Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ…ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΞΕΡΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ!!

               Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ

Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

Σιγοβράζει το …λαικό καζάνι στα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς μετά την είδηση ότι τα πλατάνια που ξεράθηκαν εξ αιτίας ενός μύκητα, κυρίως όμως από την αδιαφορία των Αρχών σε όλα τα επίπεδα παρά τις εκκλήσεις κατοίκων και τοπικών μέσων ενημέρωσης, αποφασίστηκε νε δοθούν σε συγκεκριμένη βιομηχανία ξύλου αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων λέγοντας χαρακτηριστικά ‘ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα κλαδάκι για τον φόβο μετάδοσης της ασθένειας .

Η έκταση του πλατανόδασους του πρώην Δήμου Ποταμιάς είναι τεράστια και αυτό σημαίνει πως κάποιοι θα κερδίσουν απίστευτα χρηματικά ποσά με τους κατοίκους για μια ακόμα φορά να είναι απλοί θεατές του ξεπουλήματος του τοπικού τους πλούτου!!

Μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο κάποιοι επιτέλους αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση του προβλήματος έστω και με εγκληματική καθυστέρηση.

Ένας μύκητα που προσβάλλει τα πλατάνια φαίνεται πως εξαπλώθηκε στην περιοχή μας χωρίς ποτέ να γίνουν ενέργειες για την αναχαίτισή του και φτάσαμε σήμερα στο τραγικό σημείο αφ ενός μέν να είναι αναγκαίο να κοπούν όλα τα δένδρα που έχουν προσβληθεί, αφ ετέρου σε απόσταση 15 μέτρων από τα προσβεβλημένα, να κοπούν και όλα τα πράσινα, αυτά που φαίνονται υγιή για να μην εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο ο μύκητας!!

Περίμεναν δηλαδή οι αρμόδιοι όσοι και όποιοι είναι να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, δεν πήγαινε άλλο, αφού σχεδόν θα εξαφανιστεί στο σύνολό του το πλατανόδασος για να…ξυπνήσουν!!

Ευθέως και χωρίς περιστροφές αυτό εμάς μας βάζει σε πολλές σκέψεις, γιατί και πως!!

Μετά από αυτή την δυσάρεστη εξέλίξη οι κάτοικοι πίστευαν ότι τουλάχιστον θα είχαν την δυνατότητα μέσα από προγραμματισμό να γίνουν κάτοχοι ποσότητας ξεραμένων πλατανιών προκειμένου να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες τους για θέρμανση και άλλες κατασκευές.

Μια δυσάρεστη και απρόσμενη έκπληξη τους περίμενε όμως διότι σύμφωνα με τους αρμόδιους τα ξερά πλατάνια που θα κοπούν πρέπει να μεταφερθούν με κλειστά φορτηγά σε κατάλληλους χώρους όπου θα υποστούν ειδική επεξεργασία για να εξαλειφθεί ο μύκητα και να διακοπή η ροή του με συνέπεια να καταστρέφει και άλλα υγιή δένδρα.

Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

Βέβαια σε ότι αφορά αυτή την εξέλιξη …χωρά πολύ συζήτηση και οι κάτοικοι επ ουδενί δεν πείθονται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την περισυλλογή των ξερών πλατανιών.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα σύμφωνα με επιστήμονες, τα υγιή δένδρα που θα κοπούν υποχρεωτικά σε ακτίνα 15 μέτρων από τα άρρωστα, να δοθούν στους κατοίκους της περιοχής για τις ανάγκες τους χωρίς τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας.

Σε κάθε περίπτωση κάνοντας χρήση και την γνωστή κινηματογραφική ατάκα…είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!

Μιλάμε για χιλίάδες τόνους, κυβικά ξύλα με χρηματικά ποσά που ζαλίζουν.

Πρόσφατα στις 19 Σεπτεμβρίου ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Πραιτωρίου Ελασσόνας με ανακοίνωσή του προειδοποιούσε για το κακό,συγκεκριμένα έλεγε: «Λίγο έξω από το χωριό Πραιτώρι Ελασσόνας και στον δρόμο για το χωριό Μαγούλα υπάρχει μια πραγματική όαση.

Πρόκειται για ένα πλατανόδασος που κοσμεί την περιοχή και αποτελεί σημείο αναφοράς για μόνιμους κατοίκους και περαστικούς. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η εικόνα αλλάζει. Πανύψηλα δέντρα δεκάδων μέτρων μεταμορφώνονται.

Χάνουν την καταπράσινη φυλλωσιά τους, αλλάζει το χρώμα του κορμού, ξεραίνονται και κάποια πέφτουν. Κλαδιά, κορμοί χάνονται και αυτόματα ο τόπος μετατρέπεται σε κάτι ξένο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι νέοι της περιοχής διοργάνωναν παλιότερα συναντήσεις με μουσική, τραγούδια και χορό στο σημείο αυτό, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη το περασμένο καλοκαίρι λόγω των κινδύνων που υπάρχουν.

Όμως το πλατανόδασος δεν είναι το μόνο σημείο που συμβαίνει αυτό, καθώς τα τελευταία χρόνια ένας μύκητας γίνεται η αιτία να αλλάζουν τοπία με πλατάνια σε όλη την Ελλάδα.

Θυμώμενοι τα μάλα οι κάτοικοι

   ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ

Εκεί στον Δήμο Ελασσόνας η νέα Δημοτική Αρχή πήρε χαμπάρι τι γίνεται τι είναι σε εξέλιξηή αρμενίζει ακόμα σε πελάγη αδιαφορίας, διότι παρά το γεγονός των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων, δεν είδαμε καμία αντίδραση και καμία παρέμβαση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χιλιάδων κυβικών ξύλων που θα προκύψουν από την κοπή των άρρωστων πλατανιών.

Μήπως επέλεξαν την γνωστή τους τακτική, την δημοσιουπαλληλική,.. α, κυττάξτε να δείτε, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε αρμοδιότητα, αφορά την Δασική Υπηρεσία προφανώς και το αρμόδιο Υπουργείο, οπότε ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι…νίπτουν τα χείρας των, ή ακόμα χειρότερα,να κινούνται παρασκηνιακά, μέσα στα λαγούμια και στα σκοτάδια για να αποκομίσουν οφέλη!!

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις