Βαθαίνει η ρήξη Γάτσα-Καρανίκα με τους Δημότες

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ!!!

Βαθαίνει η ρήξη Γάτσα-Καρανίκα με τους Δημότες

ΖΑΡΛΑΔΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΡΑΞΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΟΥ

Διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση πλέον μεταξύ της Δημοτικής Αρχής Γάτσα-Καρανίκα με το σύνολο των δημοτών των Τ.Κ Μεσοχωρίου και Αμουρίου με αφορμή τα αιτήματα βιομηχανικής μονάδας που ζητά ακόμα (30) στρέμματα Δημοτική γή για τις ανάγκες της όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης της.

Ρεπορτάζ για το θέμα έχουμε κάνει σε ανύποπτους χρόνους, τότε που ακόμα το θέμα δεν είχε λάβει τις σημερινές του διαστάσεις.

Την περασμένη Κυριακή οι Πρόεδροι των Τ. Σ των Κοινοτήτων Μεσοχωρίου και Αμουρίου παρουσία και των συμβούλων παραχώρησαν συνέντευξη την οποία και δημοσιεύσαμε.

Μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ο Δήμαρχος Ελασσόνας αναγκάστηκε να δώσει στην δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο:

«Ν. Γάτσας: «Για περιβαλλοντικούς λόγους η εκμίσθωση της έκτασης στο Μεσοχώρι»

Σε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα της εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην κοινότητα Μεσοχωρίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την Τρίτη διά περιφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, προχώρησε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βοηθά κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δραστηριότητά της».

Ο κ. Γάτσας αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Μετά από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν την επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 25 στρεμμάτων στην κοινότητα Μεσοχωρίου, θα ήθελα υπεύθυνα και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τοπικούς παράγοντες να ενημερώσω τους αναγνώστες για την υπόθεση.

Η επιχείρηση «Φάρμα Ελασσόνας ΑΕ», πρώην ΒΑΚΡΕΛ, είναι μία βιομηχανική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος και διατηρεί εγκαταστάσεις στο 33ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Ελασσόνας στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Μεσοχωρίου, στα όρια με την κοινότητα Δαμασίου.

Στις 5-11-2019 η παραπάνω εταιρεία κατέθεσε αίτηση προς το Δήμο Ελασσόνας, με την οποία ζητούσε να μισθώσει δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων στις κοινότητες Μεσοχωρίου-Αμουρίου, ενώ μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η αιτούμενη έκταση ανήκει αποκλειστικά στην κοινότητα Μεσοχωρίου. Το τοπικό συμβούλιο Μεσοχωρίου γνωμοδότησε αρνητικά και η αίτηση τέθηκε στο αρχείο.

Το Μάιο του 2020 η εταιρεία επανήλθε με νέα τροποποιημένη αίτηση, η οποία διαβιβάστηκε στην κοινότητα Μεσοχωρίου για γνωμοδότηση. Το τοπικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στην εκμίσθωση, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την εν γένει δραστηριότητα της επιχείρησης και την πιθανότητα ανέγερσης σταυλικών εγκαταστάσεων στην αιτούμενη έκταση.

Ενημέρωσα προσωπικά και με έγγραφο τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να εκμισθώσει έκταση για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, αλλά επιθυμεί να διευκολύνει την επιχείρηση να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία, έτσι ώστε να συνεχίσει ακώλυτα τη δραστηριότητά της στην περιοχή, προσφέροντας εργασία και αναπτύσσοντας στενότερη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αυτό επανέλαβα και στις 6-7-2020 σε συνέλευση των κατοίκων στο Μεσοχώρι, όπου διευκρίνισα ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διευκολύνει την επιχείρηση να συμμορφωθεί στην περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία και όχι να της εκμισθώσει χώρο για νέες σταυλικές εγκαταστάσεις. Τόνισα επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής μας η δημιουργία μονάδας βιοαερίου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος από βιομηχανικά λύματα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους του δήμου μας.

Με το ίδιο σκεπτικό το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας στη συνεδρίαση της 7-7-2020 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό πραγματογνώμονα, για να συντάξει τεχνική έκθεση στην οποία θα προσδιορίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση για τη συμμόρφωση της επιχείρησης στην περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.

Είναι επομένως γνωστές οι ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή και προκαλεί έκπληξη η χθεσινή αντίδραση του προέδρου της κοινότητας Μεσοχωρίου, καθώς ήταν παρών στη συνεδρίαση και γνώριζε ότι αναμένεται η τεχνική έκθεση για την έκταση προς εκμίσθωση. Είναι επίσης ακατανόητο ότι ενέπλεξε την κοινότητα Αμουρίου στην υπόθεση, ενώ η αιτούμενη έκταση ανήκει αποκλειστικά στην κτηματική περιφέρεια Μεσοχωρίου.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω εδώ ότι τα τοπικά συμβούλια έχουν γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, επομένως η εκμίσθωση ενός μικρού τμήματος 25 στρεμμάτων εντός δημοτικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων δεν δικαιολογεί απειλές για “κινητοποιήσεις” και “νομικές ενέργειες”. Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει κάθε πτυχή της υπόθεσης, λαμβάνει υπόψιν τις επιφυλάξεις των τοπικών συμβουλίων και αποφασίζει με βάση το συμφέρον της ολότητας του Δήμου Ελασσόνας.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βοηθά κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δραστηριότητά της. Αυτό έκανε και αυτό συνεχίζει να κάνει χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Με τις αποφάσεις του πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, στηρίζει τις επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε με τη διευκόλυνση δημιουργίας μονάδων βιοαερίου, είτε με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικές εκτάσεις.

Η επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται επιπλέον να ενισχύσει την περιβαλλοντική προστασία, τη νομική συμμόρφωση και τη διευκόλυνση των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Εκτιμούμε ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η λειτουργία της μονάδας βιοαερίου στην επιχείρηση θα λύσει οριστικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή εδώ και δεκαετίες».

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!!

 Αυτό που εκπλήσσει διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του Δημάρχου, στην τελευταία παράγραφο την οποία μαυρίσαμε εμείς, πραγματικά είναι αποκαλυπτικό και πολύ απογοητευτικό.

Ο Δήμαρχος προαναγγέλλει την απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. που θα συνεδριάσει αύριο την Τρίτη!!!

Εμείς θέλαμε να πιστεύουμε ότι πλέον οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι ούτε όργανα,ούτε έρμαια στις ορέξεις και αποφάσεις του κάθε Δημάρχου και ότι έχουν Αυτοδιοικητικό λόγο, που ενίοτε μπορεί να είναι και σε αντιπαράθεση με τις απόψεις του Δημάρχου.

Δυστυχώς βιώνουμε παλιές καλές εποχές τότε που οι δημοτικοί σύμβουλοι σήκωναν το χέρι για να πούνε…συμφωνώ με τον κύριο Δήμαρχο, και μάλιστα χωρίς ούτε τα προσχήματα να τηρούνται!!

Αυτό ωστόσο άσχετα και με τους ισχυρισμούς που ενδεχομένως να προβάλλουν κάποιοι ότι τάχα συζήτησαν το θέμα και συναποφάσισαν, είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδέα για το μείζον πρόβλημα που θα προκύψει στην περιοχή, και ας θεωρήσουν ότι τους προσβάλλουμε, το θέμα που προκύπτει άπτεται της ίδιας της Δημοκρατίας ,του θεσμού της Αυτοδιοίκησης,αφού αυτή η ενέργεια είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική.

Προκαλεί επίσης εντύπωση η άποψη του Δημάρχου ότι αυτός γνωρίζει ενώ οι κάτοικοι των χωριών δεν ξέρουν τι τους γίνεται και μάλιστα προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του επιχειρηματία δεν διστάζει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους αλλά και με συμβούλους που είναι στον συνδυασμό του!!

Θυμίζει την προσπάθεια που είχε καταβάλλει πρίν ένα χρόνο περίπου, όταν ο Δήμαρχος θέλοντας να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή επιχείρησε χωρίς επιτυχία αφού η πρότασή τους καταψηφίστηκε, να παραχωρήσει έκταση σε επιχειρηματία στην περιοχή του Ασπροχώματος!!

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που ανάρτησε ο Πρόεδρος του Μεσοχωρίου Ιωάννης Ζαρλαδάνης και δίνει το στίγμα του μέλλει γενέσθαι στην περιοχή:

ΖΑΡΛΑΔΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ

ΒΑΚΡΕΛ Η ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΌΝΑΣ.

Αυτή λοιπόν είναι μια παλιά φωτογραφία μέσω δορυφόρου και σας το κάνω γνωστό για να έχετε άποψη κ γνώση για αυτό που επικρατεί σήμερα στον υπάρχοντα χώρο και σεις βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το θέμα της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 11-11-2020 για εκμίσθωση 25 ακόμη στρεμμάτων της Κοινότητας Μεσοχωρίου απ’ τον Δήμο Ελασσόνας προς τον επιχειρηματία της ΒΑΚΡΕΛ δια περιφοράς παρακαλώ λόγου Κορωναιου.

Μας βόλεψε μια χαρά!

Η προσημειωμένη στρεμματική έκταση με το κίτρινο χρώμα αγαπητοί μου είναι όπως βλέπετε (11) ολόκληρα στρέμματα και στην σημερινή τους μορφή είναι σταυλικές εγκαταστάσεις τις εν λόγου επιχείρησης κάτι που κακώς δημιούργησε ο σημερινός ιδιοκτήτης αφού πρωταρχικός του υποτίθεται στόχος ήταν το Βιοαέριο.

Η παρούσα φωτογραφία δείχνει την αρχική μορφή της ΒΑΚΡΕΛ με τον πρώην ιδιοκτήτη κ Βλαχοστέργιο να έχει δημιουργήσει τον έναν στάβλο που φαίνεται

Σήμερα οι σταυλικές εγκαταστάσεις τις ΒΑΚΡΕΛ ξεπερνάνε τα 10 στρέμματα όπως φαίνεται ο προσημειωμένος χώρος στην φωτογραφία.. αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ζητάει κι άλλη στρεμματική έκταση ο ιδιοκτήτης για να δημιουργήσει βιοαέριο ενώ μάλιστα θα μπορούσε να το πράξει στον υπάρχοντα χώρο.

Όταν επί Κοινοτήτων ο τελευταίος πρόεδρος της Κοινότητας πριν τους καποδιστριακούς Δήμους πούλησε 30 στρέμματα και το έκανε με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για να γίνει σύγχρονο βιομηχανικό σφαγείο γιατί υπήρξαν υποσχέσεις κ συμφωνίες για το Μεσοχώρι και τους κατοίκους του που δυστυχώς δεν έγιναν ποτέ πράξη, υπήρξε δέσμευση ούτε τετραγωνικό μέτρο, παραπάνω σεβόμενοι και τον κλάδο της κτηνοτροφίας όπως και την επιθυμία των κατοίκων του χωριού.

Προβλέπονταν αγαπητοί μου μέσα στην τότε μελέτη του σφαγείου να γίνουν όλα όσα ζητάει ο σημερινός ιδιοκτήτης

Αλλά δυστυχώς στον βωμό του κέρδους οι επιχειρηματίες πρώην και νυν ήθελαν να τα έχουνε όλα δικά τους και το καρπούζι και το μαχαίρι

και επιχειρηματίες!!! και μεγαλοκτηνοτρόφοι?

Αυτός λοιπόν ο χώρος που δεσμεύτηκε για σταυλικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να δώσει λύσεις όπως το βιοαέριο η ότι άλλο ήθελε ο σημερινός ιδιοκτήτης.

Αναφέρθηκε ο κύριος Δήμαρχος πως όλο αυτό γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους

Μα είναι δυνατόν;Βιομηχανικό σφαγείο είναι:

Μα έχει βιολογικό καθαρισμό αγαπητέ μου Δήμαρχε που σημαίνει πως αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει δεν τίθεται θέμα περιβάλλοντος

Οπότε ας είμαστε λοιπόν περισσότερο πειστικοί με κάποια άλλη δικαιολογία.

Και να ρωτήσω εγώ σε σας κύριε Δήμαρχε αφού τόσο πολύ κόπτονταν για το βιοαέριο ο εν λόγο επιχειρηματίας γιατί μέχρι κ πριν λίγους μήνες έφτιαχνε σταυλικές εγκαταστάσεις και δεν αξιοποιούσε τον υπάρχοντα χώρο για το βιοαέριο;

Ας σταματήσει από κάποιους η κοροϊδία παπαγαλίζοντας πως όλο αυτό έχει καλό σκοπό κι όλα γίνονται για το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρξει.

Και γιατί να μπαίνουμε σ αυτή τη διαδικασία και να φτάνουμε σε ακρότητες όταν το όλο θέμα έπρεπε να τελειώσει εξ αρχής αφού αυτές οι στρεμματικές εκτάσεις είναι μοιρασμένες με διανομή του 1927 σε 109 κληρούχους του Μεσοχωρίου και με δική τους απόφαση αφέθηκε ως βοσκήσιμη έκταση.

Λυπάμαι για κάποιους που δεν θα συμπράξω σ ένα έγκλημα κατά των συγχωριανών μου σεβόμενος την ψήφο τους όπως και την επιθυμία αυτών αλλά πάνω απ’ όλα ως Πρόεδρος της Κοινότητας είναι υποχρέωση μου να στηρίξω τα συμφέροντα του χωριού μου.

Εκτός αυτού θέλω να χω την συνείδηση καθαρή και να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια χωρίς να έχω τύψεις.

Ο αγώνας όλων μας της Κοινότητας Μεσοχωρίου και της επιτροπής αγώνα αλλά και των κατοίκων του Μεσοχωρίου και της Κοινότητας Αμουρίου θα είναι μέχρι να υπάρξει δικαίωση.

Δεν θα συμπράξω σ αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει και δεν θα είμαι ένας από αυτούς που θα σκοτώσουν τον ταλαίπωρο κ πονεμένο κλάδο της κτηνοτροφίας στο χωριό μου αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Την αφήνω αυτή την ευκαιρία σε κάποιους πολύ προοδευτικά σκεπτόμενους που ζουν σε μια άλλη διάσταση χωρίς να βλέπουν το δάσος αλλά αρέσκονται στο να βλέπουν μόνο το δέντρο.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο