«ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ» Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΗΣ…ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
Στο..μηδέν η Αξιοποίηση του!!
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ Η ΔΑΠΑΝΗ 200 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ-ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ
ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ
Γράφει ο Απόστολος Βάλλας
Απίστευτα και θλιβερά όσα είναι σε εξέλιξη με την μη Αξιοποίηση του Ολύμπου, ακριβώς όπως το διαβάζετε, με την μη Αξιοποίηση, από την Νοτιοδυτική πλευρά, δηλαδή σε ότι αφορά τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Από την εποχή του Χριστοφόρου Περραιβού εως και στις ημέρες μας αρκετοί συμπολίτες μας έγραψαν και γράφουν, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την πολυπόθητη Αξιοποίηση του Μυθικού Βουνού, χωρίς όμως ποτέ, εκτός μιας ή δυο εξαιρέσεων, να εισακουστούν από όσους κατά καιρούς κυβέρνησαν τον τόπο!!
Αυτή η αδράνεια, η ανικανότητα, η έλλειψη αντίληψης για τις ανάγκες της περιοχής, τις επιλογές και τους τρόπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και εγκατάλειψης των πατρογονικών εστιών, η αδιαφορία, η λογική της δημοσιουπαλληλικής πρακτικής, ή όπως αλλιώς ο καθένας μπορεί να το χαρακτηρίσει, μας έφεραν στην σημερινή τραγική πραγματικότητα, ο Δήμος Ελασσόνας να απειλείται στην κυριολεξία υπαρξιακά!!
Οι αιτίες βέβαια είναι πάρα πολλές και είναι σε συνάρτηση με την γενικότερη πολιτική και τα οικονομικά μοντέλα που επιλέχθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς αυτό να απαλλάσσει από τις ευθύνες τους, τούς τοπικούς ηγέτες όλων των αποχρώσεων που είχαν την ευκαιρία να διαχειριστούν την εξουσία.
Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα πολλά και ποιοτικά τα οποία δυστυχώς…χάνονται μέσα στην θάλασσα της άγνοιας, και, το χειρότερο, θυσιάζονται αντί πινακίου φακής για τα συμφέροντα ελάχιστων!
Ως τόπος επιχειρηματικά…κατέχεις την πρώτη θέση στην Κτηνοτροφία στην χώρα σου, παράγεις τα καλύτερα και ποιοτικότερα τυροκομικά προιόντα,τα κορυφαία κρέατα, το καλύτερο μέλι στον πλανήτη, από τα καλύτερα στον κόσμο κρασιά, τσίπουρο,διαθέτεις τον μεγαλύτερο αμυγδαλεώνα, προστίθενται ακόμα χιλιάδες δένδρα και στην παραγωγή καρυδιού, τα μήλα και τα αχλάδια σου είναι περιζήτητα,…φιλοξενείς τα περισσότερα Μοναστήρια στην Περιφέρεια σου,και μια σειρά ακόμα παραγωγικούς τομείς με κύριο χαρακτηριστικό όλων την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προιόντος,τα 2/3 του Ολύμπου, αυτού του Ιερού Βουνού που το γνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του Παγκόσμιου πληθυσμού και έχει σφοδρή επιθυμία να το επισκεφτεί, είναι στην διοικητική σου ευθύνη, και όμως, ως τόπος…αργοσβήνεις, αργοπεθαίνεις!!
Τι να συμβαίνει άραγε; Μήπως είναι στραβός ο γιαλός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε;
Μάλλον εμείς στραβά αρμενίζουμε, γιατί ο..γιαλός είναι καθ όλα άριστος!!
Για περισσότερα από (30) χρόνια γράφουμε εμείς, πρίν από εμάς έγραφαν άλλοι, για όλα αυτά και για τις ευθύνες που μας βαραίνουν, συγκρουστήκαμε, από πολλούς θεωρηθήκαμε γραφικοί,επιθετικοί,προσβλητικοί και ότι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς,και όλα αυτά γιατί πολύ απλά αναφερόμασταν στα αυτονόητα περιγράφοντας τα απίστευτα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή θα τα είχαν εκμεταλλευτεί καταλλήλως όπως και έκαν άλλωστε,, και ας μην πάμε μακριά, αρκεί να διαβάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική μας Πιερία συγκρίνοντας τες με αυτές της Ελασσόνας και της Λάρισας.
ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ.
Διαβάζουμε στο Ολύμπιο Βήμα … «Το πρωί της Κυριακής 9/04 στο κτήριο του Επιμελητηρίου Πιερίας, έγινε η παρουσίαση της Μελέτης (Master Plan), σχετικά με τους τρόπους και τα εξελικτικά μοντέλα, για την ανάπτυξη και την τουριστική αναβάθμιση του Ολύμπου.
Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της “Ήλιδα ΑΕ” Σωτήρης Λιάρος, και ο μελετητής και συντονιστής της έρευνας Γιώργος Τσιβιλής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλ. Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη του Ολύμπου, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος του Εθνικού Δρυμού, δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα συστράτευσης των διοικητικών φορέων, με απώτερο σκοπό την πρόοδο του Νομού Πιερίας.
Ο διευθύνων Σύμβουλος της “Ήλιδα ΑΕ” Σωτήρης Λιάρος, τόνισε το μέγεθος της πρόκλησης που περιλάμβανε η εκπόνηση του έργου της εταιρείας λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας του “brand ” Ολυμπος. “Κάναμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε αυτό το όνομα, και μέσα από αυτό, να δούμε τι άλλα αναπτυξιακά εργαλεία υπάρχουν στην περιοχή, που θα βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.”
Ο Γ.Τσιβιλής παρουσίασε στους παρευρισκόμενους εκτενείς προτάσεις με βάση νέα δεδομένα, πολιτικές, και προγράμματα, που δύνανται να συμβάλλουν στη βελτίωση των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ο Όλυμπος, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση.
Πρόβαλλε καινοτόμες κατευθύνσεις που μπορούν να μετατρέψουν το ιστορικό βουνό σε πόλο έλξης ακόμη περισσότερων Ευρωπαίων τουριστών, όπως η δημιουργία “Glamping” (glamorous camping).
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο τουρισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “μονοκαλλιέργεια”, καθώς η ομαλή βιωσιμότητα αυτού συνδέεται άρρηκτα με ποικίλους άξονες και τομείς παραγωγής, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, αλλά και ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Επιπροσθέτως, παρουσίασε την τεράστια αξία που πρόκειται να έχουν για την περιοχή, οι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα χωριά του Ολύμπου.
Σε αυτές μεταξύ άλλων περιέχονται, η δημιουργία και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων θεματικών πάρκων και μουσείων, ο εξωραϊσμός δικτύων διαδρομής τόσο στις παραλιακές περιοχές, όσο και στα μονοπάτια του Ολύμπου.
Με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, mountain biking κ.α.
ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
1)Ίδρυση τουριστικών μονάδων, resort, camping και glampingπάνω στον Όλυμπο
2)Δημιουργία- επέκταση οδικού δικτύου, με διάνοιξη – βελτίωση δασικών δρόμων
3)Τελεφερίκ
4)Εγκαταστάσεις Αθλημάτων Βουνού
5)Παρεμβάσεις σε Μονοπάτια
6)Δημιουργία πάρκων και Μουσείων
7)Δημιουργία ποδηλατόδρομων, Πεζοπορικών διόδων και Αναψυκτηρίων
8)Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία
9)Σχολής Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας
10)Ενίσχυση της μεταποίησης προϊόντων ορεινής παραγωγής
Τέλος, η μελέτη περιλαμβάνει την αναβάθμιση υφιστάμενων καταφυγίων (φυλασσόμενων και μη), τη δημιουργία σταθμών ελέγχου εισόδου και Ασφάλισης ζωής και ατυχημάτων(τρεις σταθμοί ελέγχου, υποχρεωτική Ασφάλιση των εισερχόμενων ορειβατών και πεζοπόρων, υποχρεωτική συνοδεία από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού), τη σύσταση Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στο Λιτόχωρο αλλά και τη συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων κτηρίων και έργων της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.»
ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ (30) ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ…ΚΩΦΟΥΣ!!
Σχεδόν στο σύνολό τους οι προτάσεις για την Αξιοποίηση του Βουνού έχουν κατατεθεί από όλους εμάς που περισσότερα από (30) χρόνια αγωνιζόμαστε για την Αξιοποίηση του Ολύμπου, υπάρχουν δυστυχώς για τους πολιτικούς καταγεγραμμένες οι προτάσεις και το όραμά μας, τόσο την ΕΚΔΟΣΗ της ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (ΕτΕ) όσο και σε άλλα έντυπα που κυκλοφόρησαν κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς ποτέ σοβαρά να ασχοληθεί κανείς εκτός μιας εξαίρεσης για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας!!
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εν έτη σωτηρίω 2023 διαβάζουμε… «Δήμος Ελασσόνας: 200.000,00 ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για την αναβάθμιση του Πλανηταρίου Ολύμπου
Για την αναβάθμιση του Πλανηταρίου Ολύμπου που λειτουργεί στην Ελασσόνα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Τρ. Μπίτος σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας παρουσία του αντιδημάρχου κ. Δημ. Καρανίκα και του υπαλλήλου του φορέα κ. Ν. Γκατζιούρα.
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας ευχαρίστησε τον κ. Μπίτο για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας για την προστασία των περιοχών Natura. Στο πλαίσιο της προγράμματος ο Δήμος Ελασσόνας είχε ζητήσει να ενταχθεί υποέργο για τη δημιουργία οπτικού περιεχομένου που θα αναβάθμιζε τη λειτουργία του Πλανηταρίου Ολύμπου που λειτουργεί στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη».
Για τον σκοπό αυτό ο κ. Γάτσας είχε μεταβεί με τον αντιδήμαρχο κ. Καρανίκα στην Αθήνα και συζήτησαν για το θέμα με την πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ.κ. Μ. Παπαδοπούλου και Κ. Τριάντη αντίστοιχα.
Για την πρόταση του Δήμου είχε ενημερωθεί επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική αναβάθμισης του Πλανηταρίου Ολύμπου….»
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης υποστηρίζουν απίστευτα επιτεύγματα που θα επιτύχουν με τα 200 χιλιάρικα!!!
ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!!
Δηλαδή ή όλη τους προσπάθεια για την Αξιοποίηση του Ολύμπου αρχίζει και σταματά σε μια ταινιούλα….αν κρίνουμε από την προηγούμενη που παρουσιάζουν στην αίθουσα «ΦΑΡΜΑΚΗ», πρόκειται για μια άθλια παρουσίαση,διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και για την νέα αναβάθμιση, και όπως λέει και ο λαός…φύγε κακό από μπροστά μου, και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Είναι τόση η άγνοια και η απαξία για την περιοχή μας, που δυστυχώς ούτε οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται για την χαρτογράφηση του βουνού δεν μας αναφέρουν πουθενά!!
Η όλη τους αναφορά έχει να κάνει μόνο με την Βορειοανατολική πλευρά…εμείς από την Νοτιοδυτική δεν υπάρχουμε για κανέναν!!
Ερωτάμε λοιπόν με όση ευπρέπεια μας έχει απομείνει μετά από τόσους συνεχείς εμπαιγμούς για δήθεν προσπάθεια Αξιοποίησης του Ολύμπου…ποιος είναι ο Ανίκανος, ο Εμπαθής, ο Αδιάβαστος,ο Καταστροφικός,ο Υποκριτής,η Τροχοπέδη; Εμείς που αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, ή όσοι ασκούν εξουσία;
Ερωτάμε επίσης, ποιος είναι ο λόγος που από την πλευρά μας όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την Αξιοποίηση, αντίθετα εκ του αποτελέσματος τίθενται εμπόδια για την όποια σκέψη, πόσο μάλλον προσπάθεια, μήπως υπάρχουν συμφέροντα που εμποδίζουν την ανάπτυξη;
Για την ιστορία, άμα δεν αλλάξει αυτό το άθλιο σκηνικό και δεν εμποδιστούν οι ενέργειες κάποιων για την υποβάθμιση της περιοχής προφανώς για τους δικούς τους λόγους, στην επόμενη απογραφή θα είμαστε λιγότεροι από (10) χιλιάδες εναπομείναντες ηλικιωμένοι, απλοί θεατές της υπερανάπτυξης από την πλευρά της Πιερίας, και, ενταφιασμού του Δήμου Ελασσόνας.