσοφική Σχολή στην οποία θα φοιτούν νέοι από τα πέρατα της γής και θα γαλουχούνται στα νάματα της σοφίας των προγόνων, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Αναξίμανδρου, του Επίκουρου …και της αστείρευτης γνώσης όλων των Σοφών μας.

Αναβιώνοντας τους  αθλητικούς αγώνες των Περραιβών, τις Δολιχοδρομίες και όχι μόνο, προχωρώντας και σχεδιάζοντας την διοργάνωση και όλων των σύγχρονων αθλημάτων στη…σκιά του Ολόλαμπρου Ολύμπου.

Ερευνώντας την σπάνια και μοναδική στον πλανήτη χλωρίδα του αλλά και της προσέγγισης με την πανίδα παρατηρώντας και χαίροντας τα… ονομαστά Αγριόγιδά του και τους…βασιλείς των αιθέρων, τους Ολύμπιους Αετούς.

Διεισδύοντας  μέσα  από την μελέτη της γεωμορφολογίας, στο Παγκόσμιας Εμβέλειας Ερευνητικό Κέντρο του, στην εποχή της Δημιουργίας, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο την πορεία της ζωής στον πλανήτη.

Παρατηρώντας από το… Παρατηρητήριο τις εναλλαγές στα χρώματα της φύσης, 365 ημέρες το χρόνο ανάλογα με την εποχή, αλλά και τα μοναδικά και απίστευτα σε ομορφιά…παιχνιδίσματα του φωτός του ηλίου, με τις κορφές, στην Ανατολή, και στη Δύση, εκεί που ούτε το χιόνι μπορεί να τις κατακτήσει.

Περπατώντας στο…θρυλικό  «ξερολάκκι» , μέσα στα «καζάνια», σκαρφαλώνοντας στο «Σκολιό» και στον «Μύτικα» περνώντας από τη μια… διάσταση στην άλλη με το πέρασμα από τις «Πόρτες», αφού διαβούμε την…άγρια σε ομορφιά «κόψη Ναούμ» …κατακτώντας τα φοβερά και τρομερά «χτένια», απολαμβάνοντας τους γλυκύτατους ήχους του Ολύμπιου Οικοσυστήματος, ακούγοντας και θωρώντας τον φύλακα φρουρό των Αγριόγιδων(το αρσενικό) στην εμφάνιση ανεπιθύμητων να σφυρίζει και να ειδοποιεί το κοπάδι για την…ξένη εισβολή, να μεταφερόμαστε νοερά στην εποχή των…θεών και να γινόμαστε θεατές του ανθρωπίνου γίγνεσθαι!

Ζώντας την περιπέτεια με τις καταπληκτικές και απίστευτες εναλλαγές του Ολύμπιου Μικροκλίματος ευρισκόμενοι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μέσα στην…καρδιά του Καιρού, αντιμέτωποι με όλα τα καιρικά φαινόμενα, το Χαλάζι, το χιόνι, τη βροχή, την καταιγίδα, την χιονοθύελλα, τον καύσωνα, τις ριπές του ανέμου την τρομερή πτώση των κεραυνών, στιγμές που..συνθέτουν από μόνες τους …ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής!

Αυτόν λοιπόν, τον… δικό μας Όλυμπο, τον Παγκόσμιο, τον Οικουμενικό θέλουμε να προσεγγίσουμε,να ανταποκριθούμε στο… αέναο κάλεσμά του και να…φιλοξενηθούμε στην αγκαλιά του, γιατί μας περιμένει, μας το ζητά και μας διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να φοβηθούμε τίποτα, αρκεί να το θελήσουμε και να τον σεβαστούμε!!

Εμείς, μια Ομάδα Ανθρώπων, επιστημόνων, ερευνητών, παραγωγών, κτηνοτρόφων αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στο… Ολύμπιο κάλεσμα και να ξεκινήσουμε το ταξίδι της γνωριμίας με τον Όλυμπο,δίνοντας την δυνατότητα στον…Παγκόσμιο Πολίτη να το ζήσει, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια, για να εκλεγούμε, όχι γιατί είναι αυτοσκοπός, αλλά για να διαθέτουμε εκτός από το επιστημονικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό κύρος, και το Θεσμικό, έτσι ώστε σε…συνεργασία με το Μυθικό βουνό, μέχρι εκεί που θα μας επιτρέψει, να γευτούμε τα…δώρα του που απλόχερα μας χαρίζει!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις